• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 13 °C

AKP, BDP'yi ikna peşinde

AKP, BDP'yi ikna peşinde
AKP kurmayları Anayasa değişiklik paketine son rötuşları yaptı, BDP'yi kazanmak için de Meclis'te iki tasarıyı hızlandırdı

Geçici maddelerle birlikte 26 maddelik Anayasa değişiklik taslağını bugün ya da yarın teklif olarak TBMM’ye sunmak isteyen AKP, kendi içinden fire vermemek ve BDP’nin desteğini almak için taslağa son rötuşları yaptı. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı AKP’li vekillerinin Anayasa değişikliğini hayata geçireceklerini savunurken, Adalet Bakanı Sadullah Ergin de taslağa eklemeler yapılabileceğini söyledi. AKP, polise taş atan çocukların esaretine son verecek yasa ile Kürtçe propaganda serbestisi getiren Seçim Kanunu değişikliğini aynı hafta içinde TBMM’de görüşerek BDP’nin desteğini almak istiyor.

AKP Genel Merkezi’nde dün Anayasa değişikliği toplantısı yapıldı. Toplantıya Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, AKP Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu katıldı.

Adalet Bakanı Ergin, toplantıya gelişinde sorular üzerine, Anayasa değişikliği çalışmalarına ilişkin kendilerine iletilen talepleri ve önerileri değerlendireceklerini ifade etti. “HSYK’nın yapısıyla ilgili değişiklik gündemde mi?” sorusu üzerine Ergin, tüm paketi gözden geçirdiklerini söyledi. Ergin, “Eklemeler olabilir mi?” sorusuna “Olur” yanıtı verdi. Ergin, orman vasfını kaybetmiş arazilerle ilgili 2/B maddesinin pakete konulup konulmayacağına ilişkin soruyu yanıtsız bırakırken, bu durum 2/B maddesinin de gündemde olduğu yorumuna yol açtı.

Çelik: Bir-iki günümüz var

Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de tasarının Meclis’te ne zaman görüşülmeye başlanacağının sorulması üzerine şunları söyledi:

“Sayın Başbakanımız ’Mart sonu gelmeden Meclis’e sevk ederiz’ demişti. Biliyorsunuz zaten iki -üç gün kaldı. Bugün kapsamlı bir çalışma yapılacak bütün teklifler değerlendirilecek. Taslağın özü demokrasinin standartlarını yükseltmek, bireyin hak ve hürriyetlerini artırmak. Bu içerikle uyumlu her öneri, önerenin kim olduğuna bakılmaksızın değerlendirilecek.”

Çelik, taslağa eklenebilecek maddelerle ilgili tek tek bir şey söylemeyeceğini, ancak her öneriye bakılacağını söyledi. Çelik, taslak biterse bugün Meclis’e gönderileceğini savundu.

Bakan Yazıcı da AKP’ye gelişinde bir gazetecinin ‘Anayasa değişikliğine ilişkin oylamada AK Parti’den fireler olacağı’ yönündeki iddiaları hatırlatması üzerine, “Kim söylemiş, kiminle konuşmuş? Söylentiler üzerinde fikir yürütmek sağlıklı değildir. Bizim arkadaşlarımız düşünür taşınır, ülkenin çıkarı neyse o doğrultuda hareket eder. Ülkenin çıkarına yapılacak Anayasa değişikliğini hayata geçirir” dedi. Yazıcı, “Fire olacağını düşünüyor musunuz? Size bu yönde duyum geldi mi?” sorusuna, “Hayır. Duyum işte... Yazıyorsunuz, duyum o. Siz söylüyorsunuz, sizden duyuyoruz” yanıtını verdi.

Taslak metnin, bugün Erdoğan’ın da katılacağı toplantıda sonuçlandırılması bekleniyor. AKP kurmayları Erdoğan’ın onayının ardından gerekli 184 milletvekilinin imzasını toplayacak. Erdoğan yarınki grup konuşmasında muhalefeti son kez ‘uzlaşma’ya çağıracak. Ardından teklif TBMM Başkanlığı’na sunulacak.

Kürtçe ve taş atan çocuklar

CHP ve MHP’nin destek vermeyeceğini, kendi içinden de fireler olacağını bilen AKP, BDP’nin desteğini kazanarak referandumlu kabul için gerekli 330 -367 arası oyu yakalama peşinde. AKP’nin bu nedenle, bu hafta Kürtçe propagandanın önünü açan, seçim kanunlarında değişiklik teklifini öne çekmeyi planlıyor. AKP’nin BDP’yi kazanmak için atacağı ikinci adım da taş atan çocukları ağır ceza mahkemelerinden kurtaracak Terörle Mücadele Yasası’nda değişiklikle ilgili alt komisyon raporunu Adalet Komisyonu’nda ele aldırmak.

Etiketler: , , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89