• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 24 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 6 °C

Açılım toplantısı başladı... Sakin ama sert geçiyor...

Açılım toplantısı başladı... Sakin ama sert geçiyor...
Kürt açılımının Meclis genel görüşmesi saat 13.00'te başladı. DTP grubu adına Ahmet Türk, "Ciddi yaklaşım görülürse silahlar 3 ay içinde bırakılır" dedi.

Kürt açılımının Meclis genel görüşmesi saat 13.00'te başladı. DTP grubu adına Ahmet Türk, "Ciddi yaklaşım görülürse silahlar 3 ay içinde bırakılır" dedi. Başbakan Erdoğan'ın da hazır bulunduğu oturumda şu an MHP lideri Devlet Bahçeli konuşuyor.

AK Parti (Önerge sahibi: Beşir Atalay)

Meclis'te ilk konuşan isim olan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, bugüne kadar çeşitli sebeplerle isimleri değiştirilen yerleşim birimlerine, yerel talep olması halinde, mevzuat hükümlerine uygun olarak eski isimlerinin verilebileceğini söyledi.

FOTO GALERİ

Atalay, "Diğer yandan, siyasi partiler hukukunun alanını genişletmeyi, ifade ve örgütlenme özgürlüğünün bir gereği olan siyasi propaganda hakkının önündeki bazı yasal engellerin kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz. Sözgelimi, siyasi partilerin seçim çalışmalarında vatandaşlarımızın kullandıkları farklı dil ve lehçelerde de onlara seslenebilme imkanı verecek gerekli çalışmalar bunlardandır" dedi.

DTP (Ahmet Türk)

- Tarihi gerçekler kabul edilmeli.
- Demokrasi ekonomisiz, ekonomi demokrasisiz olmaz
- Halklar arasında çatışma olmaması kazanımdır
- Siyasi irade Kürtleri değil, tüm farklılıkları garanti altına almalı
- İçi boşaltılmış kardeşlik söylemleri sorunu çözmez
- Devletin zihniyet dünyasında değişiklik yapmadan sorun çözülmez
- Kimsenin bayrakla, sınırlarla bir sorunu yoktur olamaz
- Ülkenin ortak dili Türkçedir. Türkçe olmaya da devam eder. Kendi anadilinde eğitim yapacaklar için de Türkçe ortak değer olarak korunur
- Bizi arada tutan tek şey etnik kimlik değil
- Bu ABD projesidir diye hükümeti küçük düşürmeyi doğru bulmuyoruz. ABD ve Avrupa katkı sunacaksa tamam. Ama tekrar çatışma ortamına götürecekse 'gölge etmeyin, başka ihsan istemez' diyebilmeliyiz.
- Biz sürecin dışına itilmek isteniyoruz ama umudumuzu yitirmedik.
- Sorunun artık askere havale edilmemesi ve ölümlerin durması adına süreci destekledik. Ama hükümetin askeri operasyonda ısrarı ölümleri durdurmadığı gibi süreci ilerletemedi.
- Ciddi bir çözüm önerisi görülürse silahlar 3 ay içinde Türkiye gündeminden kalkar

MHP (Devlet Bahçeli)

- Meclis 89 yıllık tarihinin en talihsiz gününü yaşıyor.
- Bugün burada neyi konuşacağız; nasıl bölüneceğimizi mi, nasıl ayrılacağımızı mı, kardeşlerimizi nasıl terk edeceğimizi mi? Hangi konuda anlaşacağız; illerimizi kimlere vereceğimizi mi, şehitlerimize nasıl ihanet edeceğimiz mi, gazilerimizi bir kez daha nasıl yaralayacağımızı mı, asker, polis ve korucularımızın hatıralarını nasıl ayaklar altına alacağımızı mı? Aylardır görüşmek istiyordunuz, işte buradayız. Bizden istediğiniz nedir, bunların hangisi tartışıp uzlaşacağız?
- Türkiye bütün olur bu oya gelmez. Uyarıyorum; MHP bayrağa kem gözle bakanların hakkından gelir
- Açılımın amacı iyi anlaşılmalıdır. PKK açılımı ile amaçlanan terörle yapılamayanın siyasetle yapılmasıdır.
- AK Parti terörün sıfır noktasına glediği bir Türkiye devraldı. Etnik bölücülük cüret ve merci kazanmıştır. AK Parti terör örgütüne teslim olma, müzakere noktasında. Yüce Meclis bugün bu yıkım projesini görüşüyor.
- Bu vatan bin yıl önce gerçek sahibini buldu. Bunun adı Türk milletidir. Kökenlerin, mezheplerin üzerinde bir maddi ve manevi bağ ile birleşilmiştir. Kökenimiz, dinimiz, mezhebimiz ne olursa olsun, bizim adımız Türk milletidir. Buranın adı Türkiye, milleti ise Türk milletidir.
- Ya bir ve bütün olacağız ya da Türk milleti buradan atılacak ve tarihten silinecek. Bir yanda Türk milleti, bir yanda Haçlı zihniyeti. Bugün adının değişmesi amaçlarının değiştiğini göstermez. Coğrafyamız tartışılırsa milletimiz, milletimiz tartışılırsa bayrağımız ortadan kalkacak. Bunlar ne fantazi, ne vehim, ne sendrom, ne paranoyadır.

Başka kimler konuşacak?

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in başkanlık ettiği genel görüşmede CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve AK Parti Adana Milletvekili Ömer Çelik de partilerin düşüncelerini dile getirecek.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın önerge sahibi olarak konuştuğu görüşmede, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da hükümet adına eleştirileri yanıtlayacak.

Genel Kurul "Demokratik Açılım" konulu Genel Görüşme Önergesinin görüşmeleri tamamlanıncaya kadar çalışacak.

Görüşmelerde hükümet ve gruplara 60'ar, önerge sahipleri için ise 30'ar dakika süre verilecek.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89