• BIST 8745.38
  • Altın 2240.79
  • Dolar 32.3336
  • Euro 35.1653
  • İstanbul 9 °C
  • Diyarbakır 10 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Berlin -2 °C

ABD: Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki eylemlerinden derin endişe duyuyoruz

ABD: Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki eylemlerinden derin endişe duyuyoruz
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ortak basın toplantısı düzenledi.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Güney Kıbrıs lideri Anastasiadis ile görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada Doğu Akdeniz’deki gerilime diplomasi yoluyla çözüm bulunması gerektiğini belirterek, “Türkiye’nin bölgedeki eylemleri bizi derinden endişelendiriyor” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Güney Kıbrıs’ta Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Pompeo, Doğu Akdeniz’deki gerilime diplomasi yoluyla çözüm bulunması gerektiğini belirtti: “Bölge ülkeleri güvenlik, enerji ve karasularıyla ilgili sorunlara diplomatik ve barışçıl çözümler bulmalı.”

“Türkiye’nin bölgedeki eylemleri bizi derinden endişelendiriyor” diyen Pompeo, bölgede artan askeri gerginliğin ise “sadece transatlantik birliğin bölünmesini görmek isteyen düşmanların işine yarayacağını” savundu.

Ayrıca Pompeo, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kendi münhasır ekonomik bölgesinde bulmuş olduğu hidrokarbon da dahil olmak üzere doğal kaynaklarını kullanma hakkı var” dedi.

Bunların yanı sıra ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, bölgedeki güvenlik iş birliğini güçlendirme çabaları kapsamında Kıbrıs’ta yeni bir eğitim merkezi kurulacağını da duyurdu.

Merkezin ABD tarafından finanse edileceğini aktaran Pompeo, merkezin bölgedeki sınır güvenliği ve “silahsızlanma” konularında danışmanlık vereceğini aktardı.

Kıbrıs Kara, Deniz ve Liman Güvenliği Merkezi -CYCLOPS- adıyla kurulacak. Güvenlik iş birliği, bölgede değerlerimizi paylaşmayan ülkelerin yeni zemin arayışında olduğu bir dönemde daha çok önem arz ediyor. Bu maksatla ABD’nin, Rusya’nın buradaki limanlardaki para aklama eylemlerinden duyduğumuz endişeyi dile getirdim. Kıbrıs limanlarında duran Rus gemilerinin hepsinin Suriye’de insani görevler yapmadığını biliyoruz ve Kıbrıs’la bu endişelerimizi paylaştık.

ABD, bu ayın başında Güney Kıbrıs’a 33 yıldır uygulanan silah ambargosunu kaldıracağını duyurmuştu.

Öte yandan Kuzey Kıbrıs lideri Mustafa Akıncı ise ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun adayı ziyaretinde kendisiyle görüşme planı yapmamasını eleştirdi.

Doğu Akdeniz’de var olduğu tahmin edilen zengin doğalgaz ve petrol yatakları nedeniyle, bu bölgenin egemenlik haklarının kime ait olduğu konusunda Türkiye ile Yunanistan ve Güney Kıbrıs arasında gerginlik yaşanıyor.

Son dönemde artan gerilim nedeniyle askeri hareketliliğin de arttığı bölgede son olarak Yunanistan, Fransa, İtalya ve Güney Kıbrıs ile, Türkiye de ABD’yle ortak tatbikat yapmıştı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89