• BIST 9524.59
  • Altın 2495.15
  • Dolar 32.5041
  • Euro 34.7261
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 12 °C

Ağar: Rahat ve güçlü görev yapmak için olağanüstü şeyler yapılmıştır

Ağar: Rahat ve güçlü görev yapmak için olağanüstü şeyler yapılmıştır
Ankara'da görülen davaya Mehmet Ağar SEGBİS yöntemi ile duruşmaya katılarak ifade verdi.

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya eski Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar duruşmaya SEGBİS yöntemi ile katılarak ifade verdi.

Duruşmaya katılan avukatlar ise Ağar’ın herhangi bir sağlık sorununun bulunmadığını ve yüzyüzelik ilkesi gereği Ağar’ın duruşma salonuna getirilmesini istedi.

Ağar: Rahat ve güçlü görev yapmak için olağanüstü şeyler yapılmıştır

Ağar ifadesinde Türkiye’nin zor durumlarında olağanüstü bir performans gerçekleştirdiklerini ileri sürerek, birçok haksız eleştiriye maruz kaldıklarını ve bu konuda ileri sürülen suçlamaları kabul etmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Sanıklar Korkut Eken ve İbrahim Şahin’i ast-üst ilişkisi içerisinde tanıdığını belirten Ağar, diğer sanıkları da yargılama sürecinde tanıdığını ileri sürdü.

Görevi sırasındaki ziyaretlerden söz eden Ağar, “Türkiye’nin dört bir tarafında, terörün yoğun olduğu bölgeleri sık sık ziyaret ettik. Personelle görüşmeler yaptık. İstihbaratın geliştirilmesi için çalışmalar yaptık. Türkiye’ye zarar verecek birçok eylemin, olmadan engellendiğini ifade etmek isterim. Göreve başladığımızda birçok yerde karakoldan dışarı çıkılamıyordu. Rahat ve güçlü görev yapmaları için olağanüstü şeyler yapılmıştır” dedi.

‘Yasadışı emir vermedim’

Yasadışı bir emir vermediğini belirten Ağar, iddia edilen cinayetlerin işlendiği belirtilen silahların ise nereden alındığını bilmediğini ifade etti.

Kendisine yöneltilen suçlamaların hayal mahsulü olduğunu belirten Ağar, “Emniyet Genel Müdürlüğü’nün icra-i bir faaliyeti yoktur. Bu faaliyetler valiler başkanlığında il emniyet müdürlüklerindedir” şeklinde konuştu.

Görevde olduğu dönemde kimseye ayrımcılık yapmadığını, ayrımcılık yapmadan herkese yardım ettiğini söyleyen Ağar, “Bu söylenenler utanç verici şeylerdir. Beni Türkiye tanır, herkes tanır. Ben mücadelemi yasal sınırları içerisinde mertçe yaparım.” dedi.

Ne olmuştu?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Altındağ İlçe Nüfus Müdürü Abdulmecit Baskın’ın 1993’te öldürülmesine ilişkin Mehmet Ağar, İbrahim Şahin, Korkut Eken, eski özel harekat polisleri Ayhan Çarkın, Ziya Bandırmalıoğlu, Ayhan Akça, Ercan Ersoy, Seyfettin Lap, Ahmet Demirel, Ayhan Özkan, Uğur Şahin ve Alper Tekdemir hakkında 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun “cürüm işlemek için oluşturulan silahlı teşekkülün faaliyeti kapsamında insan öldürmek” suçundan dava açtı. Dava, 2011’de tekrar yapılan suç duyurusuna dayanıyor:

25 Şubat 2011’de Yusuf Ekinci cinayetinin yıldönümünde Toplumsal Bellek Platformu’nun yaptığı suç duyurusu işleme konuldu. 2011 Newroz’unda İstanbul Kazlıçeşmede Ayhan Çarkın da vardı. Ardından gazetelere konuştu ve faili meçhul cinayetlerde görev aldığını ifade etti.

Savcılığa Ayhan Çarkın’ın dinlenmesi için verilen dilekçe sonrası Ayhan Çarkın Ankara’ya getirildi ve cinayetler hakkında detaylı açıklamada bulundu, hakkında tutuklama kararı verildi.

