• BIST 10045.74
  • Altın 2389.508
  • Dolar 32.4518
  • Euro 34.631
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 25 °C

IŞİD, Kürtlerden gene dayak yedi

Amberin Zaman

IŞİD karşıtı “Küresel Koalisyon”da yer alıyoruz ama nedense haber medyamızda pek fazla itibar görmedi. Oysa haber manşetlikti. Suriye’de ateşkesin yürürlüğe girdiği cumayı cumartesiye bağlayan gece yüzlerce IŞİD militanı dokuz aydır YPG denetiminde bulunan Tel Abyad kentine saldırdı.

Kobane kuşatmasından beri IŞİD’in YPG’ye karşı düzenlediği en büyük saldırı olarak nitelendirilen operasyon cihatçılar için büyük hezimetle sonuçlandı. Anında ABD istihbarat ağına takılan IŞİD koalisyon uçakları tarafından tarumar edildi. ABD resmi kaynaklarına göre 100 civarında cihatçı öldürüldü. Diken’e konuşan kaynaklardan biri “Çok mutluyuz” dedi.

Türkiye medyasının konuya ilgisizliği şüphesiz YPG’nin IŞİD militanlarının bir kısmının Türkiye’den sızdıklarını öne sürmesinden kaynaklanıyor.

Nitekim Anadolu Ajansı, Suriye’de yerel kaynaklara dayandırdığı haberde örgütün Türkiye’den değil “Tel Abyad’ın güneyindeki Ayn İsa beldesinin karşısında IŞİD kontrolündeki Şeyh Hasan bölgesi”nden sızdığını öne sürdü.

Yalanlamanın ardından CNN Türk’ün güvenlik kaynaklarına dayandırdığı “son dakika” haberine göre Türk topçu birlikleri “Halep’in kuzeyinde belirlenen 10 hedefe dün 14.00-15.00 saatlerinde koalisyon unsurlarının bilgisi dahilinde Fırtına obüsleri ile 40 civarında atış yaptı. Etkili atışlarla aralarında karargah, silah mevzileri ve araç üstü roketatarların bulunduğu IŞİD hedefleri vuruldu.”

Operasyonun zamanlaması, amacın ‘IŞİD’i vurmak mı yoksa IŞİD’le işbirliği iddialarının önünü almak mı’ sorusunu akıllara getirdi.

YPG’nin öncülüğünü yaptığı Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ikinci şıkkı işaretliyor. Diken’e bilgi veren SDG kaynakları IŞİD militanlarının bir kısmının Akçakale yakınlarından Türkiye sınırını geçerek YPG denetimindeki Sülük ve Nestel köylerine saldırdıklarını öne sürüyorlar.

Ve soruyorlar: “Öyle olmasaydı Nestel’e güneyden ulaşmak için içimizden 50 kilometre geçmeleri gerekirdi. Yol boyunca bunca kontrol noktamız var. Eğer Türkiye sınırından geçmedilerse haberimiz olmadan bunu nasıl başardılar?”

Ellerinde yaralı olarak ele geçirilen IŞİD militanların bulunduğunu ilave eden SDG kaynakları, çatışmaların Hamam Türkmen köyünde devam ettiğini, köyün sabaha kadar ‘çetelerden’ temizleneceğini söylüyorlar.

Ulaştığımız ABD’li kaynaklar ise ellerinde IŞİD’in Tel Abyad’a Türkiye’den sızdığına dair herhangi bilgi bulunmadığını belirtiyor.

ABD, YPG’nin bu yöndeki açıklamalarına kulak asmayacağa benziyor. Çünkü Ankara’yla yeni bir kriz istemiyor.

ABD’nin havadan sağladığı destekle YPG’nin geçen yaz Tel Abyad’ı IŞİD’den ele geçirmesi Ankara’da soğuk duş etkisi yaratmıştı çünkü bu sayede Cizire ve Kobane kantonları birbirine bağlanmıştı. Ankara’nın ABD’ye yönelik öfkesi ise iyice kabarmıştı.

Ancak Tel Abyad YPG açısından zor bir coğrafya zira aralarında Baas rejiminin Kürt çoğunluğu eritmek üzere yerleştirdiği çok sayıda Arap var ve birçoğu Kürtlere karşı husumet besliyor.

Evlerini gasp ettiklerini, Tel Abyad’da ‘etnik temizlik’ yaptıklarını iddia ediyor. Bu iddialar Amnesty International tarafından rapor edilmişti. YPG ise tüm bu iddiaları şiddetle reddederek, raporu kaleme alanları “Arap milliyetçisi” olmakla suçlamıştı.

ABD’nin Kürtlere yardımı Arapların nefretini daha da törpülüyor. Amerika ve Kürt karşıtlığı bazıları arasında IŞİD’e sempatiye dönüşüyor.

Ancak esas sorun Akçakale değil, halen IŞİD’in elinde bulunan 98 kilometrelik Cerabulus Marea hattı veya namı diğer ‘Menbic cebi’. Paris saldırganlarının Türkiye’ye bu bölgeden sızıp Fransa’ya geçtikleri biliniyor. İleride aynı güzergah üzerinden ABD’ye ulaşıp saldırmayacakları ne malum? Washington’da sürekli bu konuşuluyor.

Türkiye aylardır Araplar ve Türkmenlerden oluşacak bir güçle bu bölgeyi IŞİD’den arındıracağını söylüyor. Ama ortada güç olmadığı gibi Rusların müdahalesiyle bu plan çökmüş bulunuyor. IŞİD’i temizleyebilecek tek güç SDG. Kapasiteden öte siyasi dengeler açısından da böyle. Rusların ve ABD’nin aynı anda desteklediği tek grup SDG. Ama Türkiye, Kürtlerin Kobane’yle Afrin’i birleştirmelerini engellemek için SDG’nin Mare hattından uzak durmasını istiyor.

Topçu atışlarıyla ve muhaliflerin yardımıyla SDG’nin Afrin’den Menbic’e doğru ilerleyişini engellemeye çalışıyor. Türkiye’nin sert tepkileri karşısında ABD de frene basmış gözüküyor. SDG’nin, Rusların yardımıyla ilerleyebilecekken sırf ABD’yle ilişkileri bozmamak için Ehras köyüne yakın durdukları iddia ediliyor.

Son yazımızda belirttiğimiz gibi önümüzdeki günlerde ABD’den üst düzey bir heyet Menbiç’deki tıkanıklığı çözmek üzere Ankara’ya gidecek.

Peki çözülmezse ne olacak?

İbre muhtemelen yeniden Kürtlere işaret edecek.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89