• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 13 °C
  • Berlin 4 °C

Pervin Buldan: Bakanlık sözünü tutmadı

Pervin Buldan: Bakanlık sözünü tutmadı
HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Adalet Bakanlığı tarafından verilen sözlerin yerine getirilmesini istedi.

İmralı Heyeti’nden HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, “Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile yaptığımız görüşmede, 50’ye yakın hasta tutsağın en kısa sürede bırakılacağı, diğer tutsaklarla ilgili de düzenlemeler yapılacağı sözü verildi. Sözlerini tutmadılar” dedi.

Hasta tutsakların meselesinin kendileri için ilk gündem maddesi olduğunun altını çizen HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Adalet Bakanlığı tarafından verilen sözlerin yerine getirilmesini istedi. Buldan, hasta tutsaklarla ilgili listeyi güncelleyerek önceki gün Adalet Bakanlığı’na ilettiklerini söyledi.

Türkiye’de en yoğun hak ihlallerinin yaşandığı cezaevleri, son dönemlerde artan hasta tutsak ölümleriyle gündemdeki yerini koruyor. İHD’ye yapılan başvurulara göre son bir yıl içerisinde tedavisi edilmediği için 40 tutsak yaşamını yitirdi. Cezaevlerinde 228’i ağır olmak üzere 578 hasta tutsak ise tahliye edilmeyi bekliyor. Hükümet yetkilileri cezaevlerinden çıkan tabutları görmezden gelmeye devam ederken, insan hakları örgütlerinin duyarlılık çağrıları ve girişimleri karşılıksız bırakılıyor. Hasta tutsaklar meselesinin vicdani ve insani bir mesele olduğuna vurgu yapan HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, hasta tutsakların sürecin başından bu yana hükümet tarafından pazarlık haline getirildiğini söyledi.

Düzenlemeye de gerek yok

Cezaevlerinde yaşamlarını tek başına idame edemeyen, ölümle pençeleşen ve belki de yaşamlarının son günlerini yaşayan yüzlerce tutsak olduğunun altını çizen Buldan, “Söz konusu tutsaklarla ilgili olarak bir düzenlemeye gerek duyulmaksızın, bir irade sonucunda cezaevinden çıkarılmaları gerekiyor. Bu bizim açımızdan olmazsa olmaz bir husus. Bunu açıkça ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

Hükümet yetkilileri ile yaptıkları her görüşmede hasta tutsaklar meselesini birinci gündem maddesi haline getirdiklerine işaret eden Buldan, “Sayın Öcalan ile yaptığımız görüşmelerde de sıkça tartışılan temel gündem hasta tutsaklar meselesi. Ancak Sayın Öcalan’ın da ifade ettiği gibi; şu ana kadar hiçbir hasta tutsak serbest bırakılmadı” dedi.

Kobanê bahaneleri oldu

Buldan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile yaptıkları son görüşmede kendilerine en kısa süre içerisinde 50’ye yakın hasta tutsağın bırakılacağı, diğer tutsaklarla ilgili de bazı düzenlemeler yapılarak Genel Kurul’a getirileceği sözü verildiğini anımsattı. 6-9 Ekim Kobanê serhildanı bahane edilerek bu adımların atılmadığını ifade eden Buldan, tutsakların pazarlık konusu haline getirildiğini kaydederek, hükümetin bu yaklaşımını kabul etmediklerini ve şiddetle kınadıklarını sözlerine ekledi.

Bakanlık sözünü tutmadı

Hasta tutsaklarla ilgili girişimlerinin süreceğini ifade eden Buldan, “Hükümet tarafından gündeme alınması için taleplerimizi yine paylaşacağız” dedi. Edindikleri bilgilere göre hazırlıkların tamamlanmak üzere olduğunu söyleyen Buldan, “En kısa sürede gelişmelerin yaşanabileceği iletildi. Ancak biz bu konuda artık parti olarak hasta tutsaklara umut vermek istemiyoruz. Halen verilen sözler yerine getirilmedi. Hükümeti sorumlu tutuyoruz. Cezaevinden çıkan her tabuttan bizzat hükümet sorumludur” diye konuştu.

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89