• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 14 °C

Abdullah Gül'den önemli mesajlar

Abdullah Gül'den önemli mesajlar
Abdullah Gül, yaptığı konuşmada Meclis'in 1921 ve 1924'ten sonra ilk kez millet iradesine dayalı bir anayasa yapma sorumluluğunu taşıdığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yeni yasama yılının açılışında yaptığı konuşmada Meclis'in 1921 ve 1924'ten sonra ilk kez millet iradesine dayalı bir anayasa yapma sorumluluğunu taşıdığını belirtirken yeni anayasanın esnek ve özgürlükçü bir karaktere sahip olması gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Genel Kurulu'nda yeni yasama yılının açılış konuşmasını yaptı. Meclis'in, milletin kayıtsız şartsız egemenliğini temsil eden en kudretli kurum olduğunu belirten Gül, 12 Haziran seçimlerinde halkın tercihlerini güçlü bir şekilde yansıtan bir tablonun ortaya çıktığını, siyasetin tüm renk ve eğilimlerinin büyük ölçüde Meclis'te temsil edilmesini sağladığını ifade etti.

TBMM 24. DÖNEM

"1921 ve 1924'ten sonra ilk kez millet iradesine dayalı Anayasa yapma şerefine sahipsiniz"

13 Haziran sabahı itibariyle Türkiye'nin en önemli gündem maddesinin yeni bir anayasa hazırlanması olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, "Aziz milletimiz, siz değerli milletvekillerimize uzun süredir özlemini duyduğu, 1921 ve 1924 anayasalarından beri ilk defa millet iradesine dayanan bir anayasa yapma mesuliyetini ve şerefini tevdi etmiştir. Bu şerefli vazifeyi ifa ederken, büyük bir sorumluluk ve özgüven içinde hareket etmelisiniz. Zira bu süreç, korku, endişe, tahammülsüzlük ve kısır kavgalarla tekemmül ettirilebilecek bir süreç değildir" diye konuştu.

Yeni Anayasa esnek ve özgürlükçü karaktere sahip olmalı

Türkiye'nin 200 yılı aşkın bir anayasa süreci tecrübesinin olduğunu, bu tecrübelerin, milleti önümüzdeki yüzyıla taşıyacak yeni bir anayasaya ışık tutacağını söyleyen Gül, "Yüce meclisimiz, Kurtuluş Savaşımızın yapıldığı en zor şartlarda dahi, sivil bir anayasa yapmaya muktedir olmuş bir meclistir. Bizzat Gazi Mustafa Kemal'in riyaset ettiği Meclisimizin hazırladığı 1921 ve 1924 anayasalarımızdan sonra yapılan tüm anayasalar, maalesef, demokrasimizin, dolayısıyla milli iradenin askıya alındığı ara dönemlerin ürünüdür" dedi. Bir ara dönem ürünü olan 1982 Anayasası'nın son yıllarda yapılan çok kapsamlı reformlara rağmen milletin ulaştığı demokratik ve ekonomik seviyeye "dar geldiğini" dile getiren Gül, yeni anayasanın "esnek ve özgürlükçü" bir karaktere sahip olması gerektiğini vurguladı. Anayasalar üzerinden milletin farklı siyasi çizgilerini zapturapt altına alma, devlet ve millet arasında bir gerginlik oluşturma anlayışından uzak durulması gerektiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı, "esneklik" kavramıyla yeni toplumsal dinamikleri kapsayan bir anlayıştan bahsettiğini belirtti.

