• BIST 9079.97
  • Altın 2330.986
  • Dolar 32.3639
  • Euro 34.9782
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 10 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 9 °C

Adalet Ağaoğlu: BDP'den rica ediyorum, boykot etmeyin

Adalet Ağaoğlu: BDP'den rica ediyorum, boykot etmeyin
Adalet Ağaoğlu, “BDP’li bağımsızların, Meclis’e gelmelerini özellikle kendi adıma resmen rica ediyorum” dedi.

BDP’nin boykot kararını eleştiren Adalet Ağaoğlu, “BDP’li bağımsızların, Meclis’e gelmelerini özellikle kendi adıma resmen rica ediyorum. Boykot etmesinler. TBMM’dir sorunların çözüleceği yer. Yeni anayasa için çalışsınlar” dedi.

Türk Edebiyatı’nın en önemli isimlerinden ve Anayasa Çalışma Grubu üyesi Adalet Ağaoğlu, Star gazetesine yeni Meclis’in yeni anayasayı yapması gerektiğini söyledi. ‘Bağımsızlar Meclis’e’ platformunda da imzası bulunan Ağaoğlu, “BDP’li bağımsızlar duygu ile değil akıl ile hareket edip, Meclis’e gitmeli. Tüm sorunların çözümü Meclis’te. Yemin etmeden, yeni anayasa tartışması açmadan tüm lafları boştur” dedi.

Ağaoğlu, yeni anayasanın yapılması için Türkiye’nin tarihi bir dönemeçte olduğunu belirterek, bu dönemecin cumhuriyet tarihinde değil, ondan daha da öncelere giden bir önemi olduğunu, bu tarihi fırsatın kaçırılmaması gerektiğinin altını çizdi. Hatip Dicle’nin milletvekilliğinin düşürülmesi sonrasında Meclis’i boykot kararı alan BDP’li bağımsızlara da seslenen Ağaoğlu, “Meclis’e gidin anayasa çalışmalarını başlatın” çağrısında bulundu. İşte Ağoğlu’nun verdiği mesajlar:

Hukuken ve vicdanen yanlış

AKP yeni anayasa yapmak için aldığı oy oranına bakınca borçlu görünüyor. Çünkü Başbakan Erdoğan, baştan beri yeni anayasa deyip, bizim Anayasa Çalışma Grubu’nun hazırlık raporlarımızın laflarını kullandı. Onu eleştirecekler bile, Meclis dışında değil Meclis’e girip onu eleştirmeli. İçerde özel bir Meclis kurulmalı. Yüzde 10’un üstüne geçmeyenlerden de birer temsilci istenmeli. Türkiye nüfusunun tüm temsilcileri, o Meclis’te bulunmalı. Boykot kararı ve Meclis’e gitmeme kararı kafama uygun değil. Duygu ile değil akıl ile hareket ediyorum. BDP’li bağımsızların, Meclis’e gelmelerini özellikle kendi adıma resmen rica ediyorum. Boykot etmesinler.

Seçmen yükü omuzlarında

TBMM’dir sorunların çözüleceği yer. Kürt sorunun da çözüleceği tek yer Meclis’tir. Yeni anayasanın çıkması için resmen rica ediyorum. Hatip Dicle’ye oy verenler kendi adlarına oy vermiş bulunuyor. Onları yok sayamayız. Hepsi de dostum. Onlar da nihayet kendi seçmenlerine sormadan, onların iznini almadan Meclis’e gelmezlik edemezler. Hem akıl olarak iyi değil, hem ahlaki açıdan iyi değil. Çünkü Meclis’e göndermek için kendilerine seçmen oy vermiş. Onların hakları var omuzlarında. Boykot olursa seçmen hakkı ne olacak? Meclis’e gitmemeleri hem hukuken hem de vicdanen yanlış olur.

Meclis, Referandumda verilen mesajı iyi okuyarak yeni anayasa yapmalı. Bu iş tamirat ile olmaz; konak yıkıldı; yenisini yapmamız lazım. Vesayet rejimi altında insan hakları, Meclis halkları korunamadığına; yargı işleyemediğine göre yapmak zorundayız. Bu ta eskiden beri, cumhuriyetten beri hatta cumhuriyet öncesi dönemden beri en büyük şanstır. Bu çözümü elde etmenin, değişimin yolu Meclis’tir. Sivil bir anayasa yapılmalı.

Halk anayasa buyruğu verdi

“Bana ‘Kime oy verdin’ diyenler oluyor. ‘Kendime oy verdim’ diyorum. Bu sefer sezgilerim ve duygularım değil, aklım rehberlik etti” diyen Ağaoğlu şöyle devam etti: “Bütün kavgalarımız sancılarımız vesayet rejiminden doğuyor. Ben uzun ömür istemedim. Bana ‘Kaç yıl yaşamak istersin’ diye de soruyorlar. Ben de, ‘Türkiye’nin sahici ve demokratik bir ülke olduğunu görmeden ölmek istemiyorum’ diyorum. Bakın, bugün tartıştığımız anayasal sorunlarda bir dil farkı var. Yüzde 58 Evet oyu çıkan Anayasa Referandumu, bize artık yeni bir anayasa yapılmasının buyruğunu verdi.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89