• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 10 °C

Davutoğlu: 'Maceraya sürüklemeyiz'

Davutoğlu: 'Maceraya sürüklemeyiz'
Başbakan Davutoğlu, yeni meclisteki ilk grup toplantısında partisinin milletvekillerine seslendi.

Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin Suriye'ye olası bir müdahalesiyle ilgili, "Aldığımız tedbirler bakımından spekülasyonlar yapılıyor. Kimse merak etmesin. Biz Türkiye'yi maceraya sürüklemeyiz. Oldubittiye de getirmeyiz" dedi.

Başbakan Davutoğlu, yeni meclisteki ilk grup toplantısında partisinin milletvekillerine seslendi. Suriye sınırındaki hareketliliğe değinen Davutoğlu, "Aldığımız tedbirler bakımından spekülasyonlar yapıyor. Kimse merak etmesin. Biz Türkiye'yi maceraya sürüklemeyiz. Oldubittiye getirmeyiz" dedi. 

Davutoğlu'nun ifadeleri şu şekilde:

"Bölgesel dengeleri bozacak gelişmeler karşısında kayıtsız kalamayız. Suriye'de yaşananları yakından izliyoruz. Bizim adımızı hiçbir terör örgütüyle kimse yan yana yazamaz. Ama bu iddiaları yapanların terör örgütüyle adları yan yana yazılmıştır. Bu Türkiye'ye yönelik bir saldırıdır. Suriye içinde bir etnik grup zulme uğradığında, Türkiye'de bu etnik gruba yakın hissedenler yardım çağrısında bulunuyor. Biz sadece komşu Suriye halkı görürüz. Yardım isteyen herkese de elimizden geleni yaparız. Kobani'den bir haftada 197 bin sığınmacı geldiğinde etnik kimlik sormadık."

"Birileri demografik haritayı değiştirmeye kalkarsa bunun karşısındayız. Aldığımız tedbirler bakımından spekülasyonlar yapıyor. Kimse merak etmesin. Biz Türkiye'yi maceraya sürüklemeyiz. Oldubittiye getirmeyiz. Ateş çemberinin içindeyiz. Ama bu dönemde de ekonomi kalkınmaya devam etmişse, huzur devam etmişse, tüm seçimler tam bir demokratik üslupla geçmişse, Türkiye bunu AK Parti'ye borçlu. Her türlü senaryoya hazırız. Türkiye bütün kurumlarıyla işleyen bir demokrasidir."

'Erdemliler hareketiyiz'

Davutoğlu, konuşmasına, "AK Parti bir muhasebe hareketidir. Hareketimizin yakın tarihi içinde hep bu muhasebelerden geçerek buraya geldi. AK Parti’nin sicili hep temiz olmuştur, her zaman temiz olacaktır." sözleriyle başladı. 

"20 Mayıs 2001'de Abant'ta kurucular toplandığında, Recep Tayyip Erdoğan, bu hareketi “Erdemliler hareketi” olarak tanımladı. Biz her adımda erdemli davranışın ne olması gerektiğini düşünerek yola koyulduk. Ülkemizi hiçbir maceraya sokmadık ama ülkemizin itibarını onurlu bir dış politikayla ayağa kaldırdık. Hiçbir yasağa, hiçbir vesayete, hiçbir prangaya izin vermeyeceğiz."

"Milletin davası partinin çıkarlarından, partinin çıkarları şahsi davamızdan her zaman önce gelir. Erdemli davranış budur. En zor dönemde dahi kararlılık gösterirken şiddet ve öfke dili kullanmamaktır. Keşke hiçbir mülteci kapımıza gelmeseydi. Keşke kimse evinden ayrılmasaydı. Ama biz bu insani çizgimizi sürdüreceğiz. Etraftaki ateş çemberine rağmen ülkemizi gül bahçesi olarak tutmaya devam edeceğiz. AK Parti'nin iktidar olduğu hiçbir dönemde terörle, şiddetle, zulümle işbirliği olmamıştır, olmayacaktır. AK Parti'nin erdemleri gereği değerleri sabittir ama siyaseti dinamiktir."

Kılıçdaroğlu'nun 'blok' açıklaması

Davutoğlu, "CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun yüzde 60'lık blok AKP'ye karşı" şeklindeki sözlerini bir kez daha eleştirdi. 

"Koalisyon görüşmelerinde en iyi tavrı sürdürürüz, her türlü müzakereyi yaparız ama ilkelerimizden taviz vermeyiz, dayatmaları kabul etmeyiz. Kılıçdaroğlu şu blok lafını zihninden, gönlünden çıkarsın da ondan sonra bizimle konuşsun. HDP... Türkiyelileşme idealiyle bu ülke siyasetinde yer edineceklerse, her türlü şiddete karşı tavır almalısınız. HDP'den milletin beklentisi, barış sözcüklerine kanarak onlara oy verenlerin beklediği, teröre karşı tutum. Ya şiddet ya demokrasi, ya terör ya barış. İkisi bir arada olmaz."

Meclis Başkanlığı tartışmaları

"Nabi Avcı ve İsmet Yılmaz ile bire bir görüştüm. Her ikisi de 'diğer arkadaşım bu göreve daha layık' dedi. İşte erdemli davranış budur. Bizim bir meclis başkanı adayımız var ve son turun son saniyesine kadar da sadece onu destekleyeceğiz. Bizde gizli hesap olmaz. Siyasetin ahlakına aykırı tek bir davranış olmadı, olmayacak. AK Parti grubundan milletimizi rencide edecek hiçbir davranış olmayacak. Dört turda da bir tek adayımız var. Bütün arkadaşlarımız adayımızın arkasında kenetlenecek. Meclis başkanı seçildikten sonra Cumhurbaşkanımızdan görevi alacağız, görüşmelere başlayacağız."

"Meclis Başkanlığı konusu nasıl ki koalisyonun parçası değilse, Cumhurbaşkanımız da, Cumhurbaşkanlığı makamı da koalisyon görüşmelerinin parçası değildir, olmayacaktır. Kimse bizi böyle pazarlıkların içinde görmesin. İyi niyetle ve samimiyetle hükümet kurmak için gayret göstereceğiz. Ümit ederiz ki muhataplarımızdan da benzer tavır görürüz."

'Yunanistan'a yardıma hazırız'

"Yunanistan gibi birtakım yanlış uygulamalarla kaynakları tüketseydik aynı durumda olurduk. Buradan dayanışma ve desteğimizi belirtmek isterim. Hiçbir komşumuzun zayıf düşmesinden memnun olmayız."

"Biz Yunanistan'ın ekonomik olarak güçlü, siyasi olarak istikrarlı olmasını isteriz. Türkiye, Yunanistan'la her türlü ekonomik işbirliği ve krizi aşmaları için ne yapılması gerekiyorsa yardım etmeye hazırız." (Al Jazeera)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89