• BIST 9084.03
  • Altın 2325.364
  • Dolar 32.3709
  • Euro 35.0299
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 13 °C

AİHM’in Demirtaş kararını açıklaması bekleniyor

AİHM’in Demirtaş kararını açıklaması bekleniyor
​AİHM Büyük Daire’nin, Selahattin Demirtaş’la ilgili nihai kararını bugün açıklaması bekleniyor.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğuyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire’de bir yıl önce yapılan duruşmanın kararı bugün açıklanacak.

Demirtaş’ın avukatlarından Ramazan Demir, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada kararın saat 17.00 sularında açıklanacağını duyurdu:

Selahattin Demirtaş AİHM Büyük Daire kararı saat 17.00’de açıklanıyor. Edirne’deyiz. https://t.co/8Y9r5pT5dX

— Ramazan Demir (@ramazandmr) December 22, 2020

Geçen yıl AİHM Büyük Daire’de yapılan duruşmada hem Türkiye hükümeti hem de Demirtaş’ı temsil eden avukatlar dinlenmişti.

AİHM, daha önce 20 Kasım 2018 tarihinde verdiği kararla, 4 Kasım 2016’dan beri tutuklu bulunan Demirtaş’ın serbest bırakılması gerektiğine ve ‘siyasi nedenlerden ötürü, muhalefetin sesini kısmak için tutuklandığına’ hükmetmişti.

Ancak Demirtaş’ın tahliyesi için yapılan başvurular AİHM’in kararına rağmen reddedilmişti.

Bunun üzerine Demirtaş, AİHM’in kendisi hakkında verdiği kararının aleyhteki maddelerini AİHM Büyük Dairesi’ne taşımak için başvuruda bulunmuş, Türkiye’nin kararı uygulamamasına ilişkin hüküm kurulmasını talep etmişti.

Tahliye oyunu

Demirtaş’ın yaptığı itiraz ile Türkiye’nin temyiz başvurusunu kabul eden Büyük Daire, 18 Eylül 2019’a duruşma tarihi vermişti.

Büyük Daire’deki bu davaya sayılı günler kala Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi, 2 Eylül’deki duruşmada Demirtaş’ın tahliyesine hükmetmişti.

Ancak Demirtaş, hakkında daha önce “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla verilen ve kesinleşen 4 yıl 8 aylık hapis cezası nedeniyle cezaevinden çıkamamıştı.

Tahliye kararının hemen ardından duruşma savcısı itirazda bulunarak Demirtaş hakkında yeniden tutuklama kararı istemiş, ancak bu talep reddedilmişti.

Bunun üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Demirtaş ve HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında 2014 yılındaki Kobani eylemlerini gerekçe göstererek jet bir soruşturma başlatmıştı.

Bu kapsamda Demirtaş ve Yüksekdağ sevk edildikleri mahkemece “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” suçlamasıyla tutuklanmalarına karar verilmişti.

Erdoğan’dan yargıya ‘talimat’

Bu arada AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz 9 Aralık günü yaptığı açıklamada, Demirtaş’ın tahliye edilmemesi için ellerinden geleni yapacaklarının mesajını vermişti.

Demirtaş konusunda yargıya üstü kapalı talimat veren Erdoğan, “Ben inanıyorum ki bizim yargımız Selahattin Demirtaş gibi bir teröriste böyle bir imkân hazırlamaz. Biz ne gerekiyorsa sonuna kadar mücadeleyi verir ve böyle bir teröristin asla önünün açılmasına yol vermeyiz” demişti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89