• BIST 9079.97
  • Altın 2324.254
  • Dolar 32.3617
  • Euro 34.9456
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 6 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 8 °C

Ulusal Basın (29 Ekim 2009)

Ulusal Basın (29 Ekim 2009)
Bugün gazetelerde öne çıkan haberlar arasında, “İrticayla Mücadele Eylem Planı Belgesi” yer almakta.

Ulusal Basından Özetler (29 Ekim 2009) 

Türkiye basını bugün manşetlerinde ve baş sayfalarında ağırlıklı olarak, orijinalinin ortaya çıktığı belirtilen “İrticayla Mücadele Eylem Planı Belgesi”yle ilgili gelişmelere yer verdi. Konunun askeri yargının değil, sivil yargının alanına girdiğine yönelik haberlerin yanı sıra muhalefetin konuya dair söylemleri de ön plana çıkarıldı. Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dünya medyası tarafından da yakından izlenen İran ziyareti de sayfalarda önemli yer buldu. Erdoğan’ın “Yüzümüz hem Doğu’ya hem Batı’ya dönük” şeklindeki sözleri başlıklara çıktı. Domuz gribiyle ilgili gelişmeler, Manisa’daki ölüm de gazetelerde ön plana çıkan diğer haberlerden oldu.

HÜRRİYET

Yüzümüz hem Batı’ya hem Doğu’ya dönük

  • Hürriyet, manşetinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Batı’da sık sık dile getirilen “Türkiye yüzünü Doğu’ya döndü” yorumlarına Tahran’dan yanıt verdiğini yazdı. Erdoğan’ın, “Türkiye’nin yüzü hem Batı’ya hem de Doğu’ya dönük” dediği aktarılan haberde, Türkiye-İsrail ilişkilerinin hakkaniyet sınırlarında her zaman süreceğini söylediği belirtidi.
  • Hürriyet gazetesi, manşetine iliştirdiği konuyla ilgili diğer bir haberde ise New York Times’in haber analizine yer verdi. Gazetenin “AK Parti, Riyad’da, Şam’da ve Bağdat’ta kendini Paris, Roma ve Londra’dan daha çok evinde hissediyor” şeklindeki yorumuna yer verilirken, Türkiye’nin görülmemiş bir enerjiyle Müslüman ülkelere açıldığı bilgisi de aktarıldı.
  • “Baykal: İhbarcı subay 4.5 ay niye beklemiş” başlığıyla sunulan haberde CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın “İrticayla Mücadele Eylem Planı” belgesinin aslını gönderen subayın neden 4.5 ay beklediği sorusunu yönelttiği yazıldı.
  • Gazetenin bir diğer haberinde, belgeyle ilgili açıklama yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ise, “Isıtıp ısıtıp ortaya koyuyorlar ki gündem değişsin. Eğer Başbakan samimi ise adalet hızla işletilmeli, gereği hemen yapılmalı” şeklindeki sözleri aktarıldı.

SABAH

Su çekildi bomba çıktı

  • Sabah gazetesi, Erzincan’da suyu çekilen barajda 11 adet el bombası, İstanbul’da ise 5 silah ve 3 el bombası bulunmasını manşetten duyurdu. Haberde, Erzincan’da ihbar üzerine Devlet Su İşleri’ne (DSİ) ait sulama amaçlı Gönye Barajı’na giden güvenlik güçlerinin 11 el bombası, 3 bomba fünyesi, 2 bombaatar mühimmatı, yangın ve uçaksavar fişekleriyle karşılaştıkları belirtildi. İstanbul’da ise apartman sakinlerinin akan çatıya çıktıklarında bir spor çanta içinde iki kaleşnikof, üç tabanca, üç el bombası ve bine yakın mermi bulduğu yazıldı.
  • Başbakan Erdoğan’ın Tahran’da dini lider Hamaney ile görüşmesini “Kardeşleriniz arasındasınız” başlığıyla veren Sabah, Hamaney’in sıcak karşıladığı bilgisini aktardı. Erdoğan’ın İran ziyaretinde önemli anlaşmalara imza attığı belirtilen haberde, İran ve Ortadoğu’yla ilgili önemli mesajlar verdiği de aktarıldı.
  • “Genç ressamın dramı” başlığıyla sunulan haberde ise Manisa’da zatürreden yaşamını yitiren Yusuf Demirtaş’a yer verildi. Güzel Sanatlar Fakültesi menuzu olduğu belirtilen gencin yeşil kartının süresi dolduğu için üç hastaneye alınmadığı aktarılan haberde, gencin sonunda yaşamını yitirdiği belirtildi.

