• BIST 10045.74
  • Altın 2384.185
  • Dolar 32.3542
  • Euro 34.5091
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 16 °C

IŞİD Türkiye sınırından ne zaman temizlenecek?

Amberin Zaman

Biz bu satırları yazarken Brüksel havalimanı ve metrosunda en az 23 kişinin hayatına mal olan patlamalar yeni meydana gelmişti. Saldırıların failleri muhtemelen IŞİD.

Bu köşede daha önce belirttiğimiz üzere geçtiğimiz kasım ayında meydana gelen Paris saldırılarının faillerinin de Türkiye sınırından geçtiği tespit edilmişti. Halen IŞİD denetiminde bulunan Türkiye-Suriye sınırının 98 kilometrelik bölümünden sızarak Paris’e ulaşmışlardı.

Eğer Brüksel saldırılarının faillerinin de Türkiye’den geçtiği saptanırsa Ankara artık Suriyeli Kürtlerin Mare-Cerablus hattı ve Menbic olarak anılan bu bölgeyi IŞİD’den arındırmasına itiraz edemez. Son yazımda ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Tony Blinken ile Başkan Barack Obama’nın IŞİD karşıtı koalisyon nezdindeki temsilcisi Brett McGurk’ün Ankara’ya tam da bu konuları görüşmeye geleceklerini belirtmiştim. Görüşmelerin yarın başlanması bekleniyor. Türkiye’ye yumuşak mesajlar verilecek. Türkiye’yle ilişkilere atfedilen öneme vurgu yapılacak. Özellikle McGurk’ün Kobane ziyaretinin yarattığı kuşkular giderilmeye çalışılacak.

SDG harekete geçiyor

Ne var ki güvenilir kaynaklardan edinilen bilgilere göre, YPG öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) önümüzdeki ay ABD desteğiyle IŞİD’e karşı Menbic’te harekete geçmesi öngörülüyor. Brüksel saldırısından sonra bunun böyle olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Yine de Türkiye’nin hassasiyetleri gözetilecek. SDG Tişrin Barajı’ndan, yani batıdan doğuya doğru ilerleyerek temizliğe başlayacak. Doğudan batıya doğru değil.

Kürtler Afrin’e kadar giderek Türkiye’nin kabus senaryosunu canlandırmayacak, yani Cizire ve Kobani kantonlarını Afrin’le birleştirmeyecek. Azaz’a ve civarındaki muhaliflere hiç dokunulmayacak. En azından şimdilik öyle. Ancak El Nusra diğer muhaliflere saldırmaya devam ederse doğan kaos ortamında SDF ne yapar bilinmez. Kaldı ki muhaliflerin dağıldığı takdirde Nusra’nın Rusya ve koalisyon tarafından vurulacağını varsayarsak meydanın SDG’ye kalacağı bariz.

Kanton sözcüğü de zaten Kuzey Suriye Federasyonu’nun ilanından sonra YPG lügatinden arındırıldı. Bu konuyu bir sonraki yazımızda ele alacağız. Ancak şurası net. Batının Türkiye’nin Mare-Cerablus konusundaki ayak sürmesine sabrı kalmadı.

Türkiye’nin Mare-Cerablus hattını kendi himayesinde toparlayacağı sözde ılımlı muhaliflerle kapatma vaatleri artık tümüyle inandırıcılığını yitirmiş bulunuyor. Batılı yetkililerin arasında yaygın kanaat Ankara’nın işleri yavaştan almasının esas nedeninin ABD’yi uçuşa yasak bölge için halen ikna etme inadında yatıyor. Ama yine aynı kaynaklara göre bu mümkün değil.  Kaynaklarımızın birinin ifadesiyle: “Eğer Hillary Clinton başkan olduğunda ABD’nin farklı davranacağını düşünüyorlarsa Türkler hayal görüyor.”

En büyük tehlike

Üstelik Sultanahmet ve İstiklal Caddesi’nde yaşanan vahşetin ardından Türkiye’nin de artık IŞİD’in hedef tahtasında olduğu ortada.

An itibarıyla Türkiye iki ayrı cephede savaşıyor. Öncellikle Kürtlerle ve giderek IŞİD’le. Önümüzdeki en büyük tehlike, hele Kürtler Mare-Cerablus’ta IŞİD’e karşı harekete geçtiğinde, Kürtler ile İŞİD arasındaki savaşın Türkiye sınırları içerisine çekilmesi.

Ankara’nın da PKK’nın da derhal aklına başlarına alıp yeniden ateşkes sürecine ivedilikle dönmeleri gerekiyor. Çünkü topluca bir felakete doğru sürükleniyoruz.

Bulunduğumuz Erbil’de ABD’nin PYD dahil çeşitli Kürt aktörleri üzerinden PKK’ya derhal tek taraflı ateşkes ilan etmesi için bastırdığı haberleri konuşuluyor. ABD heyetinin Türkiye’yi de PKK’nin olası bir ateşkes karşılığında operasyonlara ara vermesi için bastırması sürpriz olmaz. Ankara veya Kandil dinler mi o ayrı mesele.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89