İki ay kadar önce gazetelerde “Türkiye’deki uyuyan IŞİD” hücrelerinin harekete geçmesi olasılığından söz ediliyordu. Bu haberlerde IŞİD saflarında savaşan 1000-3000 arası Türk gönüllünün olduğu da belirtiliyordu. IŞİD yanında El Kaide’nin de Türkiye’de terör eylemlerinde bulunma olasılığına karşı ilgili birimlerin bilgilendirildikleri yazılıyordu. Ama bu örgütlerin ülkemizde neden bu kadar özgürce faaliyet gösterdikleri sorgulanmıyordu.
Bu haberlerden birkaç ay sonra IŞİD-Bingöl bağlantısına ilişkin ürpertici bir haber çıktı. (*) Tahminlerine göre, sadece Bingöl’den en az 600 kişi IŞİD, El Kaide ve El Nusra saflarında savaşmak üzere Suriye’ye gitmiş. Pekiyi neden Bingöl?
Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2013 verilerine göre, Türkiye’de intihar oranının en yüksel olduğu üçüncü il Bingöl. 2013 yılında toplamda canına kıyan 3189 kişinin yüzde 7,22’si Bingöl’den. Ülkede en çok göç veren iller arasında Bingöl 15’inci sırada. Yani Bingöl pek yaşanası bir yer değil.
Kentte sanayinin esamisi yok. Anlatılanlara göre Bingöllüler’in iki ana gelir kaynağı yurtdışında çalışan üyelerin ailelerine gönderdikleri para ve uyuşturucu kaçakçılığı.
Buna rağmen kent ahalisi kendini çok dindar olarak tanımlıyor. Bir tane içkili lokanta yok ama Tekel verilerinde nüfusa kıyasla en fazla alkollü içki tüketilen illerden biri Bingöl. Yani insanlar kendi mahremiyetlerinde içiyorlar.
İşsizlik had safhada; gençliğin bir gelecek umudu yok. Bingöl, bir il merkezi ama iri bir kasabadan farkı yok. Sosyal hayat yalın kat. Bu makûs talihe karşı tepki,
radikalleşmek biçiminde gerçekleşiyor. O nedenle gençler kendilerine bir amaç, önemli hissedecekleri bir dava sunan her hareketin ve örgütün telkinine açık.
Şeyh Said ve Bitlis isyanlarına bu yöreden çok katılım olmuş. 1990'lı yılların resmi tetikçisi Yeşil (Mahmut Yıldırım) Bingöllü. PKK’nın kurucularından, Hizbullah’ın lider kadrolarından kişiler var bu kentten. Şimdi ise şiddet yanlısı selefî örgütlerin av alanı Bingöl. Dini görünümlü yapılar, ilahi haklılığa sığınarak bu haksız ve adaletsiz düzene karşı her türlü eylemi meşrulaştırabiliyorlar.
Bingöl’de neredeyse her aileden IŞİD ve diğer selefî örgütlere katılmak üzere Suriye’ye gitmiş gençler var. Bir baba, “Çocuklar oralarda öldüğü zaman arayıp, ölüsü için para teklif ediyorlar. Dirisi için ödemek istedim ama kabul etmediler” diyor.
Selefî örgütler insan devşirirken sınırsız vaatlerde bulunuyorlar. ‘Sonsuz cennet, şahadet, peygamber sofrasında yemek’ vaatleri tutuyor ve daha yeni 18’ine basmış bir erkek çocuğu iki ay sonra Suriye’de 'kafa kesen birine' dönüşebiliyor. Bir Bingöllü anlatıyor:
“Düşünün ki bir çocuk çevresinde saygı görmüyor, cebinde parası ve gidecek yeri yok. Onu kente, topluma ve ailesine bağlayan bir şey yok. E bu adam kandırılır arkadaş. Böyle çocukları mescitlerine davet ediyorlar. O bilmedikleri dini kendi meşreplerince anlatıp çocuğa cihat için yaratıldığı fikri zerk edilerek hicrete yönlendiriliyor. Dini birtakım vaatlerin yanı sıra güzel kız fotoğrafları göstererek evlendireceklerini, maaşa bağlanacağını söylüyorlar… Şimdi bu çocuğu yolundan kim döndürebilir?”
Pekiyi resmi veya geleneksel din kurumları ne yapıyor? Cevap: “Selefî yapılardan korkan, ters düşmek istemeyen, gerek Diyanet’e bağlı gerek medrese geleneğinden gelen hocaların, gençlerin bu yapılara katılmak üzere Suriye’ye gitmeleri önünde yapabilecekleri bir şey yok.”
