• BIST 9703.81
  • Altın 2495.5
  • Dolar 32.5804
  • Euro 34.8524
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 7 °C

15 Şubat gerilimi!

15 Şubat gerilimi!
Öcalan'ın yakalanışının 12. yıldönümünde Güneydoğu ve Doğu Anadolu'nun yanı sıra İzmir'de de gösteriler vardı.

 Öcalan'ın yakalanışının 12. yıldönümünde Güneydoğu ve Doğu Anadolu'nun yanı sıra İzmir'de de gösteriler vardı. Hakkari'de polis gösterici çocuklara "Evinize dağılın, Hakkari bu yıl da ÖSS'de sonuncu oldu. Gidin, ders çalışın'' anonsu yaptı.

Öcalan'ın 15 Şubat 1999 tarihinde yakalanıp Türkiye'ye getirilmesinin yıldönümünde birçok kentte olaylar çıktı.

Hakkari'deki büyük bölümü çocuklardan oluşan gruplar, çeşitli mahallelerde barikat kurup ateş yaktı. Olay yerine gelen polise de taş ve molotofkokteyli ile saldıran göstericilere basınçlı su ve biber gazıyla müdahale edildi.

25307

Polis gösterilerin yapıldığı mahallelerde zırhlı araçlardan, ''Çocuklar evinize dağılın, Hakkari bu yıl da ÖSS'de sonuncu oldu. Gidin, ders çalışın'' anonsu yaptı.

Yüksekova İlçesi'nde önceki gün başlayan olaylar bugün de sürdü. İlçenin birçok noktasında toplanan göstericiler, yollara barikat kurararak ateş yaktı. Polisin gözyaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahalesi üzerine göstericiler de taş atarak karşılık verdi. Olaylarda Yüksekova'nın birçok noktası savaş alanına döndü.

25309

İZMİR'DE GERGİN DAKİKALAR

BDP İzmir İl Teşkilatına üye yaklaşık 1500 kişilik grup, protesto yürüyüşü yaptı. Basmane Meydanı'nda toplanan partililer, Öcalan lehine sloganlar atarak, Gazi Bulvarı'ndan Konak'taki büyükşehir belediye binası önüne yürüdüler.

Yürüyüş sırasında çevredeki vatandaşlar ve esnaf ile grup arasında tartışmalar çıktı. Uzun kortejin bazı kesimlerindeki göstericilerle yaşanan gerginlik uyarılarla büyümeden önlendi.

SES BOMBASI GÖSTERİCİNİN ELİNDE PATLADI

Sabah saatlerinde kısmen kepenklerin kapalı olduğu Van'da da öğlen saatlerinde olaylar çıktı. BDP parti binasına siyah bez asıldı, BDP Van Milletvekili Fatma Kurtulan'ın da aralarında yer aldığı 1000 kişilik grup, Öcalan lehine slogan atarak Cumhuriyet Caddesi'nde yürümek istedi ancak polis grubun yürümesine izin vermedi.

25310

Bunun üzerine ara sokaklara dağılan gruplar burada kepeklerini kapalı olmadığı dükkanlarının camlarını kırarak, polisi taş yağmuruna tuttu. Polis göstericilere karşı gözyaşartıcı gaz kullandı.

Göstericilerden bazıları polise molotof kokteyli attı. Olaylar sırasında 5 kişi gözaltına alınırken, bir göstericinin polise atmak istediği ses bombası elinde patladı ve gösterici yaralandı.

Cumhuriyet Caddesi'nde oturma eyleminde bulunan BDP'li göstericiler, daha sonra da Van Valiliği'ne yürümek üzere harekete geçti. Polis, yürüyüşe izin vermeyeceğini parti yöneticilerine iletti ve grubun dağılmasını istedi. Bu sırada sokak aralarına dağılan bazı gruplar, polisi taş yağmuruna tuttu. Van'daki yüksek tansiyon devam ediyor, kentte güvenlik önlemleri artırıldı.

DİYARBAKIR'DA HAVAİ FİŞEKLİ SALDIRI

Gösterilerin bir başka adresi Diyarbakır'dı. Göstericiler sabah saatlerinde Sento Caddesi'ndeki Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Bağlar ilçe binası önünde toplandı.

Aralarında BDP Genel Başkanı Gültan Kışanak, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve bazı belediye başkanları ile Teğmen Caddesi'ne kadar yürüyen gruptan bazı kişiler, ateş yakıp yola barikat kurduktan sonra polise taş, molotofkokteyli ve havai fişeklerle saldırdı. Polis biber gazı ve basınçlı suyla gruba karşılık verdi, birçok gösterici gözaltına alındı.

25311

Balıkçılarbaşı ve Huzurevleri semtlerinde de göstericiler polise taş ve molotofkokteyli ile saldırdı.

GÖSTERİCİLER VE POLİSİN ORTASINDAKİ ÖĞRENCİLER...

