• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 6 °C

Ulusal Basın (1 Kasım 2009)

Ulusal Basın (1 Kasım 2009)
Gazeteler bugün, Kürdistan Bölgesi Yönetimi'yle Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu arasındaki görüşmelerden sonra yapılan karşılıklı açıklamalara yer veriyor.

Ulusal Basın Özetleri (1 Kasım 2009)

Türkiye'de gazeteler bugün, Kürdistan Bölgesi Yönetimi'yle Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu arasındaki görüşmelerden sonra yapılan karşılıklı açıklamalar ile Başbakan Erdoğan'ın erken seçim söylentilerine cevabını yazdılar. Diğer öne çıkan konular ise, Domuz gribi, erken bastıran kış, dünkü kongrede tek çatı altında birleşen Anavatan ve Demokrat Parti ile ilgili haberler oldu.

HÜRRİYET

* İstanbul Hatırası

Hürriyet gazetesi manşet haberinde, aralarında eski ABD Başkanı Jimmy Carter ve Güney Afrikalı Başpiskopos Desmond Tutu’nun da olduğu Akil Adamlar'ın, İstanbul’da torunlarıyla bir araya gelip, dünyaya küresel iklim mesajı verdiğini yazdı. Haberde, Tutu'nun, “Belki ben iklim değişikliğinin en kötü etkilerini görecek kadar yaşamayacağım ama çocuğumun geleceği için endişeliyim” dediği belirtildi.

- Hürriyet sürmanşetinde, önceki gün bağlı olduğu solunum cihazının fişinin çekilmesi sonucu ölen Meryem Topçu’nun annesi Şükriye İsi'nin, emniyette verdiği ifadede, “Kızım rahatsız olmasın diye sadece boruyu ağza sabitleyen sargı bezini gevşettim. Kızımı ben öldürmedim” dediğini yazdı.

- Gazete bür diğer haberinde, 26 yıl önce kurulan Anavatan Partisi'nin kapanarak, dün yapılan kongreyle Damokrat Parti (DP) ile birleştiğini ve merkez sağda yeni bir dönem başladığını yazdı. Haberde DP adı altında yola devam edecek partinin Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk'un, “Yapılmaz diyorlardı yaptık. İşte çözüm, işte parti”, Anavatan Genel Başkanı Salih Uzun'un da Anavatan’ın tarih yaptığını söylediği kaydedildi.

- Hürriyet "Şaşırtıcı benzerlik" başlıklı haberinde ise, AK Parti Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat'ın, “Islak imzalı demokrasiye müdahale belgesi ile birlikte gönderilen ve bir subayın yazdığı belirtilen isimsiz ihbar mektubu ile bizlere bir kaç yıl önce Sarıkız ve Ayışığı darbelerini ihbar amacıyla gönderilen mektup neredeyse aynı elden çıkmış kadar benzer. Bu çok şaşırtıcı” dediğini yazdı.

MİLLİYET

* 'Sol'a kırın gelelim

Milliyet manşetine Demokrat Parti (DP) ile Anavatan Partisi'nin (ANAP) aynı salonda dönüşümlü olarak yaptıkları iki ayrı kongreyle bütünleşme sürecini tamamladıkları haberini taşıdı. Haberde, merkez sağın DP çatısı altındaki buluşmayla sonuçlanan dünkü kongre öncesinde, merkez solda siyaset yapan çok sayıda isimle kritik bir müzakere süreci yaşandığının ortaya çıktığı belirtildi. Bu isimlerden eski Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan'ın bütünleşme kongresinde yönetime girdiği, aralarında Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, eski Meclis Başkanı Hikmet Çetin, Anayasa Profesörü Süheyl Batum’un da yer aldığı bazı isimlerin ise, DP’ye merkez partisine dönüşmesi durumunda katılacakları belirtildi.

- Milliyet "Erken seçim yok" başlığıyla verdiği haberde, Başbakan Erdoğan'ın, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’la ayaküstü erken seçim konuştukları yönündeki haberler için, “Bu ifade külliyen yalandır” dediğini yazdı.

- Milliyet bir diğer haberinde “İrticayla Mücadele Eylem Planı”nı hazırladığı iddia edilen Kurmay Albay Dursun Çiçek hakkında Ergenekon savcıları tarafından “ihbarlı davetiye” çıkarıldığının öğrenildiğini yazdı. "Kanal D’nin haberine göre, Kurmay Albay Dursun Çiçek’in İstanbul’a gelip ifade vermesi bekleniyor" diyen gazete, hafta başında ifade vermeye gelmemesi halinde Kurmay Albay Çiçek hakkında yakalama emri çıkarılacağını belirtti.