Haziran 2011’de Çarkın’ın cinayetleri birlikte işlediklerini söylediği altı özel harekat polisi tutuklandı. Aralarında Mehmet Ağar, Mehmet Eymür, Mesut Yılmaz, Halis Toprak olan birçok şüpheli ve tanık dinlendi. Bu arada Çarkın’ın ifadeleri ile arasında Namık Erdoğan, Medet Serhat, Mecit Baskın, Savaş Buldan olan 15 cinayet daha soruşturma dosyasına eklendi.

Tutuklanan özel harekatçıların avukatları tutuklamalara itiraz ettiler, talepleri reddedildi. Ancak mahkeme bu ret kararlarını vermesine rağmen üç ay geçtikten sonra bu defa re’sen (tutuklu avukatların talebi olmadan) Çarkın dışındakilerin tahliyesine karar verdi.

Bu kararın ardından dosyanın savcısı değişti. Yeni savcı Mustafa Bilgili oldu. Mecit Baskın cinayeti Ekim 2013’te meydana geldiğinden zamanaşımına girmemesi için dava açıldı. Mecit Baskın ile ilgili iddianamede ek iddianame ile diğer cinayetlerin de davaya dahil edileceği yazıyordu.

Bu arada Mehmet Ağar’ın 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği yasa dışı örgüt kurduğuna ilişkin karar Yargıtayca onandı, Mehmet Ağar hapse konuldu. 2013 yazının başı itibari ile hapis cezasının son bir senesini adli kontrolle geçirmek üzere salıverildi.

Mecit Baskın hakkındaki iddianamede Mehmet Ağar’ın da ismi vardı. Bu sebeple Mehmet Ağar’ın cezasının geri kalanını (Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği daha önceki cezasının ) çekmesini gerektiren bir durum oldu. Zira adli kontroldeyken hakkında iddianame düzenlenen hükümlünün hapse geri dönmesini gerektiren bir düzenleme mevcut.

Mehmet Ağar adli kontrole imza vermeye gitmedi. Bu sırada avukatları onun bu şekilde hapse geri dönmesine neden olacak Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun maddesinin iptali talebi ile Ankara Ağır Cezaya başvurdu. Ankara 11 Ağır Ceza Mahkemesi de Anayasa Mahkemesine başvurdu ama AYM başvuruyu reddetti. Ardından yine bu sefer yetkili olan Aydın Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuru yapıldı. Aydın Ağır Ceza Mahkemesi başvuruyu kabul edip AYM’ye gönderdi, AYM esastan incelemeyi kabul etti ve daha sonra bir aylık süre içinde söz konusu madde iptal edildi. Böylece Ağar hapse dönmekten kurtuldu.

Dosyanın savcısı Mustafa Bilgili, Mecit Baskın ile ilgili iddianameyi vermesinin hemen ardından dosyadan alındı. Soruşturma dosyası üçüncü bir savcıya devredildi.

Mecit Baskın dosyasının ilk duruşması yapıldı. Duruşma sonunda Ayhan Çarkın dışında tutuklu olan Ziya Bandırmalıoğlu’nun da tahliyesine karar verildi. Çarkın’ın akli melekelerinin yerinde olup olmadığının tespiti için hastaneye sevk edilmesine karar verildi. Ağar yine doktor raporuyla duruşmaya katılmadı.

Diğer cinayetlere ilişkin iddianame de üçüncü savcı tarafından hazırlandı ve 13. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı. Bu arada değişen kanun gereği Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi lağvedildi ve dosya Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Mecit Baskın dosyası ve diğer cinayetlerin dosyası birleştirildi ve duruşması 16 Mayıs 2014’te gerçekleşti.

Mehmet Ağar hakkında özel duruşma açıldı, ifadesi alındı müdahil avukatlara bildirim yapılmadığından katılamadılar.

Savcı 16 Mayıs 2014’te duruşmada verdiği mütalaada sanıkların tamamının duruşmalardan vareste tutulmasını talep etti ve Çarkın’ın tahliyesini istedi. Buna gerekçe olarak dosyada delillerin soyut olduğunu, sadece Çarkın’ın ifadelerine dayandığını belirtti. Mahkeme mütalaaya uydu ve dosyada tutuklu sanık kalmadı. Ayrıca tüm sanıklar hakkında duruşmalardan vareste kararı verildi. Ayhan Çarkın’ın akli melekelerinin yerinde olduğuna ilişkin rapor dosyaya girdi. İtiraz üzerine mahkeme heyeti Ağar hakkındaki vareste kararını kaldırdı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89