• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 12 °C

Ulusal Basın (30 Ekim 2009)

Ulusal Basın (30 Ekim 2009)
Bugünkü gazete manşetlerinde “İrticayla Mücadele Eylem Planı Belgesi” için Başbakanlık Konutu’nda bir araya gelen Erdoğan ve Başbuğ görüşmesine yer verdi.

Ulusal Basından Özetler (30 Ekim 2009)

Görüşmenin ardından Başbakanlık’tan yapılan açıklama sayfalarda yerini alırken, Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına da geniş yer ayrıldı. Diyarbakır’ın DTP’li Belediye Başkanı Osman Baydemir’in kutlama törenine katılan askerlerle tokalaşması ve milli marş olan İstiklal Marşı’nı okuması hemen hemen tüm gazetelerin baş sayfasında yer aldı. Gazetelerde yer bulan diğer önemli bir gelişme ise Diyarbakır ve Konya’da iki kişinin daha domuz gribinden yaşamını yitirmesi oldu.

HÜRRİYET

Herkese düşen görev beklemek

  • Hürriyet gazetesi, manşetinden dün akşam bir araya gelen Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan zirvesi sonrası“Herkese düşen görev, soruşturma sürecinin sonuçlanmasını beklemektir” şeklinde açıklama yapıldığını duyurdu. Başbakanlık Konutu’nda 80 dakika süren toplantının ardından Başbakanlık tarafından açıklama yapıldığı belirtilen haberde, söz konusu açıklamada, “Herkese düşen görev sonuçlanmasını beklemek, kişi ve kurumları hedef alan davranış ve yorumlardan kaçınmaktır” denildiği yazıldı.
  • Hürriyet, Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir’in 7. Kolordu Komutanı Korg. Salih Zeki Çolak ve 2. Taktik Hava Kuvvet Komutanı Korg. Akın Öztürk’le tokalaşmasını “Özlenen görüntü” başlığıyla verdi. Haberde Baydemir dışında diğer DTP’li başkanların da Cumhuriyet Bayramı törenlerine katıldığı belirtildi.
  • “Türkiye nefes nefese” başlığıyla Hürriyet’in sürmanşetten verdiği haberde ise “Nefes” adlı filmi izleyen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın çıkışta yaptığı açıklamalara yer verildi. Haberde Baykal’ın, “Bu film hepimizi sarsıyor, silkeliyor. Bu huzurun bedava olmadığının kıymetini herkesin takdir etmesi, onun üzerinden pazarlık yapılmasına izin verilmemesi lazım” sözleri aktarıldı.
  • Hürriyet, Akşam gazetesi yazarı Serdar Turgut’un hakkında yazı yazdığı Rojin’e de sürmanşetten yer verdi. “Rojin’in öfkesini özür de dindirmedi” başlığıyla verilen haberde Rojin’in, “Yaptığı mizah, şaka değil. Serdar Turgut’un ne kadar doxin (uçkur) merakı varmış” şeklindeki sözleri de kullanıldı.

SABAH

Açılımlı bayram

  • Cumhuriyetin 86. yıl kutlamalarında yaşananları manşetinden veren Sabah, DTP’li belediye başkanlarının törenlere katıldığını, Anıtkabir’de DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık’ın CHP’li vekillerle Kürtçe bayramlaştığını yazdı. Ankara’daki törenlere “İrticayla Mücadele Eylem Planı Belgesi” gerginliğinin damga vurduğunu aktaran Sabah, Başbuğ ve Erdoğan arasındaki mesafenin Köşk’teki yarım saatlik görüşmeyle kapandığını duyurdu.
  • Sabah’ın manşet haberinde ayrıca Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir’in törende İstiklal Marşı okuduğu, törene katılan korgeneral Akın Öztürk ile de tokalaştığı belirtildi.
  • “Gizli tanığa ilanlı çağrı” başlığıyla Sabah’ın duyurduğu bir diğer haberde, İstanbul Savcılığı’nın “İrticayla Mücadele Eylem Planı Belgesi”nin ihbar mektubunu yazan meçhul subayla temas yolu aradığı aktarılıyor. Mektubu yazan kişinin resmen başvuruda bulunmasını sağlamak için başsavcılığın ilanla çağrı formülü üzerinde durulduğu yazıldı.
  • Sabah, sürmanşetinde Diyarbakır’da domuz gribinden yaşamını yitiren Beşire Bozkurt’a yer verdi. İkizlere hamile olan kadının bir bebeğini karnında diğerini ise sezaryenden sonra kaybettiği aktarılan haberde, Bozkurt’un da yaşamını yitirmesiyle domuz gribinden ölenlerin sayısının üçe yükseldiği belirtildi.

