• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 14 °C

Abdülmelik Fırat vefat etti

Abdülmelik Fırat vefat etti
Hak ve Özgürlük Partisi (HAK-PAR) eski Genel Başkanı Abdulmelik Fırat, tedavi gördüğü Ankara Güven Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

Fırat'ın ölümü HAK-PAR'ın internet sayfasından da hem Türkçe hem Kürtçe olarak duyuruldu.

Uzun yıllardır "Multiple Myelom" adı verilen kan hastalığıyla mücadele eden Fırat, bir süre önce böbrek yetmezliği gelişince Güven Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

Dün sabah solunum ve yutma problemi ortaya çıkması üzerine yoğun bakım servisine kaldırılan Fırat, bugün saat 13.55'de solunum ve dolaşım yetmezliği sonucu hayatını kaybetti.

Fırat'ın cenazesi yarın Ankara'dan memleketi Erzurum'a götürülecek, perşembe günü de Erzurum'da defnedilecek.

Fırat, siyasette Şeyh Said'in torunu olarak bilindi. 1925'deki isyanın ardından Şeyh Sait ve pek çok yakını idame edildi, bazıları da sürgün edildi. Çok partili dönemin başlamasıyla siyasete giren Fırat, 1957'de 7 yıl yaşını büyüterek DP Erzurum milletvekili oldu. 27 Mayıs İhtilali'nde tutuklanan Fırat, 1,5 yıla yakın Yassıada'da kaldı. Yargılama sonucu önce idam cezasına çarptırıldı, daha sonra cezası hapis cezasına çevrildi ve 1,5 sene Kayseri Cezaevi'nde kaldı.

Fırat, 1991'de Erzurum'dan DYP milletvekili seçildi, ancak daha sonra hükümetin Kürt politikasıyla ters düşerek istifa etti. Hak ve Özgürlük Partisi'ni kuran Fırat, Kürtçe ve Türkçe'nin yanı sıra Arapça, Farsça, İngilizce ve Fransızca konuşabiliyordu.

Abdülmelik Fırat kimdir ( 1934 - 2009)

Diyarbakır Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu mezunudur. Babası Şeyh Şahabettin, Şeyh Said'in yeğeni aynı zamanda onun kızı Ayşan Hanım ile evliydi. 1925'deki isyanın ardından Şeyh Sait ve pek çok yakını idam edildi. Ailenin hayatta olan mensupları da sürgüne gönderildiler. Sürgüne gönderilenler, 1929'un Mart ayında Takrir-i Sükun Kanunu'nun kaldırılmasıyla memleketlerine geri dönebildi. Ancak topraklarına el konulmuştu. Tekrar gidip yerleşmelerine izin verilmiş, fakat araziler resmen verilmemişti. Bu arada Soyadı Kanunu çıkarılmış, Şeyh Said ailesinin bir kısmına sürgünde Fırat soyadı verilmişti. Ancak Aile 1935'de ikinci kez sürgüne tabi tutuldu.

Çok partili dönemin başlaması ile TBMM, 8 Haziran 1947'de 5098 sayılı kanunu kabul ederek, 1934'teki Mecburî İskân Kanunu'nun bazı maddelerini değiştirmiş, bazı maddelerini de yürürlükten kaldırmıştı. Böylece Fırat ailesi bir kaç günlük yolculuğun ardından Hınıs'ın Kolhisar köyüne döndüler. İlk kez 1957'de 7 yıl yaşını büyüterek DP Erzurum milletvekili oldu. 27 Mayıs Darbesi'nde tutuklanan yaklaşık 500 kişinin içinde en genciydi. 1,5 yıla yakın Yassıada'da kaldı. Yargılama sonucu önce idam cezasına çarptırıldı, daha sonra cezası hapis cezasına çevrildi ve 1,5 sene de Kayseri cezaevinde kaldı.

1991'de Erzurum'dan DYP milletvekili seçildi, ancak daha sonra hükümetin Kürt politikasıyla ters düşerek istifa etti. Bir ara RP'den ihraç edilen Hasan Mezarcı ile yeni bir parti kuruluşuna çalıştı, sonuç alamadı. Bilahare Yeni Demokrasi Hareketi ile temas kurdu. Hak ve Özgürlükler Partisi'ni kurdu.

Kürtçe ve Türkçe'nin yanısıra Arapça, Farsça, İngilizce ve Fransızca da konuşan Fırat, TBMM'nin en çok yabancı dil bilen üyelerindendi. Fırat HAKPAR'ın onursal başkanlığını da yaptı. 29 Eylül 2009 tarihinde vefat etti. (Wikipedia)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89