• BIST 9093.41
  • Altın 2325.482
  • Dolar 32.3736
  • Euro 34.9977
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 13 °C

Şivan Perwer Bülent Arınç'la görüştü.

Şivan Perwer Bülent Arınç'la görüştü.
Kürt sanatçı Şivan Perwer, Bülent Arınç'ın TRT Şeş'e destek talebini, senfoni orkestrası şartı koşarak kabul etti.

Barcelo Oteli'nin onuncu katındaki suit odanın gün boyu çok konuğu oldu. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ı görmek isteyen partililer, sivil toplum temsilcileri, diplomatlar ve gazetecilerin koşturduğu odaya gece yarısı sürpriz bir ziyaretçi geldi. Kürt sanatçı Şivan Perwer yanında iki yakını, elinde imzalı CD'leri ile Arınç'ın konuğu oldu. Ömrünün neredeyse yarısını doğduğu topraklardan uzakta geçiren Perwer ile Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin güçlü ikinci adamı Arınç arasındaki sohbeti Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu yazdı.

Açılım konusunda yalnız bıraktınız

Şivan Perwer söze endişelerini aktararak girdi, yeniden kan akmasından korktuğunu anlattı Arınç'a. Başbakan Yardımcısı ise önce hak verdi sanatçıya, ardından sitem etti: "Hükümeti açılım konusunda herkes yalnız bıraktı. TRT Şeş'te bile ekrana çıkartacağımız sanatçılar çok yüksek ücret istiyor. Nedenini sorduğumuzda, 'Efendim biz TRT Şeş'e çıkarsak, örgüt cezalandırmak için konserlerimizi iptal ettiriyor, büyük zarara uğruyoruz. O yüzden yüksek ücret talep ediyoruz' diyorlar. Şivan Perwer TRT Şeş'e katkı sağlarsa, herkese mesaj olur."

TRT Şeş'ten naklen konser önerdi

Şivan Perwer, bu sözlere somut bir öneriyle karşılık verdi: "TRT Şeş'te her gün benim bir türküm okunuyor. İzninizle ben daha büyük ve anlamlı projeyle vereyim mesajımı. Müziğimi bir filarmoni orkestrası ile birlikte seslendireyim. Londra Filarmoni olur, Berlin Filarmoni olur, Paris veya Köln de olur. Artık hangisinin takvimi ve salonu uygunsa onunla veririm konserimi, TRT Şeş de naklen yayınlar.

" Sezen veya Sertab'la birlikte söylerim"

Arınç'ın "Olabilir TRT ile bir konuşalım" tepkisinden cesaret alan Kürt sanatçı, konserin muhtemel kadrosu hakkında da öneride bulundu:

"Ertuğrul Günay Bey 'Neşet Ertaş ile çık' diyor ama açıkçası ben farklı isimler düşünüyorum. Sezen Aksu veya Tarkan olabilir mesela, Sertab Erener'in sesi de uygun. Ben arada Türkçe söylerim onlar da Kürtçe, fena mı olur?"

Dönmem için koşulların olgunlaşması lazım

Bir saate yakın süren sohbetin sonuna doğru Perwer'e "Türkiye'ye ne zaman döneceksiniz?" diye soruyorum, biraz üzülüyor:

"Kimse yaptığım veya söylediğim için bana kırılmasın istiyorum. Bunun için doğru zamanın gelmesi koşulların olgunlaşması lazım."Ardından güler yüzle ekliyor: "Ama şu da var: Yıllarca ülkemin düşmanı olarak anıldım, artık değişiyor. Barış için uğraştığım anlaşılıyor."

1975'ten bu yana 30 albümle sahnede

Asıl adı İsmail Aygün olan Kürt sanatçı Şivan Perwer, Mardin Nusaybin'li ailesinin köydeki aileler arasında yaşanan husumet nedeniyle göç ettiği Şanlıurfa Siverek'in Sarıdam Köyü'nde, 23 Aralık 1955'te doğdu. Perwer, küçük yaşta, topluluk önünde şarkı söylemeye başladı. Ankara, Gazi Üniversitesi Matematik Bölümü'nde okudu. 1975'te, ilk albümünü çıkardı. 1976'da, hakkında yürütülen soruşturma sırasında, Almanya'ya giden Perwer, Köln'e yerleşti. Gülistan Perwer'le evlendi. Almanya eşine oturma izni vermeyince İsveç'e yerleşti ve sığınma talebinde bulundu. Bir çocuk babası Perwer, daha sonra Alman vatandaşlığına geçti. Hakkında açılan dava düştükten sonra Perwer'in Türkiye'ye giriş çıkışı serbest oldu. Frankfurt'ta yaşayan Perwer, 30'a yakın albüm seslendirdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89