• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 11 °C

Ahmet Türk: Burkay DTK'ya gelsin!

Ahmet Türk: Burkay DTK'ya gelsin!
DTK ve 98 BDP’li belediye başkanı, hükümetin olumsuz tavrı nedeniyle, barış sürecinin uzatılması için PKK’ya çağrı yapmayacaklarını açıkladı

DTK ve 98 BDP’li belediye başkanı, hükümetin olumsuz tavrı nedeniyle, 12 hazirana kadar süreceği ilan edilen barış sürecinin uzatılması için PKK’ya çağrı yapmayacaklarını açıkladı

BDP ve DTK: Artık barış çağrısı yapmayacağız DTK ve 98 BDP’li belediye başkanı, hükümetin olumsuz tavrı nedeniyle, 12 hazirana kadar süreceği ilan edilen barış sürecinin uzatılması için PKK’ya çağrı yapmayacaklarını açıkladı

Diyarbakır’da sivil toplum örgütleriyle toplanan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Ahmet Türk ve BDP’li 98 belediye başkanı, hükümetin tutumu nedeniyle artık eylemsizlik çağrısı yapmayacaklarını bildirdi.

Abdullah Öcalan’ın hükümet adım atmazsa 1 martta aradan çekileceğini açıklamasıyla tehlikeye giren ateşkes süreci kritik bir aşamaya geldi. Diyarbakır’da biraraya gelen BDP’li 98 Belediye Başkanı adına Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin basın açıklaması yaptı. Şahin “Hükümetin samimi ve sorumlu bir tutum alması için, demokratik bir basınç oluşturmaya acilen ihtiyaç vardır. Hükümetin bu politikaları karşısında olası yeni çatışmaların tüm vebali AKP Hükümeti’nde olacaktır. Mevcut politika ve uygulamalara bakıldığında PKK’ya yeni çağrı yapmaya hakkımızın olmadığını düşünmekteyiz” dedi.

Umudumu kaybettim

BDP’li belediye başkanlarının basın toplantısından kısa süre sonra DTK’dan da benzer açıklama geldi. Diyarbakır BDP İl binasında düzenlenen ve iki gün sürecek DTK Ara Dönem Toplantısı’nın açılış konuşmasını yapan Ahmet Türk, Türkiye’de 30 yıldan beri Kürtlerin barış mücadelesi verdiğini belirterek “Ancak bugüne kadar Kürt halkının taleplerini görmezden gelen bir mantıkla karşı karşıyayız. Kürtlerin mücadelesi karşısında devlet suskun kalmakta. Adalet ve eşitlik için önemli çabalar koyduk. Kürt halkı elinden geldiğince sorumlu davrandı. Bugün bütün bu çalışmalar ve çabalar karşılıksız kaldı” dedi. Zaman zaman kendilerine ‘Silahların susması için yeni bir çağrı yapacak mısınız’ diye sorulduğunu hatırlatan Türk “Biz görevimizi yaptık. Silahlar hala konuşuyor. Hükümet sürecin kesintiye uğraması için adeta her şeyi yapıyor. Burada bir özeleştiri yapmak istiyorum. Her zaman umut taşıyordum. Ama bugün üzülerek söylüyorum ki, umudumu kaybetmiş durumdayım. Hükümetin ve siyasetin körlüğü ümitleri bitirdi” dedi.

Suskun kalmayın

PKK’ya genel seçimlere kadar sürecek eylemsizlik kararına ilişkin yeni bir çağrı yapmayacaklarını kaydeden eden Ahmet Türk şöyle devam etti: “Bugün Öcalan’la direkt görüşmeler yapılıyor ve mesafe alınmıyorsa yeni bir çağrı yapmamız anlamlı olmaz. Biz çatışma istemiyoruz. Barışın kalıcı hale getirilmesi için çalışmalarımız sürecek. ‘Yetmez ama evet’ diyen demokratlara ve Kürtlere sesleniyorum. Talepte bulundunuz. Silahların susması ve barışçıl bir sürecin gelişmesi için talepte bulundunuz. Biz bu süreçte sorumlu davranarak silahların susması için katkı sağladık. Ama bugün bütün bu görüşmeleri hiçe sayan hükümetin tavrına karşı suskun kalıyorsanız, ‘yetmez ama evet’ diyerek pişman olduğunuzu çıkın söyleyin ve Kürt halkından özür dileyin. Hepimizin yapacağı şey hükümetin adım atmasını sağlayacak bir çabanın içinde olmaktır.”

Burkay DTK’ya gelsin

DTK’nın bütün farklı anlayışları, düşünceleri kucaklamaya hazır olduğunu da dile getiren Ahmet Türk, Avrupa’da yaşayan Kürdistan Sosyalist Partisi eski Genel Başkanı Kemal Burkay’a da birlik mesajı gönderdi. Türk, şöyle dedi: “Bugün Libya, Tunus, Mısır’da halklar özgürlük için biraraya gelebiliyorsa, demokrat geleneğine sahip Kürtler niçin biraraya gelip özgürlük mücadelesinde yan yana duramıyorlar. Kemal Burkay ülkeye döneceğini söyledi. Buyursun gelsin ve DTK’da yer alsın. Kürt halkının çözüm projelerine katkı sunsun. Devlet Kürtleri karşı karşıya getirme gibi bir oyunla bu çağırıyı yapıyorsa o emeklere ve bedellere yazık olur”

Muhatap Öcalan’dır

DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk ise Kürt sorununda muhatabın Abdullah Öcalan olduğunu söyledi. Tuğluk “Kürt sorununu devlet çözmezse yine bunu Kürt halkı çözecek. Bizden çağrı bekleyenlere ‘Kürt meselesinde muhatap Öcalan’dır. Ölümlerin olmasını istemiyorsanız, uzatılan barış elini tutun’ diyoruz. Öcalan’ın elini tutarsanız, Kürtlerin haklarını hukuksal güvenceye alırsanız, çözüm ortaya koyarsanız neden çatışma olsun” dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89