• BIST 10218.58
  • Altın 2444.587
  • Dolar 32.193
  • Euro 34.7877
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 16 °C

Ahmet Türk'ten Başbakan'a anadil cevabı

Ahmet Türk'ten Başbakan'a anadil cevabı
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Ahmet Türk, Başbakan Erdoğan'ın, "bizden anadilde eğitim beklemeyin. Resmi dil Türkçe" sözlerine yanıt verdi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Ahmet Türk, Başbakan Erdoğan'ın, "bizden anadilde eğitim beklemeyin. Resmi dil Türkçe" sözlerine yanıt verdi: "Bölgede hayal kırıklığı yarattı. Keşke bu konuşmayı yapmasaydı. Eğer bir dilin kamusal alanda işlevi yoksa yaşayamaz. İşlevi yoksa o dilin bir anlamı yok. Kültür kaybolursa halk da kaybolur"

Ahmet Türk, katıldığı bir televizyon programında, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Anadilde istediğiniz yerde kurs açabilirsiniz ama resmi dil Türkçe” yönündeki sözlerine yanıt verdi. Kültürün kaybolması durumunda halkın da kaybolacağını ifade eden Türk, anadilde eğitimin bugün birçok ülkede yasal talep olarak göründüğünü ve anadilin özel kurslarla ayakta kalamayacağını belirtti.

Türk, “Eğer bir dilin kamusal alanda işlevi yoksa yaşayamaz. İşlevi yoksa o dilin bir anlamı yok. Öcalan geçen hafta avukatlarla görüşmesinde Selahattin Demirtaş’a diyor ki: ‘Çocuğuna Türkçe de öğretsin Kürtçe de öğretsin’ İki dili konuşabilen bir Türkiye biz bunu başarabiliriz. Bir halk dilinin bir edebiyat diline kavuşması hakkı var. Kürtçe roman, şiir yazabilmek isteriz. Bunu engellemenin ne anlamı var. Birlik bütünlük mü sağlanmış olur. Hayır!” dedi.

Demokratik özerklik konusunda da görüşlerini açıklayan Türk, şöyle konuştu: “DTP ve BDP tüzük ve programında demokratik özerklikten söz ediyor. Bu kesinlikle bir ayrışma değil. Demokratik özerklik halkın yönetime katılmasıdır. Sayın Başbakan’a diyoruz ki açılımdan söz ediyorsanız, 1700 Kürt siyasetçi içeride. Yargı bağımsız deniliyor. Birileri Kürtleri aptal mı sanıyor? Başbakan bir gün bizi umutlandırıyor. 2. gün tam tersi bir söylem içinde oluyor. Bu da umutları kırıyor.”

Başbakan Erdoğan kendilerine randevu vermediğini söyleyen Ahmet Türk şöyle konuştu.

"Bir dil kaybolursa, kültür kaybolur kimlik kaybolur bir halk kaybolmuş olur. Bu nedenle önemlidir. Şimdi anadil eğitimi; anadilde eğitim, bugün günümüz dünyasında bir çok ülkede artık meşru, makul bir hak olarak görülüyor. Bakınız İngiltere'de İskoçya'da hemen hemen ana dilini unutur hale gelmiştir. Bütün İskoçya'da dilini bilen nüfus sayısı yüzde 2! Bunun üzerine dil üzerine bir çalışma yapıldı. Bu çalışmalardan sonra yüzde 5'e çıktı. Arkasından İngiltere senede 120 milyon sterlin, İskoçlara vererek televizyon açtıraram bu dilin gelişmesini sağladı. Şu anda İskoçya'da İskoç dilini bilen insan sayısı yüzde 20, üniversitede genç nüfus sayısı yüzde 40'a çıktı.

Bakın kaybolan bir dilin kurtarılması için para harcanıyor. Şimdi anadil eğitimi kurslarla özdeşleştirmekle ayakta kalma şansına sahip değil. Biz özel kurslara felan karşı değiliz. Eğer bir dil kamusal alanda işlevini göremesse o dilin yaşama şansı yok. Tüm sorun buradadır. Şimdi kamusal alanda bir işlevi yoksa neden çocuğunu kursa göndersin. Herkes dünyada ekonominin döndüğü bir ortamda işlevi olmayan bir dilin hiçbir anlamını olmayacağını, kendisini beslemeyeceğini görüyor. Biz bu nedenle dilin kamusal alanda kullanılabilir hale gelmesini istiyoruz.’’

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89