• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 5 °C

6 KCK, 4 Ergenekon, 1 Balyoz sanığı Milletvekili oldu

6 KCK, 4 Ergenekon, 1 Balyoz sanığı Milletvekili oldu
Milletvekili seçilen 11 kişi, Ergenekon, Balyoz ve KCK davalarından yargılanıyor. Dokuzu tutuklu yargılanan sanıklardan altısı Blok'tan, dördü CHP'den biri de MHP'den.

12 Haziran seçimlerinde aday olan 11 sanık da Meclis'e girmeye hak kazandı. KCK, Ergenekon ve Balyoz davalarından yargılanan sanıkların dokuzu halen tutuklu.

Sanıkların tahliye edilip edilmeyeceklerine mahkeme karar verecek. Mahkemenin, Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamındaki suçlardan yargılanan sanıkları tahliye etmeme hakkı bulunuyor.

KCK davasında tutuklu yargılanan sanıklardan altısı, Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku adaylarından. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) adaylarından dördü de ikisi tutuklu olmak üzere Ergenekon davasından yargılanıyor. Milliyetçi Hareket Partisi'nden (MHP) bir aday da Balyoz davası sanığı.

Blokun adayları tutuklu yargılanıyor

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku'ndan seçilen sanıkların altısı da Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) Türkiye Meclisi davasında tutuklu yargılanıyor. İsimleri ve seçildikleri iller şöyle:

Hatip Dicle: (Diyarbakır) 2009'da Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nce "PKK propagandasını yapmak" suçundan verilen bir yıl sekiz aylık hapis cezası, Yargıtay'a yapılan itirazın da reddedilmesiyle seçime üç gün kala kesinleşti. Dicle'nin cezası bir yıldan fazla olduğundan ve ağır ceza kapsamında olduğundan, milletvekili olamayacağı açıklanmıştı. Halen Diyarbakır Cezaevi'nde.

Selma Irmak: (Şırnak) İlk kez 1994'te Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi ikinci sınıf öğrencisiyken tutuklandı. Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) ve İstanbul Kürt Enstitüsü'nde yöneticilik yaptı. Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) Kadın Kollarında ve Demokratik Toplum Partisi'nde (DTP) çalıştı. 2009 yerel seçimlerine Derik Belediyesi başkan adayıyken gözaltına alındı. Halen Diyarbakır Cezaevi'nde tutuklu.

Faysal Sarıyıldız: (Şırnak) makine Mühendisi. "Ülkede Gündem" ve "Özgür Bakış" gazetelerinde çalıştı. 2009'da tutuklandı, halen Mardin E-Tipi Kapalı Cezaevi'nde.

İbrahim Ayhan: (Urfa) 1997-2007 yılları arasında Eğitim-Sen Şanlıurfa Şube Yöneticiliği ve Şube Başkanlığı yaptı. Şanlıurfa BDP İl Başkanı'yken 2010'da tutuklandı, şimdi Şanlıurfa  Kapalı Cezaevi'nde.

Kemal Aktaş: (Van) 12 Eylül darbesinin ardından Diyarbakır Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi'nce tutuklanarak Diyarbakır Cezaevi'ne konuldu; idam cezasına çarptırıldı; 2001'de tahliye oldu. 2002'de HADEP Urfa İl Yöneticiliği yaptı. 2004 yılında Demokratik Halk Partisi (DEHAP) Yerel Yönetimler Komisyonu'nda çalıştı. DTP kurucu üyesi. 2009'da gözaltına alınıp tutuklandı. Halen KCK yöneticiliği yaptığı iddiasıyla Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde tutuklu.

Gülseren Yıldırım: (Mardin) 2000'de HADEP Kadın Kolları'nda çalışmaya başladı, Özgür Parti, DEHAP, DTP ve son olarak BDP'de yönetici olarak çalıştı. 2010'da BDP Merkez ilçe Yöneticisi'yken gözaltına alındı. Mardin Kapalı Cezaevinde tutuklu.

Silivri Cezaevi'nden üç vekil çıktı

CHP'nin sanık adaylarının ikisi Ergenekon davasında tutuklu yargılanıyor, ikisi de aynı davadan tutuksuz yargılanıyor.

Mehmet Haberal: (Zonguldak) Tıp Profesörü. 13 Nisan 2009'da Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alındı, 17 Nisan'da Ergenekon üyesi olmak iddiasıyla İstanbul'da nöbetçi 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nce tutuklandı. Rahatsızlanmasının ardından İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü yoğun bakım servisinde tedavi altına alındı. 21 aylık tedavinin ardından 11 Şubat'ta Halkalı'daki Mehmet Akif Ersoy Kalp Hastanesi'ne nakledildi. 11 Mart2tan beri Silivri Cezaevi'nde tutuklu.

Mustafa Balbay: (İzmir, 2. Bölge) Cumhuriyet gazetesi yazarı. 1 Temmuz 2008'de gözaltına alındı, 5 Temmuz'da tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 5 Mart 2009'da tekrar gözaltına alındı. 6 Mart 2009'dan beri Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Balbay, Ergenekon davasında "hükümeti ve meclisi ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlamasıyla yargılanıyor.

İlhan Cihaner: (Denizli) Eski Erzincan Başsavcısı. 1994'te göreve başladı, 1999'da Şırnak'ın İdil İlçesi'nde görev yaparken, 1989'da öldürülen üç köylünün dosyasını açarak, JİTEM'den Albay Arif Doğan, 1993'te öldürülen Cem Ersever, Yüzbaşı Sinan Yaşar, itirafçı İbrahim Babat'ın da aralarında bulunduğu kişiler hakkında iddianame hazırladı. 2007'de İsmail Ağa cemaatiyle ilgili soruşturma başlattı. 16 Şubat'ta "İrtica İle Mücadele Eylem Planı" iddialarıyla ilgili olarak Ergenekon davasından gözaltına alındı, Yargıtay'da tutuksuz yargılanıyor.

CHP'nin ilk listesinde adı olmayan Cihaner, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kontenjan kullanılması gerektiği yolundaki kararı üzerine, Denizli'de ikinci sıradan kontenjan adayı gösterilmişti.

Sinan Aygün: (Ankara, 2. Bölge) Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı. 1 Temmuz 2008'de Ankara'da Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alındı, İstanbul'daki Beşiktaş Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklandı. 14 Temmuz'da tutukluluğuna yapılan itirazın kabul edilmesinin ardından serbest bırakıldı, Ergenekon davasında tutuksuz yargılanıyor.

MHP'den İstanbul 1. Bölgede aday gösterilerek seçilen Engin Alan, Balyoz davasında tutuklu yargılanıyor. Emekli Korgeneral Alan, PKK lideri Abdullah Öcalan ve Şemdin Sakık'ın yakalanmaları sırasında Özel Kuvvetler komutanıydı. Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanı'yken Ağustos 2005'de emekliye sevk edildi. Emekli olduktan sonra Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı'nın Genel Müdürlüğü görevini yürüyordu. Balyoz Darbe Planı davasından yargılanan Alan, Silivri Cezaevi'nde tutuklu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 19 Mayıs'ta yaptığı bir konuşmada, Alan için, "Bir Başbakan bir anma törenine gider de bir Korgeneral orada ayağa kalkmaz mı? Kalkması gerekir, kalkmazsa bedelini öder. Zaten bedelini de ödedi. Çanakkale'de anma törenlerine gidiyoruz, bu beyefendi ayağa kalkmadı, ondan sonra gereği yapıldı. Ama şimdi gideceği yeri o da bilmiyor" demişti. (Bianet)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89