Ağrı Doğubayazıt'ta fırın ve eczaneler dahil tüm işyerleri kepenk kapattı.

BDP'nin ilçe binası önünde toplanan yaklaşık 600 kişi, yollarda barikat kurup ateş yaktı, polise taş ve sopalarla saldırdı. Polis göstericilerin dağılması için tazyikli su ve gaz bombası kullandı.

Doğubayazıt'ta olaylar devam ederken okuldan çıkan bazı öğrenciler polisle göstericilerin arasında kaldı.

BDP'DEN ÖCALAN'A MEKTUP

Adıyaman'da BDP'liler AK Parti binası önünde basın açıklaması yaptı ve İmralı'da ömür boyu hapis yatan Öcalan'a mektup gönderdi.

Adıyaman'daki BDP il binası önünde toplanan göstericiler, PKK ve Öcalan lehine slogan attı, kısa bir yürüyüşün ardından aynı cadde üzerindeki AK Parti il binası önüne geldi.

Burada basın açıklaması yapan BDP'liler, PTT önüne yürüdü. Partili kadınlar, PTT'ye girerek üzerinde '15 Şubat komplosunu kınıyoruz' yazılı mektupları İmralı Cezaevi'nde bulunan Öcalan'a gönderdi.

25312

BATMAN'DA TAŞLAR HAVADA UÇUŞTU

Polisin önceden önlem aldığı Batman'da göstericiler Atatürk Parkı'nda toplandı.

Kalabalık grubun PKK lehine slogan atmaya başlaması üzerine polis müdahale etti. Yağmur altında yürüyen göstericilere tazyikli su ve gaz bombası ile müdahalede bulunuldu.

Daha sonra Turgut Özal Bulvarı'ndan Aram Tigran Parkına yürümek isteyen BDP'lilere polis ikinci kez müdahale edince, ortalık bir anda savaş alanına döndü. Polise taşlarla karşılık veren göstericiler daha sonra ara sokaklara kaçtı. Olaylarda yaklaşık 20 kişi gözaltına alındı.

KIZILTEPE'DE BANKALARA TAŞLI SALDIRI

Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde BDP parti binası önünde toplanan göstericiler, Urfa Caddesi güzergahından Çeçen Mezarlığı'na doğru yürüyüşe geçti.

Göstericiler yürüyüş güzergahında bulunan banka şubelerini taşladı. Polisle de çatışan göstericiler mezarlığa gitmeden dağıldı.

ŞIRNAK

Şırnak'ta bir grup BDP İl Binası önünde biraraya geldi. Öcalan posteri taşıyan BDP'li grup, yürüyüşe geçti. PKK sloganları atan göstericiler Ömer Kapak Meydanı'na kadar yürüdü. Burada sloganlar atmaya devam eden grup kısa süreli oturma eylemi yaptıktan sonra dağıldı.

25313

CİZRE

Şırnak'ın Cizre ilçesinde BDP ilçesi binası önünden toplanan bir grup, İdil Caddesi'ne yürümek istedi. Uyarılara rağmen dağılmayan grup, polise havai fişek, taş ve molotofkokteyli ile saldırdı. Cizre'de ara sokaklarda çoğunluğu çocuklardan oluşan grupların yer yer gösterileri sürüyor.

MARDİN DARGEÇİT

Mardin'in Dargeçit ilçesinde de izinsiz gösteri yapmak isteyen grup toplanarak yürümek istedi. Polise molotofkokteyli ve taş atan göstericiler yaklaşık 50 iş yerinin camlarını kırdı.

İŞYERLERİNE MOLOTOF ATTILAR

Şanlıurfa Suruç'ta bir grup PKK sloganları attı, siyah bezler taşıyarak yürüyüş yaptı. Kepenklerinin açık olduğu bazı iş yerlerine molotofkokteyli ve taş atmaya başlayan gruba, polis tazyikli su ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Atılan molotofkokteyli ve taşlar nedeniyle bir market ve öğretmenevi ile kimi iş yerlerinin camları kırıldı. Markette çıkan küçük çaplı yangın, ekiplerce kısa sürede söndürüldü.

Şanlıurfa Viranşehir'de de bir grup PKK lehine sloganlar atarak Cumhuriyet Meydanı'na doğru yürüdü.

Gruptan bazı kişiler, bir banka şubesine ve önlem alan polislere molotofkokteyli attı. Polis de biber gazı kullanarak göstericileri dağıttı.

DİĞER KENTLER...

Öcalan'ın yakalanmasının yıldönümünde Muş'un Malazgirt, Varto ve Bulanık ilçeleri ile Iğdır ve Erzurum'da da basın açıklaması ve yürüyüş düzenlendi. Bulanık ilçesinde yapılan basın açıklamasına katılan BDP'nin milletvekilleri Sırrı Sakık ve Nuri Yaman da birer konuşma yaptı.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89