• BIST 9079.97
  • Altın 2325.333
  • Dolar 32.3361
  • Euro 34.9323
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 7 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 9 °C

Algılar-tavırlar

Doğu Ergil

Son tutuklamalarla birlikte hükümetin yasaları değiştirip, kendisi için tehdit ve tehlike olarak gördüğü odakları baskı altına alma, hatta yok etme girişimine içeriden ve dışarıdan çeşitli tepkiler geldi.

Dışarıdan gelenler, demokrasiye ipotek konduğu, ifade özgürlüğünün sınırlandırıldığı yönünde. Bunu da hükümet ve çevresine yönelik yolsuzluk ve usulsüzlük ithamlarının engellenmesi çabasına bağlıyorlar. Böyle bir tanımlama yönetimde keyfiliği ve hukukun üstünlüğü ilkesinden uzaklaşmayı ima ediyor. Tabii bu iyi bir imaj değil. Buradan kalkarak Türkiye’nin son zamanda canlandırmaya çalıştığı AB üyelik sürecinin uzun süre dondurulacağı ileri sürülüyor.
 
İçerideki tepkiler
 
İçerideki tepkiler üç farklı gruptan kaynaklanıyor. Bunlardan ilki yeminli AKP karşıtları. Onlarla, iktidar ve önderliği arasında tam bir doku uyuşmazlığı var. Aynı bünyede bir arada var olmaları mümkün değil.

İkinci grup, AKP’yi ideolojik ve kültürel özelliklerinden çok araçsal değeri nedeniyle tercih ediyor. Kendi hayat kalitesini ve beklentilerini en fazla karşılayacak siyasal güç olarak görüyor.
Üçüncü kesim ise temsil ettiği yaşam tarzı, vadettiği gelecek yanında sunduğu imkânlarla onları görünür kılan, güçlendiren ve ekonomik-siyasal iktidara ortak eden bir aktör olarak partiyi vazgeçilmez addediyor. AKP’den vazgeçmenin kendilerini yeniden görünmezliğe ve güçsüzlüğe mahkûm edeceğine inanıyor.

Birinci grup, AKP iktidarlarına kadar gerek devlet kurumları, gerek oluşturdukları hukuk, gerekse ordu desteğiyle egemenliği elinde tuttu. Devlet desteğiyle sermaye/servet birikimini sağladı. Resmi eğitim ve kültür politikalarını şekillendirdi. Ama tependenci/otoriter politikaları nedeniyle ne demokrasiyi olgunlaştırabildi ne de kayda değer bir ekonomik gelişme sağlayabildi. Doğan toplumsal tepkileri darbeler ve sıkıyönetimler, işkenceler ve siyasi cinayetlerle bastırmaya çalıştı.

AKP iktidarı, bu kesimi sadece iktidardan uzaklaştırmadı onun siyaseten ve kültürel açıdan bir azınlık olduğunu kanıtladı. Bu nedenle ne yaparsa yapsın (iyi şeyler de yapsa) onun hep muhalefet edeceğini biliyor ve aldırmıyor. Darbe mekaniğini çalıştıramadıkları sürece toplumsal hafızanın onları yeniden iktidara taşımayacağına güveniyor.
 
AKP desteği
 
İkinci grubun desteğini kazanması ve yitirmemesi için AKP’nin torbasında çeşitli araçlar var. Nispeten yoksul olan bu kesime yapılan maddi destekler, daha önce sağlanmayan kamu hizmetleri, iktidarın kendilerinin olduğuna ilişkin etkili popülist söylem ve korkularını/endişelerini uyardıktan sonra bunların gerçekleşmeyeceğine yönelik muktedir bir dil ve duruş. İşte darbeciler, komplocular, hainler, iç-dış düşmanlar söylemi bu çarkı döndürüyor ve hassas sinir uçlarına dokunuyor çünkü söylemin muhatabı kitle dünyadan ve zarar göreceğine inandırıldığı değişimden hep korkmuş. AKP, değişimi kendi filtresinden süzerek, kendi (yerlileştirdiği) tarzda sunarak onları rahatlatıyor. Değişim ile gelenek bağını koparmayacağı güvencesi veriyor. Bu güven ilişkisi halen sürüyor.

Üçüncü grup AKP ile var olmuş veya öne çıkmış bir kesim. Partiye ve önderine meftun. Onları emsalsiz görüyor ve her ne pahasına olursa olsun desteklemeye ve korumaya hazır. Karşısına kefenle çıkıyor ve onun “çapulcu” dediğini düşman, “Haşhaşi” dediğini hain, “iyi” dediğini makbul olarak sayıyor.

Bu kesim için haklar yararla; özgürlükler yapabilirlikle; yasalar engellerle, devlet edinilmiş çıkarları ve konumları korumakla eşdeğer görülüyor. Kendilerine hep yabancı kalmış olan devletin yerine parti ve önderi koymuş bulunuyorlar.

Bu kutsalları eleştiren, kazanılmış “cenneti” tehdit her şey mahkûm edilebilir. Bunun için her yol mubah!

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89