• BIST 10768.4
  • Altın 2520.704
  • Dolar 32.1973
  • Euro 35.0038
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 32 °C
  • Berlin 18 °C

7 soruda Kılıçdaroğlu

7 soruda Kılıçdaroğlu
CHP'de geniş bir uzlaşma zemini yaratarak genel başkanlığa aday olan Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin temel meselelerinde Baykal’dan farklı düşünmüyor.

Kemal Kılıçdaroğlu CHP'nin büyük çoğunluğu tarafından genel başkanlığa aday gösterildikten sonra çeşitli televizyon kanallarının canlı yayınlarında izleyeceği politikaları anlattı. Kılıçdaroğlu’nun Türkiye’nin temel sorunlarıyla ilgili görüşleri, CHP ve Deniz Baykal’ın bugüne kadar izlediği politikalardan pek de farklı değil. İşte Kılıçdaroğlu’nun ağzından Türkiye’nin sorunları ve çözüm önerileri.

 Ergenekon

Suçsuzlarla potansiyel suçluluların aynı kefeye konmasından rahatsızız. Neyle yargılandığını bile bilmeyen insanların üç yıldır içerde tutulması doğru değil. Yargılama süreci cezalandırmaya dönüştürülmemeli. Benim telefonum bile yasadışı dinlendi. Bir gazeteci ile yaptığım konuşma Ergenekon tutanaklarına girdi.

 Demokratik açılım

Etnik kimliği siyasetin merkezine koyarak sorun çözülmez. Bu ülkenin bilim insanlarının devreye girip sorunu tanımlaması gerekir. 30 yıldır bununla ilgili devletin elinde hangi rapor var. Diyarbakırlı’ya sorun, geçinemiyorum diyor. Sorunun temeli insanın karnından geçiyor. İnsanlar çalışıp evine ekmek götürürse dağa gitmez. İzlenen politikalar işsizliği artırdı. Terörün ekmeğine yağ sürdük. Şimdi taş atan çocukları hapse atıyoruz. Okula gitmesi gereken bir çocuğu oraya gönderiyorsun. Bu çocukları ‘Acaba taş atmaktan nasıl kurtarırız’ diye düşünmüyoruz.

 Alevilik

İnanç Allah’la kul arasında manevi bağdır. Bu siyasette ne kadar yanlışsa normal hayatta da yanlıştır. Arkadaşlıklar, dostluklar etnik temel üzerine kurulursa yanlış olur. Halka hizmet etmenin yolu şu etnik kimlikten, şu inançtan kaynaklanır diye bakarsak yanlış yapmış oluruz. Biz insanların sorunlarıyla ilgileneceğiz.

 Dış politika ve AB

AKP’nin izlediği dış politikanın doğru olan yönleri de var. Dış politikada eleştirdiğimiz temel nokta “one minute” gibi bir kararlılığın AB ile ilişkilerde sürdürülmemesi. Rusya, Çin ve Hindistan alanının da boş bırakılmaması lazım. Buraya daha fazla kilitlenmek lazım. Türban meselesi Siyasallaşma olduğu sürece türban sorunu çözülmez. Yasayla çözüm aramak doğru değil. Giysilerden ötürü yasa çıkartılmaz. CHP olarak bu sorunu çözeceğiz. Siyasetin malzemesi olmaktan çıkardığımız zaman kendiliğinden çözüm sürecine girecektir.

 Yargı reformu

Yargının eli kolu bağlanmak isteniyor. Anayasa ile bunu yapmak istiyorlar. AB’nin bize uyguladığı çifte standardı seçim meydanlarında anlatacağız. Biz AB’ye karşı değiliz ama kendi ülkesinde olmayan bir yargı sürecini biz yapıyoruz diye destek veriyorlar. Hangi Avrupa ülkesinde hülle yoluyla Anayasa Mahkemesi’ne üye atanıyor?

 Soykırım sorunu

Ermenistan’ın arşivlerini açması lazım. Tarihçiler biraraya gelirler, otururlar, tartışırlar. Tarihçilerin karara bağlamadığı bir konuyu tarihçi kimliği olmayan, bilgisi birikimi olmayan parlamentonun aldığı bir kararla tarihi ters düz yapmak doğru bir olay değildir. Eğer Ermenistan kendi tarihçilerini görevlendirmiyorsa o zaman onun davranışını da bizim hem Türkiye’ye, hem dünya kamuoyuna çok daha iyi anlatmamız gerekiyor. Çünkü kaçan Türkiye değil Ermenistan’dır.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89