MİLLİYET

Dünya bizi tartışıyor

  • Milliyet gazetesi manşet haberinde Ankara’nın dış politikasının dünya basınını ikiye böldüğünü yazdı. Belli başlı gazetelerin Türkiye ile ilgili yorumlarına yer veren Milliyet, bazı gazetelere göre Türkiye’nin yüzünü Doğu’ya döndüğü, bazılarına göre ise Türkiye’nin dünya barışında önemli rol oynadığını kaydetti. Aynı haberde Erdoğan ve Hamaney’in fotoğraflarına yer verilerek, Erdoğan’ın İran ziyaretini eleştirenlere, “Bir yüzümüz Doğu’da bir yüzümüz Batı’da” şeklindeki sözleri başlığa taşındı.
  • Milliyet “Öcalan’a televizyon gidecek mi?” başlığıyla verdiği haberde, İmralı Adası’nda F tipi standartlarında inşa edilen yeni cezaevine nakledilecek olan Abdullah Öcalan’ın, disiplin suçları engel olmazsa televizyona kavuşabileceğini yazdı. Haberde, böylece Öcalan’ın Kürtçe yayın yapan TRT Şeş dahil çok sayıda kanalı izleyebileceği belirtildi.
  • “Piyasalar neden bozuldu?” başlığıyla verilen haberde para piyasaları ve İMKB’de hafta ortasında başlayan bozulmanın dün hızlandığı yazıldı. Haberde İMKB’nin yüzde 3 değer kaybettiği, doların ise 1.50’yi gördüğüne dikkat çekildi.

AKŞAM

Islak imzaya özel muamele

  • Akşam, manşet haberinde Ergenekon savcılarına bir subay tarafından gönderilen “İrticayla Mücadele Eylem Planı”nın orijinalinin Adli Tıp’ı karıştırdığını yazdı. Akşam’ın iddiasına göre belgeyi ya kurayla belirlenecek bir heyetin ya da Genel Kurul’un incelemesi gerekiyordu ama bu kez usullerin dışına çıkıldı. Haberde belgeyi incelemek üzere bir kurulun oluşturulduğu ve kuruldaki kişilerin belge gelmeden bir hafta önce atandığı iddialarına yer verildi.
  • “Para”noya başlığıyla sürmanşetten verilen haberde de Merkez Bankası’nın “kirli paralar”ı imha ettiği yazıldı. Domuz gribiyle savaşta Merkez Bankası’nın da cephe açtığı belirtilen haberde, “Salgın alarmına geçen Merkez Bankası, risk unsurlarını belirledi. Banknotların üzerindeki bakteriler nedeniyle virüsün yayılmasında etkili olacağını değerlendiren yetkililer ‘kirli paralar’ı tek tek imha ediyor” denildi.
  • Akşam’ın “Sanal sızıntıya tedbir talimatı” başlıklı haberinde ise savcıya gönderilen ihbar mektubunda ilginç bir ayrıntı olduğu yazıldı. Buna göre, Org. Hasan Iğsız imzası taşıyan “Bilgi Güvenliği Tedbirleri” başlıklı emirde, karargah personelinin ıslak imzalı belgeleri bilgisayara yüklemesi yazıldığı belirtildi.
  • Akşam gazetesi ayrıca yazar Serdar Turgut’un gelen tepkiler üzerine “Rojin senden özür diliyorum o yazıdaki sen değilsin” başlığıyla yazdığı yazıyı baş sayfadan duyurdu.

TARAF

Osman Öcalan dönüş yolunda

  • Taraf Gazetesi, manşetten duyurduğu haberde 70 işadamıyla birlikte yarın Irak’a gelerek Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ni ziyaret edecek olan Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Hewler’de Mesud Barzani’yle “dağdan inişleri” konuşacağını yazdı. Taraf’ın haberine göre görüşmede Osman Öcalan ile eski örgüt yöneticisi ve üyesi 1500 kişilik grubun Türkiye’ye dönüşü ve Hewler’e konsolosluk konuları da gündeme gelecek.
  • Taraf, “1. Ordu Komutanı’nı açığa al diyecek” başlığıyla sürmanşetten verdiği haberde ise Başbakan Erdoğan’ın Başbuğ’dan 1. Ordu Komutanı Hasan Iğsız dahil İrticayla Mücadele Planı’yla ilgili bütün subayları açığa almasını isteyeceği yazıldı. Başbuğ’la yapılacak haftalık olağan görüşmeden kritik kararların çıkabileceği belirtilen haberde, Erdoğan’ın, “Ortada anayasal suç iddiası var. Soruşturmanın selameti için adı karışan herkesi açığa alın” diyeceği aktarıldı.
  • “Gerilla kıyafetini çıkarırdık” bir diğer öne çıkan haberde ise Kandil’den gelen grubun sözcüsü Mahmut Şerif Gençdal’ın sözleri aktarıldı. Haberde Gençdal'ın "Sınırdaki o coşku, Kürt halkının barışa kavuşma isteğinin göstergesiydi. Biz Batı’nın hassasiyetlerine anlıyoruz. İstense kıyafetimizi değiştirirdik" sözlerine yer verildi.
  • “Kürt burjuvazisi DTP’yi eleştirdi” başlıklı haberde ise Diyarbakır’daki işadamı örgütlerinin eve dönüş sürecinde DTP’nin rolünü eleştirdiği ve daha hassas, etkin olunmasını istedikleri yazıldı.

