• BIST 8978.25
  • Altın 2292.454
  • Dolar 32.3264
  • Euro 35.0576
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 9 °C

AK Parti ve MHP başkanlık teklifinde uzlaştı

AK Parti ve MHP başkanlık teklifinde uzlaştı
AK Parti ile MHP arasındaki anayasa görüşmeleri kapsamında son görüşme gerçekleşti. AK Parti Lideri Yıldırım ve MHP Lideri Bahçeli ortak basın toplantısı ile anayasa değişikliği teklifinin haftaya TBMM'ye sunulacağını duyurdu.

AK Parti ile MHP arasındaki anayasa görüşmeleri kapsamında son görüşme geçekleşti. AK Parti Lideri Binali Yıldırım ve MHP Lideri Devlet Bahçeli ortak basın toplantısı ile anayasa değişikliği teklifinin haftaya TBMM'de oylanacağını duyurdu. Taraflar anlaşma sağlanan değişikliklerin detaylarını vermekten kaçındı.
 

Bahçeli ortak basın toplantısında şu ifadeleri kullandı:

"Anayasa değişikliği üzerine sayın başbakan ile zaman zaman bir araya gelerek, konunun olgunlaşması konusunda çaba sarf edilmiştir.

Bugünkü görüşmede son değerlendirmeler ışığında olumlu geçmiştir. İnşallah çok kısa süre içerisinde TBMM’ye bir metin sunulmuş olacaktır. Olumlu sonuçlandığı takdirde, memleketimize hayırlı sonuçlar vereceği kanaatindeyim."

Yıldırım ise şu sözleri sarfetti:

"Bu konuda MHP ile yürüttüğümüz çalışmalar belirli bir olgunluğa erişmiştir. Son gözden geçirmeler de yapılacak ve önümüzdeki hafta inşallah Ak Parti olarak Anayasa teklifimizi TBMM’ye sunmuş olacağız. Tabii sonraki iş meclisimizin iradesidir. Mecliste 330 oyuyla geçmesi gerekiyor ki sonra referandum süreci başlasın. O da milletin kararıdır. Ülkemiz için inşallah hayırlı bir karar olacaktır diye düşünüyoruz.

Millete hayırlı olur inancıyla hareket ettik. Ülkenin sistem tartışmasıyla vakit kaybetmesini istemiyoruz. 2007 cumhurbaşkanlığı seçimlerinin çıkmasa girmesiyle beraber, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi anayasaya girmiş ve sonraki seçimlerde de sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, halkın seçtiği ilk Cumhurbaşkanı oldu.

Bu mevcut durumun, mevcut anayasa ile bir ölçüde uyumlu hâle gelmesi, icra ve yasamanın yetkilerinin çok daha net şekilde belirlenmesi, parlamentonun güçlenmesi ve icranın da istikrarı ve güveni sağlayacak şekilde tesisi için bu şekilde bir değişiklik elbette ki geleceğimiz için, siyasi istikrar için yerinde bir karar olacaktır."

"Detaylarla milleti meşgul etmeyelim"

Yıldırım, siyasi partiler yasasında değişiklik olup olmayacağı ya da ne yönde bir değişiklik olacağı konusunda bir bilgi vermedi. Aynı şekilde seçim sisteminin getirilmek istenen sisteme göre uyarlanıp uyarlanmayacağına dair de bilgi vermedi.

Yıldırım, "Başkanın partide düzeyi genel başkan mı olacak?" sorusuna "Getirilecek değişiklikte Cumhur seçilen kişinin partisiyle ilişkisi devam edecek. Gayet yeterli bir açıklama bu." diye cevap verdi.

Getirilmek istenen değişikliklerin detayı ile ilgili sorulara ise "Bu detaylarla milleti meşgul etmeyelim. Yazım olarak bazı konuların gözden geçirilme ihtiyacı var. O bakımdan bir iki gün içerisinde de arkadaşlarımız bunları, Sayın Genel Başkan'ın, bizim bakış açılarımızı dikakte alarak tamamlamış olacaklar." diye cevapladı.

"Teklifte AK parti teklifinde MHP imzası olacak mı?" sorusuna ise "Hayır, AKP bu teklifi sunacak. Şüphesiz sunacağımız bu teklif, MHP’nin de üzerinde mutabık kaldığı bir metin olacak. Dolayısıyla Meclis’te buna göre işlem görecek." yanıtını verdi.

"Seçim barajı ile ilgili düzenleme var mı?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Seçim kanunu anayasada değil. Detaylar açıklandığında vatandaşlarımız görecek. Biz demokratik düzenin unsurlarıyız. Siyasi partilerde gizli saklı olmaz. Her şey milletin gözü önünde olmaktadır. Yapılacak değişikliklerin asıl amacı ülkede istikrarın, siyasi iradenin devamı. Parlamento ve yürütme ilişkilerinde pürüzlerin ortadan kaldırılmasıdır."

"Referandum yaz başı inşallah"

Yıldırım, referandum takvimi konusunda ise şunları belirtti:

"Meclis görüşmeleri tamamlandıktan sonra, yasa açık. 60 gün içerisinde referandum görülüyor. Meclis çalışmalarının tamamlanmasından sonra, tabiatıyla 60 günlük süre daha ilave edebilirsiniz. Her şey yolunda giderse yazın başında inşallah böyle bir durum olabilir. Seçim söz konusu değil. Yakın zamanda seçim yaptık, vatandaş artık işine gücüne bakacak. Sürekli seçimle vatandaşın parasını israf etmememiz lazım. Ülkemizin daha fazla büyümeye ihtiyacı var. FETÖ ile mücadele gibi önemli bir işi var."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89