MİLLİYET

Erken seçim sohbeti

  • Milliyet gazetesi, Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının Anıtkabir bölümünde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Deniz Baykal arasında geçen sohbete manşetinden yer verdi. Haberde Baykal’ın erken seçimi ima ederek “Sizin ne yapacağınız pek belli olmaz” sözlerine Erdoğan’ın gülümseyerek “Evet belli olmaz. Her an her şey olabilir” şeklinde yanıt verdiği belirtildi.
  • “Yumuşama bildirisi” başlığıyla verilen bir başka haberde ise Erdoğan ve Başbuğ arasında dün akşam gerçekleşen görüşmeye yer verildi. Haberde, görüşmeden sonra Başbakanlık tarafından yapılan açıklamada, bazı AK Parti sözcülerinin söyleminin aksine belgenin iddia düzeyinde olduğunun vurgulandığı belirtilerek, “Sürecin en kısa zamanda gerçeği ortaya çıkarmasının beklendiği” ifade edildi.
  • Milliyet, Diyarbakır’da domuz gribinden yaşamını yitiren 8 aylık hamile Beşire Bozkurt’la ilgili habere ise sürmanşetinden yer verdi. Bozkurt’un bir bebeğinin doğum sırasında, diğerinin ise iki gün sonra öldüğü kaydedilen haberde, kadının da tedaviye alınmasına rağmen kurtarılamadığı belirtildi. Haberde, Konya’da da Ümmü Sezgin’in (37) domuz gribine yenik düştüğü, böylece ölenlerin sayısının üçe çıktığı kaydedildi.
  • Milliyet, “Osman Öcalan’ın ilginç iddiaları” başlığıyla sunduğu haberde ise PKK’nin eski yöneticilerinden Osman Öcalan’ın bir devlet kurumu adına kendisiyle sekiz ay önce görüşme yapıldığını açıkladığını yazdı. Haberde, Osman Öcalan’ın “Türkiye’ye dönüş için görüşümü aldılar. Bu konuda rol üstlenmeye hazırım” dediği de aktarıldı.

AKŞAM

Bu bayrak stada girecek

  • Akşam, manşetten verdiği haberinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye gönüllü giden Büyükelçi Hulusi Kılıç’ın Azerilerin çok sevdiği bir isim olduğunu, bayrak krizini bitiren gizli kahramanlardan biri olduğunu yazdı. Bursa’daki Ermenistan maçında Azeri bayrağının Cumhurbaşkanı Gül’ün talimatıyla özel kalem müdürünün çantasında stada girdiğini anlatan Kılıç’ın, “Cumhurbaşkanı talimat verdi. Ceza da gelse Azeri bayrakları stada girecek” dediği aktarıldı.
  • “Islak imzaya jet zirve” başlığıyla sürmanşetten verilen haberde ise Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ arasındaki zirveye yer verildi. Haberde, görüşme sonrası Başbakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Yargı sürecinin gerçeği en kısa sürede ortaya çıkarması beklenmektedir. Bu süreçte kişi ve kurumlar hedef alınmamalıdır” denildiği belirtildi.
  • Akşam’da “Bir açılım askerden, bir açılım DTP’den” başlığıyla verilen haberde ise Diyarbakır’da “özlenen bayram”ın gerçekleştiği yazıldı. Babasını askerde kaybeden bir çocuğun Baydemir’e bayrak verdiği belirtilen haberde, Baydemir’in İstiklal Marşı’na eşlik ettiği ve komutanlarla tokalaştığı belirtildi.

TARAF

Devletle dönüşü konuştum

  • Manşetinde Osman Öcalan’la yapılan bir görüşmeye yer veren Taraf, Öcalan’ın devlet yetkililerinin kendisiyle dağdan inişi görüştüğünü ve yıl sonuna kadar ciddi gelişmeler olacağını açıkladığını aktardı. Haberde Öcalan’ın dağdan inişle ilgili olarak, “Silahlı 500 – 600 kişi inip Erbil’de yaşasın, ardından Türkiye’ye dönsün. Yoksa 34 kişinin dönmesi jestten öteye gitmez. Devleti temsil ettiğine inandığım bir grup geldi, dönüşleri konuştuk. Yıl sonuna dek önemli görüşmeler olacak” dediği belirtildi.
  • “Dokuz subay şafakta bekleniyor” başlığıyla sürmanşetten görülen haberde de Fethullah Gülen’i bitirme planının altında ıslak imzası olan Albay Dursun Çiçek ve sekiz subayın en geç yarın Ergenekon savcılarına teslim edileceği yazıldı. Haberde, Genelkurmay Karargahı'nda önceki gün yapılan toplantıda bu kararın alındığı, ihbar mektubunda isimleri geçen ve belgelerin imhasında görev alan beş erin ise şimdilik ifadeye gönderilmeyeceği belirtildi.
  • “Başbuğ’la 80 dakika” başlıklı haberde de dün akşamki Başbuğ - Erdoğan zirvesine yer verildi. Konuyla ilgili Başbakanlık’tan yapılan yazılı açıklamada, “Plana yönelik tartışmalar değerlendirildi. Yargı sürecinin en kısa sürede gerçeği ortaya çıkarması beklenmektedir” ifadelerinin yer aldığı aktarıldı.

