• BIST 9679.8
  • Altın 2485.362
  • Dolar 32.4206
  • Euro 34.4279
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 7 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 5 °C

13 Baro Başkanından çok önemli açıklama

13 Baro Başkanından çok önemli açıklama
Bölge Barolarının Van'da yaptıkları toplantı sonucunda oluşturulan "Bölge Baroları Ortak Platformu" kamuoyu açıklamasınının tam metni...

BÖLGE BAROLARI ORTAK PLATFORMU
KAMUOYU DUYURUSU 

23-24 Mayıs 2009 tarihinde gerçekleştirilen Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulundan sonra bir araya gelen bölge baroları aşağıdaki ortak görüşlerini kamuoyuna duyurmaya karar vermiştir.

1-TBB seçimlerinden sonra ortaya çıkan tablo, TBB adında yer alan birliği ve kapsayıcılığı ortaya çıkaran bir tablo değildir. Mevcut Avukatlık Yasası baroların demokratik temsilini engeller niteliktedir. Avukatlık Yasası öncelikle Türkiye Barolar Birliği’nde baroların demokratik temsilini esas alacak şekilde düzenlenmelidir. Bölge baroları ortaya çıkan bu tabloya karşın, mevcut yapılanmanın mesleğimizin, Türkiye’nin genel sorunlarının ve sorunların başında yer alan Kürt Sorununun çözümünde katkı sunmada ve çözüm üretmekte aktif rol almasını beklemektedir.

Bölge baroları kendi aralarında oluşturdukları, sürekliliği hedefleyen yeni bir yapılanma ile ülke sorunlarının çözümünde daha aktif, sonuç almayı hedefleyen bir çalışma içerisinde olacaklardır.

2-Türkiye’nin en temel sorunlarının başında Kürt Sorunu gelmektedir. Bu sorunun önemli bir boyutu da silahlı çatışma potansiyelini kendi içerisinde barındırmış olmasıdır. Silahlı çatışma bu sorunun özünün tartışılmasını, demokratik ortamda çözüm yollarının üretilmesini önemli ölçüde zorlaştırmıştır. Bu bakımdan içinde bulunduğumuz bu dönem çözüm yolunda önemli ve tarihi bir imkanı barındırmaktadır. Mevcut çatışmasızlık dönemi devam etmeli, devletin bütün kurumları bir mutabakat zemininde sorunun şiddet dışı yöntemlerle çözümünü Türkiye’nin öncelikli gündemi haline getirmeli, diyalog içerisinde çözüm yollarının tartışılmasını sağlamalıdır. Bölge baroları geçmişte olduğu gibi sorumluluk almaya ve katkı sunmaya devam edecektir.

3-Kamuoyunda Ergenekon Davası olarak bilinen devlet içinde yer alan illegal yapılanmada; illegal yapılanmaya temel oluşturan bölgedeki yasadışı uygulamalar, faili meçhul cinayetler ve gözaltında kayıplarla ilgili faillerin de bulunarak yargı önüne çıkarılmasını, TBB nin mevcut yönetiminin bu açıdan Ergenekon Davasına da katkı sunmasını beklemektedir.

4-Askeri yargının görev alanını sınırlandıran yeni yasal düzenleme Türkiye’nin demokratik bir hukuk devleti olması yolunda çok önemli bir adımdır. Bu bakımdan daha da ileri gidilerek askeri yargı disiplin soruşturmaları dışında bütünüyle sivil yargı sistemi içerisine alınmalıdır.

5- Van Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesinde görülen Şemdinli Davasının da, değiştirilen yasal düzenlemenin sonucu olarak, duruşma günü beklenmeksizin süratle adli yargıda görevli mahkemeye gönderilmelidir. Barolarımız bu süreci geçmişte olduğu gibi bir koordinasyon içerisinde takip edeceklerdir.

Saygı ile kamuoyuna duyurulur. 

AĞRI BAROSU
BATMAN BAROSU
BİNGÖL BAROSU
BİTLİS BAROSU
DİYARBAKIR BAROSU
KARS BAROSU
HAKKARİ BAROSU
MUŞ BAROSU
SİİRT BAROSU
MARDİN BAROSU
ŞANLIURFA BAROSU
ŞIRNAK BAROSU
VAN BAROSU

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89