SABAH

* Ya değişirler ya da biterler

Sabah gazetesi manşet haberinde, PKK'nin çizgisini benimsemediklerini söyleyen Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani'nin, "Değişirler veya Kürt halkı atar!" dediğini yazdı. Haberde, Barzani'nin, 34 kişinin karşılanmasını "Akıllıca değildi" diye eleştirdiği de belirtildi.

- Sabah, geçen yıl vefat eden Matraş Deri'nin ortağı Necati Matraş'ın eşi ve oğlunun, şirkete sokulmadıklarını öne sürerek paylarına düşen 187 milyon dolar için dava açtığı yönündeki haberi "187 milyon dolarlık kavga" başlığıyla sürmanşetten verdi.

- Gazete, "Anavatan Partisi tarih oldu" başlıklı haberinde, 1983'te Turgut Özal tarafından kurulan ANAP'ın artık tarih olduğunu yazdı. Haberde, dün Ankara'da gerçekleşen kongre sonrasında Anavatan Partisi'nin, Hüsamettin Cindoruk liderliğindeki Demokrat Parti (DP) ile birleştiği belirtildi.

- Sabah, diğer bir haberinde ise, A Gribi (domuz gribi) şüphesi taşıyan vakaların risk grubunda bulunup bulunmadığına göre alınacak önlemlere ilişkin bir yönetim şeması belirleyen Sağlık Bakanlığı'nın morbid obezleri, gebeleri, iki yaşın altındakileri, kronik kalp ve akciğer hastalığı bulunanları, 18 yaş altında olup sürekli aspirin kullanması gerekenleri ve 65 yaş üstündekileri risk grubuna alarak risk grubunun genişletildiğini belirtti.

RADİKAL

* Barzani desteği: PKK ya değişir ya da ezilir

Radikal gazetesi, manşetinde yazar Murat Yetkin'in, Kürdistan Bölgesi'nin başkenti Hewler'e gelen Türkiye heyetinin temasları sırasındaki izlenimlerine yer verdi. Murat Yetkin, Mesut Barzani'nin "PKK’lılar değişmezlerse halk baskısının altında ezilirler", Neçirvan Barzani'ninse "Irak’tan Türkiye’ye tehdit yönelmesi kabul edilemez" dediğini belirtti. Haberde, Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani’nin liderliğini yaptığı Kürdistan Demokratik Partisi yönetimiyle Kandil’deki PKK yöneticileri arasında sürecin kesilmemesi ve eve dönüşlerin Türkiye’deki kamuoyunu rahatsız etmeyecek şekilde sürmesi için temasların sürdüğüne yer verildi.

- Gazete "Kara kışın ayak sesi" başlıklı haberde, ani bastıran soğuk ve yağışlı havanın hayatı felç ettiğini yazdı. Haberde, doğuda kar yağışı sonucu hava yolu ulaşımının yapılamadığı, poyraz fırtınası nedeniyle Çanakkale Boğazı’nda deniz ulaşımının etkilendiği ve İstanbul’da pek çok ev ve işyerini su bastığı bilgisine yer verildi.

STAR

* Meclis'i basın artık

Star gazetesi bugünkü manşetinde geçen hafta üç gün süren sorgusunda laf arasında üstü örtülü bir yerlere mesajlar gönderen Danıştay saldırısı tetikçisi Alparslan Arslan’ın duruşma aralarında da boş durmadığı, Danıştay saldırısının azmettirici oldukları iddia edilen Veli Küçük ve Muzaffer Tekin’i “Meclis’i basın artık. Takatim kalmadı” diye tehdit ettiğinin iddia edildiğini yazdı.

- Gazete sürmanşet haberinde, 28. İstanbul Kitap Fuarı’nın açılışında ‘Demokratik Açılım’ konuşulduğunu, ve yazar Altan Tan'ın, PKK’yi ‘Üzüm yemeden bağcıyı dövmek istiyor’ diyerek eleştirdiğini yazdı. Haberde ayrıca, ünlü Mısırlı muhalif kadın yazar Neval El Saadavi bugün bir söyleşiye katılacağı, Olasılıksız’ın yazarı Adam Fawer'inse April Yayıncılık standında olacağı belirtildi.

- Star, "Erken seçim hayalleri Başbakan'dan döndü" başlıklı haberde, Başbakan'ın "Erken seçim yok. Düşünsem önce Baykal'a değil partime söylerim" dediğini yazdı. Haberde, gündeminde demokratik açılım olan Başbakan Erdoğan'ın, “Ne olursa olsun Meclis’te konuyu gündeme getireceğiz. Söyleyecek sözü olan varsa onlar da orada söylesin. Çünkü ondan sonra süreci 780 bin kilometrekarelik vatan topraklarında halkımızla bütünleşerek sürdüreceğiz” dediği belirtildi.

