• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 22 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 8 °C

7 dosya ile ABD yolcusu

7 dosya ile ABD yolcusu
“Arap Baharı” turunun ardından ABD’ye gidecek olan Başbakan Erdoğan, Kıbrıs’tan İsrail’e, terörden Suriye’ye kadar birçok konuyu Obama ile görüşecek.

Erdoğan, Kıbrıs’tan İsrail’e, terörden Suriye’ye kadar birçok konuyu Obama ile görüşecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Arap Baharı” turu kapsamında ziyaret ettiği Mısır, Tunus ve Libya gezilerinin ardından Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun 66. dönem açılış toplantılarına katılmak üzere ABD’ye gidiyor. Erdoğan, ziyareti kapsamında ABD Başkanı Barack Obama ile gerçekleştireceği görüşmede İsrail ile yaşanan gerginliği, Filistin’in BM’ye yapacağı başvuruyu masaya yatıracak. Erdoğan, Obama ile Mısır, Tunus ve Libya temaslarına ilişkin görüş alışverişinde de bulunacak. Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda yapacağı kritik konuşmanın yanı sıra çantasında 7 dosya ile ABD’ye gideceği belirtildi.

Obama’yla da BM binasında kritik bir görüşme gerçekleştirecek olan Erdoğan’ın alınan bilgiye göre görüşmede gündeme getireceği konulardan ilki İsrail olacak. Obama’nın Türkiye-İsrail ilişkisindeki tansiyonun düşürülmesi için Erdoğan’a mesaj vereceği belirtilirken, Erdoğan, Türkiye’nin üç şartının yerine getirilmemesi halinde İsrail’le ilişkilerin normalleşmeyeceğini vurgulayacak. İsrail’in uzlaşmaz bir tutum içerisinde olduğunun altını çizecek olan Erdoğan, ABD’nin müttefikine gerekli mesajı vermesini isteyecek.

Filistin devleti

Erdoğan’ın çantasında bulunan diğer bir dosyayı ise Filistin meselesi oluşturuyor. Erdoğan’ın Obama’ya Filistin devletinin kurulmasının vaktinin geldiği mesajını vereceği belirtildi. Erdoğan’ın ayrıca Obama’nın çağrısına rağmen devam eden işgal bölgesindeki yerleşimleri örnek göstererek, ABD’nin, Filistin’in BM’de tanınması konusundaki olumsuz tavrını gözden geçirmesini isteyeceği ifade edildi.

Karşı adım

Erdoğan’ın önemli konu başlıklarından birisi de Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin münhasır ekonomik alan belirleme çabaları ve Doğu Akdeniz’de petrol-doğalgaz arama girişimi olacak. Erdoğan, Obama’ya, Rum Kesimi’nin bölgede tansiyonu yükselttiğini belirtecek, Türkiye’nin de buna karşı adım atacağı mesajı verecek.

Libya uyarısı

Arap Baharı turuyla ilgili Obama’ya bilgi verecek olan Erdoğan’ın, Mısır’daki durumu anlatırken, uluslararası toplumun, ülkenin demokrasiye geçiş sürecini yakından izlemesi gerektiğinin altını çizeceği öğrenildi. Seçimler, anayasa yapımı ve askeri konseyin yönetimi sivillere devretmesi konusunda hassas davranılmasını isteyecek olan Erdoğan’ın, Libya konusunda başta Fransa olmak üzere bazı ülkelerin çıkar odaklı yaklaşımlarının Libya’ya ve bundan sonra gerçekleşebilecek demokrasi arayışlarına zarar vereceğinin altını çizeceği de ifade edildi. Suriye konusunun da görüşmede önemli bir yer tutacağı belirtildi. Erdoğan’ın, Obama’ya, Türkiye’nin terörle mücadele konusunda atacağı adımlar ve anlık istihbarat paylaşımının yoğunlaştırılması mesajını vermesi bekleniyor.

Obama ile özel görüşme

BM genel Kurulu sırasında ABD Başkanları diğer ülke liderleriyle program yetersizliği nedeniyle özel görüşme yapmıyor. Görüşmeler ayak üstü gerçekleşiyor. Ancak Türkiye ile İsrail arasında yaşanan gerilim Obama’yı bu geleneği bozmaya itti.

Obama, Erdoğan ve İsrail Başbakanı Benjamin Netenyahu’dan görüşme talep etti. Erdoğan ile Obama’nın görüşmesi yaklaşık 90 dakika olarak planlandı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89