• BIST 9142.4
  • Altın 2325.163
  • Dolar 32.3729
  • Euro 34.9661
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 15 °C

Qazî Muhammed yaşasaydı, bayrak tartışmalarına nasıl katılırdı?

Qazî Muhammed yaşasaydı, bayrak tartışmalarına nasıl katılırdı?
Mahabad Kürt Cumhuriyeti’nin kurucusu Qazî Muhammed’in oğlu Ali Qazî “Kürdistan Bayrağı Günü” dolayısıyla soruları yanıtladı.

Mahabad Kürt Cumhuriyeti’nin kurucusu Qazî Muhammed’in oğlu Ali Qazî, “Bu bayrak dört parça Kürdistan’da kabul edilmiştir. Kürdistan’ın büyük bir bölümünde bu bayrak milli kimlik olarak biliniyor. Söylediğim gibi PKK de o zamanlar bunu kabul ederek, Osman Öcalan’ın imzalamasıyla onaylandı” dedi. 

Ali Qazî, babasının idam esilmesinin bir gerekçesinin de, İran bayrağının indirilip, yerine Kürdistan bayrağının göndere çekilmesi olduğunu söyledi. 

Alî Qazî “Kürdistan Bayrağı Günü” dolayısıyla başkent Hewlêr'de soruları yanıtladı. 

Bayrak bir millet için neden önemlidir? 

Nişanesi olduğundan. Bayrak, bir ülkenin birliğinin sembolüdür. 

Kürdistan Cumhuriyeti kurulduğunda bu bayrak kullanıldı...

Evet, şüphesiz bu bayrak 17 Aralık 1945’te kullanıldı ve Kürdistan’ın her yerinde gururla taşındı. Bazıları bu bayrağın kendilerinin olduğunu söylüyor, bazıları da bunun Hoybun hareketine ait olduğunu söylüyorlar ama bu o bayrak değil. Bu bayrak sadece Kürdistan Cumhuriyeti’ne aittir, başkasına değil.  

Söz konusu bayrak, Mele Mustafa Barzani’nin, “Benimle gel, seni bir Peşmerge olarak koruyacağım” dediğinde, Qazî Muhammed’in, “Güzel günlerde olduğum gibi, kötü günlerde de bu halkla birlikte olacağım” cevabını verdiği zaman Mele Mustafa’ya teslim ettiği bayraktır. O sırada şöyle der: “Bu bayrağı korumanı ve bir gün dalgalandırmanı istiyorum.” 

Bundan dolayı Kürdistan Bölgesi parlamentosu bu bayrağı kabul etti. Yıllar önce biri hangi bayrağın Kürdistan bayrağı olması gerektiğini sormuştu. Abdullah Öcalan’ın kardeşi, PKK sözcüsü Osman Öcalan, bu bayrağı Kürdistan bayrağı kabul ederek, imzalamıştı. Şimdi PKK’de Osman Öcalan yok ama bu, söz konusu hükmün kalktığı anlamına gelmez. O dönemde PKK, Öcalan aracılığıyla bunu kabul etmişti. 

Kürdistan bayrağının, İhsan Nuri Paşa’nın Ağrı direnişinde kullandığı bayrak olduğu söyleniyor, bu doğru mu? 

Hayır, kesinlikle bu doğru değil. Bu konuda hiçbir belge yok. 

Bazıları bu bayrağın Barzani’nin olduğunu söylüyor, buna ne diyorsunuz? 

(Gülerek…) Bu bayrak, 17 Aralık 1945’te Mahabad kentinde göndere çekildi ve Kürdistan’ın dört parçasında binlerce Kürt tarafından meydanlarda sallandı. Qazî Muhammed’in idam esilmesinin bir gerekçesi de, İran bayrağının indirilip, yerine Kürdistan bayrağının göndere çekilmesiydi.  

660-039.jpg

Ortak bir bayrak, Kürtler’in birliği açısından nasıl bir rol oynar? 

Kürdistan bayrağının dört parça Kürdistan tarafından kabul edilmesi, bir millet ve bir ülke olunduğunun işaretidir. 

Kürdistan Bölgesinde kullanılan bayrağın tüm parçaların tek bayrağı olduğunu söylemek ne kadar doğru? Acaba halkın buna karar vermesi daha iyi değil mi? 

Bu bayrak dört parça Kürdistan’da kabul edilmiştir. Kürdistan’ın büyük bir bölümünde bu bayrak milli kimlik olarak biliniyor. Söylediğim gibi PKK de o zamanlar bunu kabul ederek, Osman Öcalan’ın imzalamasıyla onayladı. 

Bazıları Kürdistan Mahabad Cumhuriyeti ismini tartışıyor… 

Evet, Kürdistan tarihinde Mahabad Cumhuriyeti adında bir devlet ya da kuruluş hiç olmadı. İsmi Kürdistan Cumhuriyeti’dir. Tüm bakanlık ve kurumlarda tabelaların üzerinde Kürdistan Cumhuriyeti olarak yazılıyordu. Örneğin, Kürdistan Adalet Bakanlığı, Kürdistan Savunma Bakanlığı gibi. Bunu söyleyenler Kürdistan Cumhuriyeti’nin itibarını düşürmek istiyorlar. 

Başkan Mesud Barzani’nin Türkiye ziyaretinde Türk bayrağının yanına Kürdistan bayrağı konuldu. Bu neyi ifade ediyor? 

Ben 1978’de Kuzey Kürdistan’a (Türkiye Kürdistanı) gittim. İsterdim ki Kürtçe bir şeyler duyayım ama herkes Türkçe konuşuyordu. Diyarbakır’da ise Kürtçe bir kelime dahi duymadım. Türkiye devletinin kanunlarına göre kim Kürtçe konuşursa 8 yıl hapis cezası veriliyordu. “Kürdistan” kelimesini telaffuz edenler de 10-12 yıla mahkum ediliyordu. Şimdi ise görüyoruz ki, Kürdistan bayrağı Türk bayrağının yanında dalgalanıyor. Bu Kürt milleti için büyük başarıdır. 

Babanız yaşasaydı bu tartışmalara nasıl katılırdı? 

Sağ olsaydı, bu bayrağı başının üstüne koyar ve Kürt milletinin bir nişanesi olarak onaylardı. Bu şekilde tüm tartışmalara son verirdi. 

Kürdistan Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı’nın oğlu olarak 17 Aralık Kürdistan Bayrağı Günü için mesajınız nedir? 

Kürtler özgürlüğe ve bağımsızlığa hiç bu kadar yaklaşmadı. Kürtler’den isteğim, dayanışma ve birlik içinde olmalarıdır. Bu şekilde Kürdistan’ı kurabilirler. Kürdistan özgürlüğüne kavuşacak ve kutlu bir devlet olacak. (Rudaw

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89