TARAF

* Domuz gribi para tuzağı

Taraf gazetesi manşet haberinde dünyayı saran salgının Türkiye için rant kapısına dönüştüğünü yazdı. Haberde, gribitesbit eden iki devlet kurumundan birinin başında bulunan Prof. Dr. Selim Badur'un "Özel hastahane ve labaratuvarlar burnu akana test yapıyor. Salgınlar böyle takip edilemez, bu vicdanlara sığmaz..." dediğine yer verildi.

- Taraf sürmanşetinde, "Genelkurmay'ın suç belgeleri" diye tanımladığı ve askerlerin 2006 yılından bu yana yaptığı andıç, plan ve çeşitli dökümanları, bugün ek halinde gazeteyle birlikte okura verdiği haberini yazdı.

- Gazete "Vahim yanlış bitecek" başlıklı haberde ise, Açılım sürecini Meclis'e taşıyacaklarını söyleyen Başbakan Erdoğan'ın, "Gencecik fidanlar vahim bir yanlışa kurban verildi. Bunu sürdürmeyeceğiz" dediğini belirtti.

YENİ ŞAFAK

* Erken seçim yok

Yeni Şafak manşet haberinde, Başbakan Erdoğan'ın "hükümet baskın seçim yapacak" iddiasına sert cevap verdiğini yazdı. Haberde, 29 Ekim törenlerinde Baykal'a söylediklerinin çarpıtıldığını vurgulayan Erdoğan'ın "Erken seçim yok. Benim ilkelerime ters. Olursa önce milletimle paylaşırım" dediğine yer verildi.

- Gazete "Kış baskını" başlığıyla sürmanşetinden verdiği haberde, tüm yurtta etkili olan sağanak yağışın, bazı bölgelerde su baskınlarına yol açtığını belirtti. Haberde, İstanbul, Trabzon, Şanlıurfa, Kocaeli ve Bingöl'de sağanak yağış nedeniyle çok sayıda iş yeri, ev ve tarım arazisini su bastığı ve İstanbul'da Kartal Cevizli mevkiindeki su birikintisi nedeniyle E-5 kara yolunun ulaşıma kapandığına yer verildi.

- Yeni Şfak!ın bir diğer öne çıkan haberi, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşen Küzdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani'nin, PKK'nin yolun sonuna geldiğini belirterek, "Ya kendileri değişir ya da Kürt halkı onları sırtından atar" dediği yönünde.

HABER TÜRK

* Utanıyoruz

Haber Türk manşetine Karabük'ün Yenice İlçesi Yortanpazarı Beldesi’ne bağlı Çakıllar Köyü’nde yaşanan “bir babanın kızına tecavüz ettiği” iddialarının, çoğu emekli ve kendi halinde 500 kişinin yaşadığı 120 hanelik köyü şoke ettiği haberini taşıdı. Haberde, yaşananlara inanamayan köylülerin, yörelerinde böyle bir olayın meydana gelmesinden utanç duyduklarını söyledikleri kaydedildi.

- Gazete sürmanşetinde "Ya paramı ver, ya kızımı geri yolla" başlığıyla verdiği haberde, 17 yaşındaki Nazlıcan Tağızade ile yaptığı evliliğin ardından, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından mal varlığına el konulan Halis Toprak'ın (71) son darbeyi de kayınpederinden yemek üzere olduğunu yazdı. Haberde, Halis Toprak 5 bin TL'lik vaadini tutmayınca Nazlıkan Tağızede'nin babasının nikahın iptali için dava açmaya hazırlandığına yer verildi.

- Haber Türk, "Bir tarih tarih oldu" başlığıyla verdiği haberinde ise, Anavatan Partisi ve Demokrat Parti arasında dün yapılan bütünleşme kongresinde, iki partinin Demokrat Parti çatısı altında birleştiğine yer verdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Köşe Yazarları (31 Ekim 2009)31 Ekim 2009 Cumartesi 11:41
  • Ulusal Basın (30 Ekim 2009)30 Ekim 2009 Cuma 11:17
  • Köşe Yazarları (30 Ekim 2009)30 Ekim 2009 Cuma 10:32
  • Köşe Yazarları (29 Ekim 2009)29 Ekim 2009 Perşembe 17:45
  • Ulusal Basın (29 Ekim 2009)29 Ekim 2009 Perşembe 17:27
  • Ulusal Basın Özetleri27 Ekim 2009 Salı 11:32
  • Köşe Yazarlarından Özetler27 Ekim 2009 Salı 11:19
  • Köşe Yazarlarından Özetler26 Ekim 2009 Pazartesi 14:12
  • Ulusal Basın Özetleri26 Ekim 2009 Pazartesi 13:22
  • Bugünkü Gazete Başlıkları24 Ekim 2009 Cumartesi 12:09
  • ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89