• BIST 9063.53
  • Altın 2324.412
  • Dolar 32.3684
  • Euro 34.9498
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 10 °C

AK Parti'nin başörtüsünü çözme teklifi

AK Parti'nin başörtüsünü çözme teklifi
AK Parti, Anayasa'nın "din ve vicdan hürriyeti ve eğitim hakkı"na ilişkin maddelerde istediği değişiklikleri partilerin Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyelerine sundu.

AK Parti, kamuda başörtüsünün kapısını aralamak için anayasayı yazan komisyona teklif sundu.

Star gazetesinin haberine göre, AK Parti, mevcut Anayasa'ya göre din eğitimi, özel kurumların din eğitimi yapması ve kamuda başörtüsü yasağını çözecek teklifler getirdi. Buna göre, din eğitimi devletin gözetimi altında yapılmak zorunda olmayacak.

 CEMAATLER DİN EĞİTİMİ VEREBİLECEK

 Cemaatler de din eğitimi verebilecek. Dini törenleri istedikleri gibi yapabilecek. Din hürriyeti hiç bir şekilde sınırlanamayacak. Böylece kamuda başörtüsü sorunu çözülecek. AK Parti'nin teklifi şöyle:

 Madde 14:

 - Herkes din vicdan ve inanç hürriyetine sahiptir. Bu hak tek başına veya topluca açık veya kapalı olarak ibadet eğitim öğretim uygulama ve tören yapmak suretiyle dinini veya inancını yaşama açıklama din ve inancını değiştirebilme hürriyetini de içerir.

 MEN EDİLEMEZ VE ZORLANAMAZ

 - Kimse ibadete dini uygulama ve törenlere katılmaya, dini inanç ve düşüncelerini açıklamaya zorlanamaz.

 Ya da bunları yapmaktan men edilemez. Dini inanç, düşünce kanaatlerinden ve inancının gereklerini yerine getirmekten ya da getirmemekten dolayı kınanamaz, suçlanamaz ve farklı bir uygulamaya tabi tutulamaz.

 - Devlet, eğitim ve öğretim alanındaki görevlerini yerine getirirken, eğitim ve öğretimin ana ve babanın dini ve felsefi inançlarına göre yapılmasını isteme hakkına riayet eder. Din kültürü ve ahlak öğretimi ilk ve orta öğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır. Din eğitimi ve öğretimi kişilerin kendisinin küçüklerini ise kanuni temsilcilerinin isteğine bağlıdır.

 KİMSE EĞİTİMDEN MAHRUM EDİLEMEZ

 Madde 16:

 - Kimse eğitim öğrenim hak ve hürriyetinden mahrum bırakılamaz.

 - Temel eğitim bütün vatandaşlar için zorunludur ve devlet okullarında parasızdır.

 DEVLETİN DENETİM VE GÖZETİMİ KALKIYOR

 Anayasa'da bu maddelerin mevcut hali ise şöyle:

 VI. Din ve Vicdan Hürriyeti

 Madde 24:

 14'üncü madde hükümlerine aykırı olmamak şartıyla ibadet, dinî âyin ve törenler serbesttir... Din ve ahlâk eğitim ve öğretimi Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır.

 II. Eğitim ve Öğrenim Hakkı ve Ödevi

 Madde 42:

 Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılâpları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır... Eğitim ve öğretim hürriyeti, Anayasaya sadakat borcunu ortadan kaldırmaz... Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89