• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 3 °C

Anayasa değişikliği teklifi: 13, 14, 15 ve 16. maddeler kabul edildi

Anayasa değişikliği teklifi: 13, 14, 15 ve 16. maddeler kabul edildi
TBMM'de sabaha kadar devam eden görüşmelerde, anayasa değişikliği teklifinin 13, 14, 15 ve 16. maddeleri de kabul edildi.

Askeri mahkemelere dair değişiklik

Askeri yargıyı düzenleyen ve AYM'nin üye sayısını düşüren 13. madde için yapılan oylamaya 482 milletvekili katıldı. 343 evet oyu çıkarken, 133 milletvekili hayır oyu kullandı. 1 çekimser, 3 boş çıkan oylamada 2 oy geçersiz sayıldı.

Teklifin 13. maddesine göre, disiplin mahkemeleri dışında askeri mahkemeler kurulamayacak. Ancak savaş halinde asker kişilerin görevleri ile ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli askeri mahkemeler kurulabilecek.

HSYK’ya dair değişiklik

HSYK'nın yapısını değiştiren ve Cumhurbaşkanı'na HSYK üyelerinin yarısını atama yetkisi veren 14. madde 341 oyla kabul edildi. 133 ret oyu kullanıldı. 4 boş oy kullanılırken, 4 oy geçersiz sayıldı, 1 kişi çekimser oy kullandı.

Maddeye göre, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun adı, Hakimler ve Savcılar Kurulu şeklinde değişecek. Kurulun üye sayısı 13, daire sayısı 2 olacak. Kurula Adalet Bakanı başkanlık edecek ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı da kurulun tabii üyesi olarak görev yapacak.

Kurulun 3 üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adli yargı hakim ve savcıları arasından, 1 üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş idari yargı hakim ve savcıları arasından cumhurbaşkanınca; 3 üyesi Yargıtay üyeleri, 1 üyesi Danıştay üyeleri, 3 üyesi nitelikleri kanunda belirtilen yükseköğretim kurumlarının hukuk dallarında görev yapan öğretim üyeleri ile avukatlar arasından TBMM tarafından seçilecek.

Öğretim üyeleri ile avukatlar arasından seçilen üyelerden, en az birinin öğretim üyesi ve en az birinin de avukat olması gerekecek.

Planlamada yalnızca 12,13 ve 14. maddelerin görüşülmesinin öngörülmesine rağmen HDP'nin Genel Kurul'a katılmama ve MHP'nin Saffet Sancaklı'nın eşinin sağlık durumu nedeniyle önergelerini geri çekerek görüşmelere aktif olarak katılmama kararı almasının ardından TBMM Genel Kurulu’nun olağan programın dışına çıkarak 15 ve 16. maddeyi de oyladığı bildirildi.

Bütçe kanununa dair değişiklik

Oylamada bütçe kanununda değişiklik yapılmasını öngören 15. madde için 341 kabul, 134 ret oyu verildi. 1 kişi çekimser oy kullandı. Ayrıca 2 oy geçersiz sayılırken 5 boş oy çıktı.

Teklifin 15. maddesine göre, kamu idareleri ve kamu iktisadi teşebbüsleri dışındaki kamu tüzel kişilerinin harcamaları yıllık bütçelerle yapılacak.

Bütçe kanununa, bütçeyle ilgili hükümler dışında hiçbir hüküm konulamayacak. Cumhurbaşkanı bütçe kanun teklifini, mali yılbaşından en az 75 gün önce TBMM'ye sunacak. Bütçe teklifi, Bütçe Komisyonunda görüşülecek. Komisyonun 55 gün içinde kabul edeceği metin, Genel Kurul’da görüşülecek ve mali yılbaşına kadar karara bağlanacak.

Bütçe kanununun süresinde yürürlüğe konulamaması halinde, geçici bütçe kanunu çıkarılacak. Geçici bütçe kanunu da çıkarılamazsa, yeni bütçe kanunu kabul edilinceye kadar bir önceki yılın bütçesi yeniden değerleme oranına göre artırılarak uygulanacak.

Bazı ibarelere dair değişiklik

Sabah 06:30'a kadar süren TBMM mesaisinde 16. madde de kabul edildi. 482 milletvekilinin oy kullandığı 16. madde 341 evet oyu ile kabul edildi. 134 hayır oyu kullanılan oylamada 3 boş, 1 çekimser oy kullanıldı, 3 oy geçersiz sayıldı.

Bu maddeyle, önerilen hükümet sistemine uyum için anayasanın farklı maddelerinde bulunan bazı ibareler değiştiriliyor ya da metinden çıkarılıyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89