• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 4 °C

Erdoğan: Referanduma karşı tavrımız değişmedi

Erdoğan: Referanduma karşı tavrımız değişmedi
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Irak Başbakanı Haydar El-İbadi ortak açıklamalarda bulundu.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile görüşmek üzere Ankara'ya geldi. Erdoğan ve İbadi görüşme sonrası ortak açıklamalarda bulundu. 

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

'Bölgemizdeki hassasiyetler hepimizin malumudur. Heyetler olarak bunları ele aldık; gerek askeri, gerek ekonomi olarak bundan sonra ne gibi adımlar atabiliriz bunları değerlendirdik. Özellikle son dönemde Irak Kürt Bölgesel Kürt Yönetimi'nin almış olduğu gayrimeşru referandum kararına yönelik üzüntümüz ortadaydı, buna karşı tavrımızın değişmediğini ifade ettik. Başından itibaren biz Irak'ta toprak bütünlüğünden yana olduğumuzu ifade etmiştik, bunu kabullenmemiz mümkün değildi. Ki arada yapmış olduğumuz bazı uyarılara rağmen herhangi bir olumlu gelişme olmayınca bazı yaptırım kararlarını almış olduk. Türkiye, İran, Irak olarak atmış olduğumuz adımlarla şu anda olumlu bir yere geldiğimizi görüyoruz. Tabi şu anda Irak'la aramızdaki ticaret hacmi 9 milyon dolar. Temennimiz bunu daha iyi noktalara taşımak. Zira bizim her yönüyle komşuluk bağlarımız çok ileri.

İnanıyorum ki IŞİD temizlenecektir. Bu durumu fırsat bilen PKK terör örgütü de Irak'ta bir yapılanması olduğunu biliyoruz. Kandil ve Sincar'da PKK'nın varlığı söz konusu. Bizler her türlü dayanışma içinde ortak mücadeleyi sürdürmeye Türkiye olarak varız. Bölgenin barışı için de atılması gereken adımları atacağız. Petrol boru hattının da çalıştırılması noktasında her türlü desteği vermeye hazırız. Kara noktasındaki kapılarla ilgili olarak da görüşmeler karşılıklı olarak devam ediyor. Her şey bir mutabakat halinde yürüyecektir.''

İbadi'nin konuşmasında satır başları şöyle:

"Bizler maalesef bu sıkıntıların yaşandığı coğrafyanın bir parçasıyız. Artık bu sıkıntıların aşılmasının zamanı gelmiştir. Irak güvenlik güçlerimizle IŞİD'e karşı zafer kazanmayı başardık ve ağırlığımızı ortaya koyduk. Biz Irak toprakları içerisinde hiçbir silahlı grubun faaliyet göstermesine izin veremeyiz. Irak anayasasına göre, yasadışı şekilde silah sahibi olan her grubun cezası verilir. Gençlerimizin içerisinde Haşdi Şabi içerisinde savaşan evlatlarımız oldu. Bizim görevimiz Irak'ın toprak bütünlüğünü sağlamak ve terör örgütlerine karşı mücadele etmektir.

Maalesef Irak toplumunun bileşenleri dikkate alınmadan bir referandum kararı alındı. Bazıları bu referandumla toprağımızı parçalamak ve sınırlarımızı yeniden belirlemek istediler. Bizler ırkı, mezhebi ne olursa olsun, Irak Merkezi Federal Yönetimi olarak tüm Irak vatandaşlarını korumakla mükellefiz. Şu anki Irak güvenlik güçleri, Saddam dönemine benzememektedir. Tamamının tek hedefi Irak vatandaşlarını korumak ve güvenliklerini sağlamak. Güvenlik güçlerine net bir şekilde, vatandaşlara karşı silah kullanılmaması ve kan akıtılmaması konusunda talimat verdik.

Tüm bölgede istikrarın sağlanması için önümüzde büyük bir sorumluluk var. Az öncede konuştuğumuz gibi, bir projemiz var. Bu projemiz bölgede artık savaşlar yerine, ekonomik kalkınmayı sağlayacak adımların atılması. İkili ilişkilerin güçlü bir şekilde devam etmesini istiyoruz ve hiçbir ülkenin iç işlerine müdahale edilmesini desteklemiyoruz"

"Seviyemde değilsin"

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz yıl Ekim ayında, Musul operasyonu konusunda Irak Başbakanı Haydar El İbadi'ye ''Şahsıma hakaretler ediyor, sen benim zaten muhatabım değilsin, seviyemde değilsin, kıratımda değilsin, kalitemde değilsin. Irak'tan senin bağırman çağırman bizim için hiç de önemli değil, biz bildiğimizi okuyacağız, bunu böyle bilesin. Kim bu? Irak'ın Başbakanı. Önce haddini bil.'' ifadelerini kullanmıştı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89