RADİKAL

Bayram günü belge için zirve

  • Başbakanlık’taki Başbuğ - Erdoğan görüşmesini manşetine taşıyan Radikal, yapılan açıklamaya da yer verdi. Başbakanlık’tan, “Bu süreçte herkese düşen görev, sürecin sonuçlanmasını beklemek, kişi ve kurumları hedef alan davranış ve yorumlardan kaçınmaktır” şeklinde açıklama yapıldığı belirtilen haberde dün bütün gözlerin Başbuğ ve Erdoğan’a çevrildiği yazıldı.
  • “Murat Yetkin’i de dinlemişler – Bakın neler öğrenmişler” başlığıyla verilen haberde ise Radikal’in Ankara Temsilcisi Murat Yetkin’in de telefon dinlemelerine takıldığı yazıldı. Geçen hafta yasadışı telefon dinlemelerinin hedefi olan isimlerin açıklanmasıyla durumun anlaşıldığını belirten Yetkin yazısında, “Meğer Cüneyd Zapsu dinleniyormuş. Ben de onu aradığım için dinlemeye takılmışım. Görülüyor ki daha iyi haber yazmak amacıyla bilgi peşindeyim” diyerek okurlara kaset çözümünü sundu.
  • Radikal bir başka haberinde ise, Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin aldığı kararla Anayasa’yı hatırlattığını yazdı. Sosyal güvencesi olmayan Saynur Kandemir’in kardeşinin sağlık karnesiyle doğum yapması nedeniyle “devleti zarara uğratma ve dolandırıcılık” davası açıldığı belirtilen haberde, mahkemenin, “Sosyal bir devlet olan Türkiye Cumhuriyeti devletinin kendisine gelir temin edememesi, en azından yaşama hakkını koruyacak sağlık güvencesi sağlamaması karşısında zorunlu olarak söz konusu suç işlenmiştir” diyerek cezaya gerek görmediği belirtildi.

STAR

Belgenin gereği yargıdan sonra

  • Star, manşetinde Cumhuriyet Bayramı’nın gündeminin “İrticayla Mücadele Eylem Planı Belgesi” olduğunu yazdı. Belge nedeniyle Başbuğ ve Erdoğan’ın Başbakanlık konutunda bir araya geldiği belirtilen haberde, ardından Başbakanlık’tan “Bu sürecin en kısa zamanda gerçeği ortaya çıkarması beklenmektedir” şeklinde açıklama yapıldığı aktarıldı.
  • Cumhuriyet Bayramı’nın tüm Türkiye’de kutlandığına yer verilen bir diğer haberde ise Van’da Kürtçe-Türkçe konserli şölen yapıldığı belirtildi.
  • Diyarbakır’daki açılım farkının protokole de yansıdığı belirtilen bir diğer haberde ise Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir’in askerlerle tokalaşması ve İstiklal Marşı okumasına yer verildi. Haberde, Baydemir’in babası askerde ölen bir çocuğun verdiği Türk bayrağını aldığı da kaydedildi.
  • Star’ın dikkat çeken bir diğer haberinde ise, Ergenekon davasında “üst düzey yönetici” olarak yargılanan Başkent Üniversitesi Rektörü Mehmet Haberal’ın “ayakta tedavi edilebilir” şeklindeki heyet raporuna rağmen tutuklanmasın diye taburcu edilmediği yazıldı. Haberde görüşü alınan Haberal’ın avukatı Köksal Bayraktar’ın ise “Böyle bir rapordan haberimiz yok” şeklindeki sözlerine yer verildi.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Köşe Yazarları (31 Ekim 2009)31 Ekim 2009 Cumartesi 11:41
  • Ulusal Basın (30 Ekim 2009)30 Ekim 2009 Cuma 11:17
  • Köşe Yazarları (30 Ekim 2009)30 Ekim 2009 Cuma 10:32
  • Köşe Yazarları (29 Ekim 2009)29 Ekim 2009 Perşembe 17:45
  • Ulusal Basın (29 Ekim 2009)29 Ekim 2009 Perşembe 17:27
  • Ulusal Basın Özetleri27 Ekim 2009 Salı 11:32
  • Köşe Yazarlarından Özetler27 Ekim 2009 Salı 11:19
  • Köşe Yazarlarından Özetler26 Ekim 2009 Pazartesi 14:12
  • Ulusal Basın Özetleri26 Ekim 2009 Pazartesi 13:22
  • Bugünkü Gazete Başlıkları24 Ekim 2009 Cumartesi 12:09
  • ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89