• BIST 9056.11
  • Altın 2300.965
  • Dolar 32.313
  • Euro 35.1123
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 26 °C
  • Berlin 15 °C

Aday listeleri yarın YSK'ye verilecek

Aday listeleri yarın YSK'ye verilecek
Siyasi partiler, seçime katılacakları seçim çevrelerine ait aday listelerini yarın 17.00'ye kadar Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) verecek.

Siyasi partiler, seçime katılacakları seçim çevrelerine ait aday listelerini yarın 17.00'ye kadar Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) verecek. Bağımsız milletvekili adaylığı için il seçim kurullarına başvurunun son günü de yarın.

YSK'nin seçim takvimine göre, seçim süreci işliyor. Buna göre, siyasi partilerin genel merkezleri, seçime katılacakları seçim çevrelerine ait aday listelerini yarın en geç saat 17.00'ye kadar Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlığına alındı belgesi karşılığında CD ve kağıt ortamında verecekler. Bağımsız milletvekili adaylığı için il seçim kurullarına başvurunun son günü de 11 Nisan. Aynı gün il seçim kurullarınca bağımsız milletvekili adayları YSK'ya bildirilecek. YSK, siyasi partilerin verdikleri aday listelerini hemen incelenmeye başlayacak. Tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü askı listeleri de yarın, Cumhuriyet başsavcılığından istenilen ikinci liste ile karşılaştırılarak değişikliklerin SEÇSİS'e işlenmesi işlemleri bitirilecek ve askıya çıkarılacak.

Seçim takvimine göre, bundan sonraki süreç şöyle işleyecek:

18 Nisan Pazartesi: Yüksek Seçim Kurulunca milletvekili geçici aday listelerinin incelenmesi işlemleri tamamlanacak ve bu listeler ilgili il seçim kurulu başkanlıkları ile radyo, televizyon ve Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere ilgili mercilere gönderilecek.

24 Nisan Pazar: Milletvekili geçici aday listelerine karşı il seçim kurullarına yapılan itirazlar üzerine bu kurullarca verilen kararlara yapılan itirazların Yüksek Seçim Kurulunca karara bağlanmasının son günü. Milletvekili geçici adaylığından istifa edenlerin Yüksek Seçim Kuruluna bildirilmesinin son günü. Seçmen bilgi kağıtlarının dökümüne ve dağıtımına başlanacak.

26 Nisan Salı: Birleşik oy pusulasında yer alacak bağımsız aday sıralaması için tüm il seçim kurullarında aynı anda olmak üzere, saat 11.00'de kura çekilecek, davete rağmen kuraya katılmayan bağımsız aday yerine ise il seçim kurulunca kura çekimi yapılacak.

28 Nisan Perşembe: Yüksek Seçim Kurulunca milletvekili kesin aday listeleri seçim çevreleri itibariyle ilan edilmek üzere il seçim kurullarına, Resmi Gazete, radyo ve televizyonda yayımlanmak üzere ilgili mercilere gönderilecek.

29 Nisan Cuma: Siyasi partilerin seçim çevreleri itibarıyla milletvekili kesin aday listeleri ile bağımsız adaylar radyo, televizyon, Resmi Gazete ve illerde ilan edilecek.

2 Mayıs Pazartesi: Yüksek Seçim Kurulunca tüm seçim çevreleri ile gümrük kapılarında kullanılacak birleşik oy pusulalarının basımına, basım tamamlandıkça bir plan dahilinde dağıtımına başlanacak.

Gümrüklerde oy verme

10 Mayıs Salı: Gümrük kapılarında oy verme işlemine başlanacak.

31 Mayıs Salı: Radyo ve televizyonda yayın için başvuran siyasi partilerin radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için Yüksek Seçim Kurulunca ad çekilecek.

2 Haziran Perşembe: Seçim propagandası ve yasakları başlayacak.

5 Haziran Pazar: Radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak.

6 Haziran Pazartesi: Görevlilerle ilgili eğitim çalışmaları tamamlanacak, ilçe seçim kurullarınca sandık kurulları başkanlarına, seçim araç ve gereçlerini ihtiva edecek şekilde teslim edilmesi gereken malzeme torbalarının hazırlanması bitirilecek. Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtımı tamamlanacak ve dağıtılamayanların ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına teslimi yapılacak.

9 Haziran Perşembe: Tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü askı listeleri kesinleştirilecek.

10 Haziran Cuma: Kesinleştirilen tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü seçmen listelerinin çoğaltılma işlemi tamamlanacak.

11 Haziran Cumartesi: Seçim propagandasının sonu (saat: 18.00)

12 Haziran Pazar: Oy verme günü ve seçim yasaklarının sona ermesi (saat: 24.00).

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89