• BIST 9693.46
  • Altın 2506.054
  • Dolar 32.5782
  • Euro 34.7401
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 8 °C

Adil Gür: En büyük çıkışı BDP yapacak

Adil Gür: En büyük çıkışı BDP yapacak
A&G Araştırma Şirketi'nin başkanı Adil Gür, 12 Haziran genel seçimlerine göre Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 3-4 puan daha aşağıda olduğunu söylüyor.

Yerel seçimlere haftalar kala, kamuoyu araştırmaları yapan şirketlerden gelen sonuçlar da dikkat çekiyor. Yıllar önce sadece bir ya da iki şirketin anket sonuçları, neredeyse gerçeğe yakın sonuçlarla seçim tahmini yaparken, bugün çok sayıda araştırma şirketi var. Her birinin, siyasi olarak bir partiye yakın olduğu iddia ediliyor.

A&G Araştırma, son 10 yıldır sonuçları en doğru tahmin eden araştırma şirketi olduğunu savunuyor. Adil Gür, şirketin kurucusu ve başkanı. 

Gür, 12 Haziran genel seçimlerine göre Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 3-4 puan daha aşağıda olduğunu söylüyor. Buna karşılık muhalefet oylarında ciddi bir değişiklik olmadığını belirtiyor. 

Adalet ve Kalkınma Partisi’nden giden oyların bir bölümü BDP, diğer bir bölümünün ise Saadet Partisi, Demokrat Parti, BBP ve DSP gibi partilere dağıldığını gözlemlediklerini ifade ediyor. Buna karşılık MHP’nin Anadolu’da oyunu arttırdığı, ancak İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde, düşük profilli adaylar göstererek, oylarını parti dışındaki adaylar arasında paylaştırdığını iddia ediliyor. 

Yolsuzluk operasyonunun etkisi oldu mu? 

Türkiye’nin önce gelen araştırma şirketlerinden A&G genel müdürü Adil Gür, yolsuzluk operasyonunun seçmenin tercihlerine elbette etkisinin olduğunu ancak bunun sınırlı olduğunu söylüyor. Gür, seçmenin oyunu belirleyen en önemli başlığın ekonomi olduğunu gözlemlediklerini söylüyor. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin alternatifsiz olduğunu, bundan dolayı da fazla oy kaybetmeyeceğini savunuyor. Ülkede kutuplaşmanın hakim olduğu havanın ise, iki parti arasında ciddi oy kaymaları yaşanmasının önüne geçtiğini sözlerine ekliyor. 

Adil Gür, seçim yarışının Akdeniz, Ege ve Karadeniz bölgelerinde kıran kırana geçeceğini, ancak bugün seçim olsa en büyük sürprizi yapacak partinin BDP olacağını belirtiyor. Nedenini ise şöyle açıklıyor: “Bugüne dek yüzde 6 ile 6,5 civarında oy alıyordu bugüne dek BDP, ben yerel seçimlerde yüzde 8, hatta 10’lara yakın, hatta muhtemel bir milletvekili genel seçimi olsa yüzde 10 ülke barajını zorlayacak hatta aşabilecek güçte olduğunu düşünüyorum. Bu sürpriz midir bilmiyorum ama 6’dan 9’a çıkmak oylarını yüzde 50 oranında arttırmak demektir. Bana göre bu bir sürprizdir.” (Amerika’nın Sesi)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89