• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 10 °C

28 Şubat’ı Demirel yönetti!

28 Şubat’ı Demirel yönetti!
Batı Çalışma Grubu’nun darbe hazırlığını ortaya çıkaran Bülent Orakoğlu: Süreci Demirel yönetti, aktif rol oynadı.

Batı Çalışma Grubu’nu ortaya çıkardıktan sonra “köstebek” suçlamasıyla tutuklanan eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu, 28 Şubat soruşturmasıyla Türkiye’nin karanlık geçmişiyle yüzleştiğini belirtti. Gözaltına alınan ekibin, cuntanın “mutfak kadrosu” olduğunu ifade eden Orakoğlu, soruşturmaya üst düzey komutanların da, siyasi ve sivil uzantılarının da dahil edileceği kanaatinde olduğunu vurguladı. Taraf’a konuşan Orakoğlu, “Refah- Yol hükümeti içinde Nahit Menteşe gibi bazı DYP’li bakanlar bile koalisyondan rahatsızdı. Çok sayıda siyasi aktör, sermaye grupları, medya yöneticileri bu süreçte aktif rol aldı” dedi.

Demirel aktif rol oynadı

Sürecin en önemli sorumlularından birinin dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel olduğunu ifade eden Orakoğlu, Demirel’in Refah-Yol hükümetine karşı olduğunu, bu nedenle sürecin arkasında olduğunu öne sürerek,Demirel süreci yönetti, aktif rol oynadı” dedi. Orakoğlu, “köstebek” suçlamasıyla yargılanmasına neden olan Batı Çalışma Grubu’nun ortaya çıkarılması ve hükümetin düşürülmesindeki rolü ile ilgili Demirel’e şu suçlamalarda bulundu:

Cunta bilgilerini verdi

Biz Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı olarak bir cunta oluşumunu tesbit ettik. Dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir’in talimatıyla kurulan bu cunta oluşumuna dair bu bilgi ve belgeler elimize geçer geçmez prosedürü takip ederek konuyu Genel Müdüre aktardım. Birlikte dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener’e gittik. Akşener, Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller’i de bilgilendirmemizi istedi. Bilgi ve belgeleri Çiller’e aktardık. Çiller Başbakan Necmettin Erbakan’a verdi. Erbakan da bunu Cumhurbaşkanı Demirel’e iletti. Devletin başı olarak Demirel’in buna müdahale etmesi gerekirdi. Ancak öyle olmadı. Demirel bunu dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı’ya aktardı. O da konuyu Çevik Bir’e aktardı. Ve ne oldu? Bu cunta yapılanmasıyla ilgili soruşturma başlatılacağı yerde bizim hakkımızda soruşturma başlatıldı, tutuklandık. Sonra beraat ettik.”

Asker-PKK görüşmesi

28 Şubat soruşturmasıyla Türkiye’nin karanlık geçmişiyle yüzleştiğini vurgulayan Orakoğlu, bunun Ergenekon ve Balyoz davalarıyla, Susurluk olayıyla ve PKK meselesiyle de bağlantılarının bulunduğunu belirterek, şunları söyledi: “Biz 1997’de ordu içinde bazı kesimlerin PKK ile görüşmelerini tesbit ettik. Abdullah Öcalan da o dönem, ‘bu iş hükümet ile çözülmez, asker ile çözülür’ demişti. Biz bunu Çiller’e ve Erbakan’a ilettik. Her ikisinin de bu görüşmelerden haberi yoktu. PKK ile hükümetin bilgisi dışında görüşülüyordu.” (Taraf)

Demirel de gözaltına alınacak mı?
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, CNN TÜRK'te Şirin Payzın'ın sunduğu "Ne Oluyor?" programında gazetecilerin sorularını yanıtladı. 28 Şubat operasyonu ile ilgili soruları da cevaplayan Çelik, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için "Bu psikolojik harekatın orkestra şefiydi" ifadesini kullandı. Çelik, "Demirel'in masum olmadığını düşünüyorum. İyi niyetli olsaydı hükümet kurma görevini Tansu Çiller yerine Mesut Yılmaz'a vermezdi" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89