Anayasa vesayeti örtülü bir şekilde sürdürmemeli

Cumhurbaşkanı Gül, 1982 Anayasası'nın temel sorununun, toplumsal dinamikleri bir sorun sayması olduğunu dile getirerek "Yeni anayasa bunun tam aksine, toplumsal dinamiklerden yararlanmalı ve özgürlükçü bir zihniyetle hazırlanmalıdır" dedi. Yeni anayasanın temel ilkeleri güçlü bir şekilde belirleyen ancak fazla detaya girmeyen, temel hak ve özgürlükleri her yönüyle eşit vatandaşlık temelinde güvence altına alan, herkesin üzerinde mutabık olduğu demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan cumhuriyetin temel ilkelerinden taviz vermeyen bir anayasa olması gerektiğini belirten Gül, "Bir yandan devletin bekası konusunda her türlü tedbiri alırken diğer yandan devletin, milletin hizmetinde olduğunu unutmayan bir anayasa olmalıdır. Bu bağlamda, vesayeti örtülü bir şekilde başka organlar aracılığıyla sağlamak yerine, çağdaş demokrasilerde olduğu gibi açık bir şekilde halka tevdi eden bir anlayışı hakim kılmalıdır" dedi.

 Yeni Anayasa hiçbir partinin, ideolojinin mührünü taşımamalı

Gül, yeni anayasanın çağdaş demokrasilerin şeffaflık ve hesap verilebilirlik gibi vasıflarını içermesi gerektiğini, demokrasinin kurum ve gelenekleriyle ilerlemesine izin verecek "fren ve denge" sistemlerini içinde barındırması gerektiğini belirtirken "Yeni anayasamız Türk demokrasisini kurumsallaştıracak tüm hasletleri içinde barındırmalıdır. Zira, kurumsallaşmış bir demokrasi, dönemlerden, kişilerden, iktidarlardan bağımsız; sürekli, sürdürebilir ve tutarlık bir demokrasi demektir" diye konuştu.

Yeni anayasanın yapılmasında normlar kadar anayasanın yapılma sürecinin de önemli olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in bilim adamlarıyla başlattığı ve tüm partilerin ortak bir anlayışta buluşmasını hedefleyen çalışmalarının ümit verici olduğunu kaydederek şöyle devam etti:

"Yeni anayasa hiçbir özel fikrin, partinin, ideolojinin ve doktrinin mührünü taşımamalıdır. Anayasanın taşıması gereken tek mühür, milletimizin mührü olmalıdır. Bu bakımdan sadece yüce Meclis'te temsil edilen partilerin değil, diğer siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin ve meslek kuruluşlarının da bu tartışma sürecine katılıyor olmasını son derece faydalı buluyorum."

Aşırı iş yükü tutukluluğun cezaya dönüşmesine neden oluyor

Cumhurbaşkanı Gül, demokrasinin en temel ve vazgeçilmez ilkelerinden birinin hukukun üstünlüğü olduğunu ancak hukukun, siyasi üstünlük mücadelesinin bir aracı olmadığını ifade ederek "Hukukun, insan hayatını ve onurunu el üstünde tutan bir özelliği olmalıdır. Haksızlık ve adaletsizlik hukuk kılıfına sarılmamalıdır. Hukuk, adalet ilkesini gözetmelidir" dedi. Hukukun üstünlüğü temelinde görev yapan bağımsız ve tarafsız bir yargı sisteminin, demokrasinin ve hukuk devletinin vazgeçilmez şartlarından biri olduğunu vurgulayan Gül, şunları kaydetti:

"Yargının adaletli davranmadığı yönünde yaygın bir kanaat oluşursa, toplum vicdanında kapanması zor yaralar açılır ve güven duygusu kaybolur. Bu sebeple yargı mercilerinin de fonksiyonlarını yerine getirirken azami özen göstermesi beklenmektedir. Şahsi duygular ve tercihler, siyasi ve felsefi görüşler yargı kararlarını etkilememeli ve adaletsiz sonuçlara yol açmamalıdır. Öte yandan, mahkemelerimizin önünde aşırı iş yükü ve personel eksikliği nedeniyle zamanında sonuçlandırılamayan çok sayıda dosya bulunmaktadır. Tutuklulukların fiili cezaya dönüşmesine ve adaletin tecelli etmesinin gecikmesine sebep olan en önemli hususlardan biri de budur. Söz konusu durum, yargının etkinliğine gölge düşürmektedir. Dolayısıyla, bu sorunların elbirliği içinde süratle çözümlenmesi, temel önceliğimiz olmalıdır."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89