• BIST 9079.97
  • Altın 2330.649
  • Dolar 32.3585
  • Euro 34.9623
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 6 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 8 °C

ABD: 'DSG’ye desteğimiz sürecek'

ABD: 'DSG’ye desteğimiz sürecek'
ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Demokratik Suriye Güçleri’ne destek vermeye devam edeceklerini açıkladı. Pentagon da Kuzeydoğu Suriye’deki petrol sahalarından elde edilecek gelirin DSG’ye gideceğini duyurmuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, “muazzam kaynak” sağladıklarını söylediği Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) desteğin süreceğini duyurdu.

Almanya’daki Körber Vakfı’nın toplantısında bir konuşma yapan Pompeo, bir katılımcının “Suriye’deki Kürtleri, Türkiye’nin hedefi haline getirdiniz, Moskova’nın bölgeye girişinin yolunu açtınız. Bu ABD’nin dış politikasının saygınlığına zarar verdi mi?” sorusuna “ABD böyle bir şey yapmadı” diye yanıt verdi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“ABD tam da aksine, DSG’ye ve Kürtlere, muazzam kaynak sağladı. Onlara hiçbir ülkenin, buna Avrupa ülkeleri de dahil, sunmaya hazır olmadığı bir kaynak sağladık.

“Sizler (Almanlar) bize katıldınız, Fransız ve İngiliz partnerlerimiz bize katıldı. Yaptıklarımızla gurur duyuyoruz. Hilafeti yıktık.

“Başkan Trump göreve geldiğinde neredeyse Ohio büyüklüğünde bir alanı kontrol ediyor, yönetiyorlardı, vergi topluyorlardı, okulları, hastaneleri vardı, birkaç insanın başını aynı anda kesen bu teröristler vardı.

“Yönetimimiz, bunun bir daha yaşanmaması için Kürtlere gerekli kaynakları sağladı. Bununla gurur duyuyoruz. Onlara desteğimizi sürdüreceğiz. Çünkü bunun çıkarımıza olduğunu düşünüyoruz. Ama bu Avrupa’nın da çıkarına.”

“Suriye’ye saldırı kararı Erdoğan’a ait”

Bu değerlendirmesinin ardından moderatörün “Sizin Suriye’den çekilmenizle…” başlayan sözlerini de kesen Pompeo, “Bu yanlış. Bakın, bu çok mühim” diyerek ABD’nin Suriye’den çekilmediğini ifade etti:

“Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan Suriye’ye saldırı kararı aldı. Biz karşı çıktık. Alman ve Fransız hükümetleri de itiraz etti. Bu karar Erdoğan’a ait. Biz ise stratejik bir karar alarak IŞİD ile mücadeleye devam etme kararı aldık. Şu anda Suriye’de olan budur.”

ABD’li askerler ve diplomatların Suriye’de alanda olduğunu, ‘ölümü göze alarak’ görevlerini sürdürdüklerini söyleyen ABD Dışişleri Bakanı, sözlerini şöyle noktaladı:

“Eğer gerçekten umursuyorsanız, orada olanlara önem atfediyorsanız ki sorulardan anladığım önemseniyor, işte o zaman bize katılmanız gerekiyor. Buradaki hükümetlerin orada yaşananların önemini, karşı karşıya olunan riskleri halklarına anlatması gerekiyor.”

Pentagon: Petrol geliri DSG’ye gidecek

Dün de ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Kuzeydoğu Suriye’de yer alan petrol kaynaklarından elde edilecek gelirin Demokratik Suriye Güçleri’ne gideceğini açıklamıştı.

Pentagon Sözcüsü Jonathan Hoffman, “Elde edilecek gelir ABD’ye değil, DSG’ye gidecek” ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda DSG’nin kontrol altında tuttuğu alanlara yönelik askeri operasyona başlamasının ardından ABD birlikleri önce bölgedeki üslerinden çekilmiş, daha sonra ülkenin kuzeydoğusundaki petrol yataklarının olduğu bölgelere yönelmişti.

Associated Press (AP) haber ajansı geçtiğimiz günlerde, Trump ile Pentogon yetkililerinin bir toplantı yaptıklarını ve bu toplantıda alınan karar uyarınca 800 ABD askerinin Deyr ez Zor ve Haseke arasında uzanan DSG kontrolündeki yaklaşık 150 kilometrelik bölgeye konuşlandırılacağını duyurmuştu.

DSG, Suriye’nin kuzeydoğusunda bulunan birçok petrol ve doğalgaz yatağını kontrol ediyor. (Karınca)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89