• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 5 °C

Adem Geveri için müebbet hapis istendi

Adem Geveri için müebbet hapis istendi
HDP Van Milletvekili Adem Geveri hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve 35 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

HDP Van Milletvekili Adem Geveri hakkında 'devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak' 'terör örgütü propagandası yapmak' ve 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet ve 35 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

HDP’li milletvekillerine genellikle yaptıkları konuşmalar nedeniyle ‘terör örgütü propagandası ya da üyeliği’ suçlamasıyla dava açılıyor. Öyle ki Eş Başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş dahil toplam 10 milletvekili benzer gerekçelerle halen tutuklu.

HDP Van Milletvekili Adem Geveri’ye de kentte farklı tarihlerde yaptığı üç konuşma nedeniyle dava açıldı.

Geveri’nin geçen yıl 28 Eylül, 18 Mart ve 27 Nisan tarihlerinde yaptığı konuşmalar sonrası Van Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianameyi Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi kabul etti.

'Propaganda yaptı'

Geveri’nin suça dayanak kabul edilen konuşmalarına da yer verilen iddianameye göre, HDP’nin 27 Nisan 2015’teki seçim bürosunun açılışında konuşan Geveri, “Ben de bir evladınız olarak Azadi Hareketi ve HDP ile Kürdistan için bir ittifak yaptık, biz adil bir sistem kuracağız. Hak, adalet, özgürlük gerilladır, Öcalan’dır” dedi.

Savcılık, Geveri’nin PKK’lilerin eylemlerinin propagandasını yaptığını savundu.

Eğitim boykotuna çağrısı suç sayıldı

İddianamede alıntılanan diğer bir konuşma ise 28 Eylül 2015’te kent merkezinde Geveri’nin yaptığı açıklamalar: “Çocuklar asimile edilmektedir. Biz nasıl yıllardır tek dil üzerinden eğitimi, tek millet, tek bayrak söylemini protesto ediyorsak, bu yıl da sivil toplum kuruluşları ve parti olarak bir haftalık boykota destek çıkarak çocuklarımızın bu eğitimi görmesini istemiyoruz.”

Bu sözler, iddianamede ‘sınırlar içinde tek bayrağın olmaması gerektiğini belirterek, devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmaya yönelik’ olarak değerlendirildi.

'Kendi durumuna göre üyelik faaliyetini yürüttü'

Savcılık, Geveri’nin 18 Mart 2015’te kentteki Nevroz kutlamaları sırasında yaptığı açıklamalarla, PKK’lilerin hendek kazmasını desteklediğini savundu.

İddianamede, Geveri’nin ‘örgüt üyeliği’, şu sözlerle anlatıldı: “Şüphelinin konuşmaları birlikte ele alındığında, PKK terör örgütünün amacı için hareket ettiği, fakat kendi durumuna göre terör örgütüne üyelik faaliyetini yürüttüğü neticesine varılmıştır.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89