• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 5 °C

Kürd partilerinden çağrı: Kürdistan’da savaşı sonlandırın

Kürd partilerinden çağrı: Kürdistan’da savaşı sonlandırın
Kürd partilerinin 6 -7 Şubat 2016 tarihlerinde Diyarbakır’da düzenlediği, ‘Kürdistan’da Savaşın Sonlandırılması ve Siyasi Çözüm Perspektifi’ başlıklı konferans sona erdi.

Kürd siyasi parti yetkilileriyle birlikte konferansa STK temsilcileri, çatışmaların olduğu yerleşim yerlerinden tanıklar, akademisyenler, aydınlar da katılım sağladı.

Kürd partilerinin (Azadi, ÖSP, PAK, PAKURD, PDK-Bakur, PSK) Diyarbakır'da düzenlediği ve iki gün süren konferansın ardından bugünde bir basın açıklamasıyla sonuç bildirgesi açıklandı. 

Konferans'ın Sonuç Bildirgesi tam metin olarak şöyle:



''Kürdistan ve dünya kamuoyuna….  

Konferansımız; Kürd ve Kürdistan meselesini bölgesel ve uluslararası siyasal bir mesele olarak görür, sorunun çözümünü Kürd milletinin kendi geleceğini belirleme hakkı olarak vurgular.  

Konferansımız; ülkemizin Güney parçasının bağımsızlık mücadelesini, Güneybatı’nın statü arayışını ve Doğu’nun yeniden ulusal canlanışı yönündeki mücadelesini destekler.  

Konferansımız; Kürd, Kürdistan meselesinin halen devam ediyor olmasının temelinde Türk devletinin izlediği ‘’tek devlet, tek millet, tek vatan, tek bayrak’’ siyasetinin bulunduğunu tespit eder. Sorunun şiddet ve askeri yöntemlerle çözülemeyeceğinin altını çizer.  

Konferansımız, devlet ve hükümeti; kentlerde, kırsalda ve “sınır ötesi”nde sürdürdüğü savaş ve operasyon anlayışını derhal terk etmeye çağırır. Hükümet, Kürdistan’daki tüm siyasal kesim ve toplumsal aktörlerin oluşturacağı ortak temsil heyetini muhatap alarak, uluslararası garantörlerin gözetiminde müzakere sürecini bir an önce başlatmalı; halkımızın ulusal demokratik hak ve özgürlüklerinin sağlanması için acil adımlar atmalıdır.  

konferans-665.jpg

PKK'nin silahlı mücadelesi ve şehir merkezlerinde yürüttüğü çatışmalar, bugün Kürd halkına ve davasına yarar getirmemektedir.

PKK, kentlerdeki ve kırsal alanlardaki silahlı savaşı bir an önce sonlandırmalı, hendekleri kapatmalı, barikatları kaldırmalıdır.  

Konferansımız, Varto, Silvan, Cizre, Sur, Nusaybin, İdil, Şırnak ve diğer yerleşim yerlerinde, çatışmalardan dolayı evlerini terk etmek zorunda kalan, zarar gören, yaşamını yitiren veya yaralananların maddi ve manevi zararlarının tazmini için devleti acil önlemler almaya çağırır.   

Konferansımız; Güney Kürdistan'daki bütün siyasi aktörleri, bağımsızlık fırsatının ortaya çıktığı bu tarihi süreçte kenetlenmeye, Güney Batı Kürdistan'daki siyasal parti ve hareketlerimizi kalıcı ulusal ittifak için adım atmaya; ortak bir askeri, ekonomik ve siyasi yönetim oluşturmaya  çağırır.  

Konferansımız; Birleşmiş Milletler, İslam Konferansı Örgütü, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi, AGİT ve dünya halklarını, Kürdistan halkının adalet, özgürlük, eşitlik için verdiği mücadeleyi desteklemeye çağırır.  

Konferansımız; tekrar güncelleşen  yeni anayasa çalışmalarında  bir taraf olarak tüm Kürdistani güçlerin görüş ve önerilerinin alınmasının gereğini vurgular. Yapılacak yeni anayasada; Kürd kimliğinin tanınması, Kürd ulusal taleplerinin ve Kürdistan’ın statü hakkının yer almasını önemle belirtir. Kürdçe’nin eğitim ve kamusal alanda kullanılması ve resmi dil statüsüne kavuşmasını talep eder. Herkes için anadille eğitim, gerçek anlamda bir düşünce ve örgütlenme özgürlüğünün anayasal güvenceler altına alınmasını savunur.  

Konferansımız; Kürdistan’da yaşayan tüm etnik ve inanç gruplarının özgürlüğünü; kendilerini özgürce ifade etmelerini, varlıklarının ve haklarının anayasal güvenceye alınmasını vurgular.  

Konferansımız, Türk halkını savaş siyasetine sessiz kalmamaya ve tutum almaya çağırır. Halkımız ile dayanışma içinde olan savaş karşıtı tüm kesimlerin çabalarını takdir eder.  

Konferansımız, sonuç bildirisinde dile getirilen görüş ve taleplerin hayat bulması amacıyla, kamuoyu oluşturmak ve ilgili taraflar nezdinde girişimlerde bulunmak dahil, gerekli girişimlerde bulunmaları için konferans çağrıcısı siyasi parti ve hareketleri inisiyatif geliştirmeye çağırır.''

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89