• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 27 °C
  • Berlin 9 °C

Ailelerin gözü Habur heyetinde

Ailelerin gözü Habur heyetinde
BDP bünyesinde oluşturulan heyet, dün öğleden sonra Diyarbakır’dan yola çıktı. Grubun bu sabah karayoluyla Irak Kürdistanı’na geçmesi bekleniyor.

Diyarbakır’ın Lice ve Bingöl’ün Genç ilçeleri ile Şırnak, Van ve Muş’ta PKK’lilerce alıkonarak örgüt kamplarına götürülen asker ve kamu görevlilerini teslim almak için oluşturulan heyet hazırlıklarını tamamladı. BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu ve Hakkâri Milletvekili Adil Kurt, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici ile Mazlum Der Genel Başkanı Faruk Ünsal’ın yer aldığı heyet, bugün Habur Sınır Kapısı üzerinden Kürdistan’a geçecek.

Heyetin yola çıktığını duyan polis memuru Nadir Özgen’in ailesi merakla gelişmeleri basından izlediklerini söyleyerek, bir an önce çocuklarına kavuşmak istediklerini söyledi.

Örgüt, hazırlıkları tamamladı

PKK, olası hava operasyonuna karşı rehinelerin serbest bırakılacağı yer ve zamanı gizli tutuyor.

PKK’nin üç ayrı kampta tutulan iki uzman çavuş, birer astsubay, polis ve kaymakam adayı ile üç eri Türkiye’ye göndermek üzere aynı kampa götürdüğü de konuya ilişkin söylenenler arasında. Heyete bazı Irak Kürdistanı görevlilerinin de katılacağı ifade ediliyor.

Kürdistan yetkililerinin örgütün elinde tutulan kamu görevlileri için özel güvenlik birimleri oluşturduğu ve BDP heyetine teslim edilmelerinden sonra rehinelerin sinyal kesici jammerlar eşliğinde zırhlı araçlarla gidecekleri yere kadar götürülecekleri kaydedildi.

BDP Erbil Temsilcisi Cemal Coşkun, kamu görevlilerinin nerede ve ne zaman teslim edileceği hakkında örgüt veya Irak Kürdistanı güvenlik birimleri tarafından henüz kendilerine bilgi verilmediğini, heyetin gelmesinden sonra bunun netlik kazanacağını söyledi.

Gazeteciler Hewler’de bekliyor

PKK’nin kaçırdığı kamu görevlilerinin oluşturulan heyete teslimi için Federal Kürdistan'ın Hewler kentinde çok sayıda gazeteci gelişmeleri takip ediyor. Televizyon, gazete ve ajans muhabirleri kamu görevlileri ve askerlerin PKK tarafından heyete teslim edileceği ânı görüntülemek isterken, bu talebin PKK yöneticilerine iletildiği ve Kandil’den bu konuda yanıt beklendiği belirtildi. PKK’nin kaçırdığı kişilerin ailelerinin ise, heyet ile birlikte Habur Sınır Kapısı’na geleceği ve yakınlarını burada bekleyeceği ifade edildi.

Bakan Güler: Bugün ailelerine kavuşabilirler

BAKANLAR Kurulu toplantısı öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Muammer Güler, PKK’nin elindeki kamu görevlilerinin heyete bugün teslim edilebileceğini ifade etti. Rehinelerin ailelerini de durumdan haberdar ettiklerini ve bugün Habur’da görüşmelerini sağlamaya çalışacaklarını dile getiren Güler; sözlerine şöyle devam etti: “Biz cuma gününden itibaren bir müsteşar yardımcımız, üst düzey emniyet görevlileri başkanlığındaki bir heyeti Habur’da tutuyoruz. Emniyet birimleriyle güvenlik birimleriyle Türk Silahlı Kuvvetleri, cumhuriyet savcıları ve sağlık birimleriyle gerekli koordinasyon kuruldu. Müsteşar yardımcısının başkanlığında Şırnak Vali Vekilimiz, Habur Mülki İdare Amirimiz, Silopi Kaymakamımız emniyet yetkilileri diğer bütün yetkililer olayı koordine ettiler.”

Teslim Barzani’nin bölgesinde

Rehinelerin ne zaman ve hangi noktada serbest bırakılacağı güvenlik sebebiyle gizli tutulsa da, kamu görevlisi ve askerlerin heyete teslim yerinin Mesud Barzani’nin denetimindeki “Barzan Bölgesi”nde olabileceği belirtildi.

Konu hakkında Taraf ’a bilgi veren Mazlum-Der Genel Başkanı Faruk Ünsal, asker ve kamu görevlilerini almak için yola çıktıklarını belirterek hangi gün teslim alacaklarının şu an için belli olmadığını söyledi. Heyeti yolcu eden Diyarbakır’ın Sur İlçe Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, “Heyet barışa hizmet edeceği için oldukça pozitifti” dedi. Heyetin Şırnak’ta konaklayacağı, bugün de Habur Sınır Kapısı’ndan Kuzey Irak’a geçeceği belirtildi.

Serbest bırakılacak kamu görevlilerin isimleri ve alıkonma tarihleri şöyle: Kaymakam adayı Kenen Erenoğlu (Diyarbakır Muş Karayolu 12 Ağustos 2011), Astsubay Abdullah Söpçeler (Diyarbakır Lice Karayolu 9 Temmuz 2011), Uzman Çavuş Zihni Koç (Diyarbakır Lice Karayolu 9 Temmuz 2011), Uzman ÇAvuş Kemal Ekinci (Şırnak Merkez 1 Ekim 2011), Erler, Hadi Gizli, Ramazan Başaran, Reşat Çeçan (Diyarbakır Bİngöl Karayolu 7 Ağustos 2012), Polis Memuru Nadir Özgen (Van Çatak 9 Eylül 2011). (Taraf)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89