RADİKAL

Yeter artık Baykal!

  • Radikal gazetesi, “İrticayla Mücadele Belgesi”ne karşı takındığı tavır nedeniyle CHP Lideri Deniz Baykal’ı manşetinden eleştirdi. Baykal’a göre belgenin gerçek olması ihtimalinin hiç önemli olmadığı, sadece zamanlamayı eleştirip ihbarcıya çattığı yazılan haberde Baykal’ın, “O ihbar mektubuyla belgeden yola çıkarak çok farklı bir siyasi hedefe yönelik bir açılım gerçekleştirilmek istenmiştir. (İhbarcı) Belgesi kadar konuşacak… Oysa belgeyle yetinmiyor, onu bizim adımıza yorumluyor” şeklindeki sözlerine yer verildi.
  • “Hem Batı hem Doğu’yuz” başlıklı haberde de Erdoğan’ın İran ziyaretine yer verildi. Tüm dünyanın dikkatle izlediği ziyaret nedeniyle Erdoğan’ın Tahran’da gazetecilerin karşısına çıktığı belirtilen haberde, Erdoğan’ın İran’ın nükleer programına desteğini sürdürdüğü yazıldı. Haberde ayrıca, Erdoğan’ın, “İsrail’le hakkaniyet ölçüleri içinde her zaman münasebetlerimizi devam ettiririz. Bu tavrımızı Batı’ya karşı olmak gibi değerlendirmek yanlış. Türkiye’nin bir yüzü Batı, bir yüzü Doğu’ya bakıyor” diyerek, ziyarete yapılan eleştirilere yanıt verdiği aktarıldı.
  • Radikal bir başka haberinde Yargıtay’ın boşanma sürecinde çok etkili olacak bir karar verdiğini yazdı. Haberde, karara göre erkeğin, boşanma sonrası ev işlerinde çekeceği sıkıntı için kadın boşanmada haksızsa tazminat alabileceği belirtilerek "Kararda, “erkeğin, kadının ev işlerine emeğiyle sağladığı katkıdan yoksun kaldığı” gibi gerekçeler yer aldığı" belirtildi.
  • “Urfalı Kürdistan” başlıklı haberde de Şanlıurfa’da 19 aylık bebeğe verilen “Helîn Kürdistan” adı gündeme getirildi. Haberde baba Ahmet Atış’ın “Kızıma Kürdistan adını verdim ama bu isim ülkemizi bölmedi” şeklindeki sözlerine yer verildi.

ZAMAN

Soruşturma sivil yargının işi

  • Zaman, orijinali ortaya çıkan “İrticayla Mücadele Eylem Planı Belgesi”yle ilgili askeri savcılığın yeniden soruşturma başlatmasına yönelik uzman tepkilerini manşete taşıdı. Haberde emekli askeri ve sivil hakim ve savcıların görüşlerine yer verildi.
  • Zaman gazetesi, bir diğer haberinde Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Danıştay olayını aydınlatmak için yaptığı araştırmaların sonuç vermeye başladığını yazdı. Mahkemenin istediği delillerin dosyaya konduğunu yazan Zaman’ın haberinde “Deliller arasında Cumhuriyet gazetesine bomba atılması olayını Arslan’la organize eden Osman Yıldırım, eyleme katılan İsmail Sağır ve Erhan Timuroğlu’nun AŞTİ’deki görüntüleri de var” denildi. Haberde, Danıştay cinayeti davasına bakan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bu delilleri dikkate almadığı da belirtiliyor.
  • Zaman, Erzincan’da 11 el bombası, İstanbul’da da iki kaleşnikof bulunduğunu yazdığı haberinde, Erzincan’daki mühimmatın şehre 15 km. uzaklıktaki Gönye Barajı’nda, İstanbul’dakilerin ise akan çatıya çıkan apartman sakinleri tarafından bulunduğu belirtti.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Köşe Yazarları (31 Ekim 2009)31 Ekim 2009 Cumartesi 11:41
  • Ulusal Basın (30 Ekim 2009)30 Ekim 2009 Cuma 11:17
  • Köşe Yazarları (30 Ekim 2009)30 Ekim 2009 Cuma 10:32
  • Köşe Yazarları (29 Ekim 2009)29 Ekim 2009 Perşembe 17:45
  • Ulusal Basın (29 Ekim 2009)29 Ekim 2009 Perşembe 17:27
  • Ulusal Basın Özetleri27 Ekim 2009 Salı 11:32
  • Köşe Yazarlarından Özetler27 Ekim 2009 Salı 11:19
  • Köşe Yazarlarından Özetler26 Ekim 2009 Pazartesi 14:12
  • Ulusal Basın Özetleri26 Ekim 2009 Pazartesi 13:22
  • Bugünkü Gazete Başlıkları24 Ekim 2009 Cumartesi 12:09
  • ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89