Sırf Müslüman’dır diye her türlü örgüte kapıyı açmanın ve hoşgörü göstermenin yanında, resmi/yerleşik din anlayışının radikalleşme karşısında neden etkisiz kaldığını başka bir yazıda ele alacağım.
(*) http://appsaljazeera.com/interactive/isid_dosya/bingol.html
- BIST 10870.57
- Altın 4383.338
- Dolar 40.7865
- Euro 47.7544
- İstanbul 27 °C
- Diyarbakır 37 °C
- Ankara 28 °C
- İzmir 33 °C
- Berlin 22 °C
- Nûbihar Dergisinden Kürt Dili Dosyası!
- Nûbihar dergisinin 164.sayısı çıktı!
- Gazeteci Evrim Kepenek'e kelepçeli gözaltı!
- Gazeteci Sinan Aygül'e saldıran korumalar tutuklandı
- 15 barodan gazeteci Sinan Aygül’e yönelik saldırıya kınama
- İbrahim Kalın MİT Başkanlığına atandı
- Çanakkale ve Balıkesir'de art arda deprem
- Buldan ve Sancar eş başkanlığı bırakacaklarını açıkladı
- Başak Demirtaş: Selahattin adaylığını üç kez iletti
- Şenyaşar ailesi: ‘Gereken yapılmazsa ‘adalet’ pankartını Meclis’e asacağız’
- Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni kabineyi açıkladı
- HDP’li yönetici: Demirtaş’ın talebi genel merkezimize ulaşmadı
- Biden, sahnede yere düştü
- Demirtaş: HDP, cumhurbaşkanı adaylığı talebimi gerekçesiz reddetti
- Selahattin Demirtaş: Aktif politikayı bırakıyorum
Türkiye’den IŞİD’e giden yol

Doğu Ergil / Bugün
- Yorumlar 0
- Facebook Yorumları
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
- Koruculuk22 Eylül 2015 Salı 08:43
- Görüşme romantizmi bitti (*)17 Eylül 2015 Perşembe 09:21
- Allah bu ateşe su döke15 Eylül 2015 Salı 07:15
- Çözümsüzlük06 Eylül 2015 Pazar 07:49
- Aldanıyor muyuz aldatıyor muyuz?27 Ağustos 2015 Perşembe 07:46
- Aklın duygulara yenik düşmesi16 Ağustos 2015 Pazar 10:33
- Türkiye’nin genel gidişatı13 Ağustos 2015 Perşembe 06:47
- Kumar02 Ağustos 2015 Pazar 08:49
- Uyarıyorum26 Temmuz 2015 Pazar 11:41
- Savaş bilmecesi09 Temmuz 2015 Perşembe 11:35
- Seçmenin cevapları28 Haziran 2015 Pazar 09:37
SON EKLENEN GALERİLER
ÖNE ÇIKANLAR
Fotoğraflarla Kürdistan’a dönen ilk hacı kafilesi
Başkent Hewler’de huzurevi
IŞİD’in son mevzisinden kaçış...
Kürdistan Parlamentosu'nun yeni üyeleri yemin etti
12345678
- Süleyman ÇevikKürtçe zorunlu eğitim bir haktır!
- Ersin TekGeleceğin Önündeki Engel: Geçmiş!
- Roşan LezgînZazakî Kur’an Meali ve İncil çevirisi
- Bayram BozyelSri Lanka; İktidar hırsının trajik sonuçları
- Abdullah Can“Bediüzzaman’ın hançeri” mi, Bediüzzaman’ı hançerlemek mi? (5)
- Mustafa Özçelik‘’Helalleşme’’ söylemini destekleyerek, kapsamlı helalleşmelere kapı ara
- Rahmetullah KarakayaBinelim kuşa gidelim Muş’a (2)
12
Sait Çürükkaya...
Antep'te sokak düğününe bombalı saldırı
Cizre'deki bodrumlarda ne yaşandı?
Nizamettin Ariç - Xakî Bîngol - Çîyayê Şengalê
12345678
- Murat YetkinSon üç gün, son üç soru
- Hayko BağdatKürtler TİP’e neden kırgınlar?
- Arzu YılmazKürt seçmenin seçimi ve dış politika
- Hediye LeventCIA Şefi neden Orta Doğu'da?
- İsmail Beşikci59 Yıl Sonra Şemdinli
- Mehmet Latif YıldızGüçlendirilmiş parlamenter sistem üzerine
- Akif BekiHDP’yi kapatmak neye yarar?
- Fehim TaştekinKürtler için lanet geri mi dönüyor?
- Ahmet TaşgetirenYargı sancısı -bumerangı unutmamak
- Fehmi KoruFırat’ın doğusuna gitmiyoruz, tamam. "Neden"...
- Aydın Doğanİstanbul seçimleri ve ötesi…
- Galip Dalayİran'a Sovyet modeli...
- Hakan AlbayrakMalcolm X
- Elif ÇakırBize ne oldu böyle?
- Orhan Kemal CengizHDP neden arabayı atın önüne koyuyor?
- Yaşar YakışFırat’ın doğusu sorunu askeri harekâtsız da çözümlenebilir mi?
- Mücahit BiliciDonald Trump’ın Zülkarneyn olarak portresi
- Tarık Ziya EkinciKılıçdaroğlu'nun Ahmet Türk'le görüşmesi bir skandaldır
- Akdoğan Özkan'ABD Çin ile Savaşacak'
- Murat SabuncuABD, Türkler ve Kürtler arasında 'çözüm' için devrede mi?
- Ahmet AltanMilliyetçilik ve Aydınlar
- Aslı AydıntaşbaşYalancı bahar mı ikinci bahar mı?
- Amberin Zaman‘Al papazı, ver papazı’ derken elde ne kaldı?
- Etyen MahçupyanErken seçim istemeyip ne yapsaydı?
- Kadri GürselÜç yıl sonra HDP yine anahtar
12345
RÖPORTAJ
Arzu Yılmaz: Irak Başbakanı Kazımi’nin ziyareti Türkiye’den ABD’ye mesajKürt sorunu üzerine çalışmaları ile tanınan ve Kürdistan Bölgesinde de görev yapan Hamburg Üniversitesi Misafir Öğretim Görevlisi Dr. Arzu Yılmaz Irak Başbakanı Kazımi’nin ziyaretini Evrensel'e değerlendirdi.
Türkan Elçi: 'Tahir hiçbir rüyamda benimle konuşmadı’Bugün Diyarbakır Barosu Tahir Elçi’nin öldürülmesinin beşinci yılı.
Kürt hukukçuya Yeni Zelanda'dan 'Küresel Etki ÖdülüERBİL (K24) - Kürt hukukçu Rez Gerdi, mültecilerle ilgili yaptığı çalışmalar ve gösterdiği çabalar nedeniyle Yeni Zelanda’da “Küresel Etki Ödülü”nü kazandı.
PSDK lideri: Kürtler ABD’yle doğrudan görüşmeliKürdistan Sosyalist Demokrat Partisi (KSDP) Genel Sekreteri Muhammed Haci Mahmud, Bağdat’la yaşanan bazı sorunlar konusunda kesin sonuçlar alınması için Kürtlerin ABD’yle doğrudan görüşmesi gerektiğini söyledi.
ÖZEL MAKALE
Konya’daki katliama ilişkin gözaltı sayısı 13’e çıktıKonya’da yedi kişinin katledildiği ırkçı saldırıya ilişkin gözaltına alınanların sayısı 13’e yükseldi.
Reuters: Türkiye sınıfta kaldıKoronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında Türkiye'de 2 haftadır hafta sonları akşamları sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. İngiliz haber ajansı Reuters'ın analizine göre bu yasaklar bir işe yaramadı.
Demirtaş hakkında yeni iddianame: 3 yıla kadar hapsi istendiAnkara Cumhuriyet Başsavcılığı, Başsavcı Yüksel Kocaman'ı hedef gösterdiğini iddia ettiği HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş hakkında yeni bir iddianame hazırladı. İddianamede Demirtaş’ın 3 yıla kadar hapsi istendi.
Mesud Barzani: Kerkük; anılar, düşler ve düşüncelerBarzani, “Saddam Kerkük’ün Kürtlerin hakkı olduğunu kabul ediyor muydu?” şeklindeki soruya, “Şahsen kendisi bana, ‘Kerkük Kürt kentidir’ dedi."
KÜLTÜR SANAT
Nûbihar Dergisinden Kürt Dili Dosyası!Nûbihar dergisinin 165. Sayısı Kürt Dili Dosyası olarak çıktı.
Nûbihar dergisinin 164.sayısı çıktı!Nûbihar dergisinin yeni sayısı okuyucusuyla buluştu.
Nûbihar dergisinin 163. sayısı çıktı3 ayda bir Kürtçe yayınlanan Nûbihar dergisinin 163. sayısı zengin bir içerikle çıktı.
Feyruz, Suudi Arabistan’da konser vermeyi reddettiArap dünyasının yaşayan en büyük şarkıcısı Feyruz, Suudi Arabistan'ın insan haklarına saygı göstermediğine dikkat çekerek konser davetini reddetti.
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89
Tel : 0532 261 34 89
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.