• BIST 8840.69
  • Altın 2238.96
  • Dolar 32.3379
  • Euro 35.0999
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 6 °C

Prof. Dr. İlhan Uzgel: 'Türkiye İdlib’de çok sıkışmış durumda'

Prof. Dr. İlhan Uzgel: 'Türkiye İdlib’de çok sıkışmış durumda'
Prof. Dr. İlhan Uzgel: "Sorun Suriye’de Türkiye’nin köklü bir çözüm üretmemesi. İdlib gibi hatalar yaptığı sürece, pazarlıkları yapmak zorunda kalıyor."

Türkiye’nin Rusya’dan ‘Su savaş uçakları’ alacağı iddialarıyla ilgili konuşan Prof. Dr. İlhan Uzgel, şu an için uçak alımının söz konusu olamayacağını söyledi. Hükümetin dış politikada sıkışmışlıktan dolayı ABD ve Rusya ile ilişkileri iyi tutmak istediğini belirten Uzgel, “Sorun Suriye’de Türkiye’nin köklü bir çözüm üretmemesi. İdlib gibi hatalar yaptığı sürece, bu tür pazarlıkları yapmak zorunda kalıyor” dedi. Türkiye’nin İdlib’de radikal cihatçıları koruma politikasına işaret eden Uzgel, Türkiye şu an İdlib’de sıkışan dış politikasının bedelini ödediğini belirti.

Rusya’dan S-400 alması nedeniyle ABD’yle gerilim yaşayan Türkiye’nin, Rusya’dan Su-35 ve Su-57 uçaklarını alacağı iddiası gündeme geldi. Gelişmeyi Evrensel'e Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanıyken Şubat 2017’de OHAL kapsamında çıkartılan kanun hükmünde kararnameyle görevinden ihraç edilen Prof. Dr. İlhan Uzgel değerlendirdi.

"HATALAR YAPTIĞI SÜRECE PAZARLIKLAR YAPACAK"

Hükümetin dış siyasetine işaret eden Uzgel, sıkıştıkça, ödün vererek, Amerika ve Rusya’yı yanında tutmaya çalıştığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Japonya’nın başkenti Osaka’da gerçekleşen G20 lider zirvesinde “ABD Başkanı Donald Trump’a 100 tane boing uçak alalım” ifadelerini hatırlatan Uzgel şunları söyledi: “Sıkışınca Putin’e koşuyor. Su uçaklarından alalım, artık hangisi varsa. Bu, bu tip şeyler kapsamlı projeler. Pazardan bir şey almıyorsunuz. S-57 proje aşamasında hayata geçmiş sistem değil. Savaş uçağı füze sistemi gibi paket sistemi değildir. Askeri sistemdir bunlar. Ve parça bağımlığı yaratır. Türkiye’nin uzun vadeli, yakın hava savunma sistemini gözden geçirmesi gerekir. Dolayısıyla füzeyi alıp bir yere korsunuz, ama savaş uçağı sistemi öyle değil. Bütün entegre sistemidir. Türkiye’nin elinde şu an ABD yapımı entegre sistemi kurulmuş. Şimdi bunun yerine Rus savaş uçağı geçirmek, bütün eğitimi, donamımı, yedek parçası, çünkü parçaları çok sık değişir. Uçak boş uçmuyor. Uçak hava sistemlerinin yeniden düzenlemesi gerekiyor. Dolayısıyla şu an çok görünür şey değil. “ Hükümetin ve Erdoğan’ın yürüttüğü dış siyaseti, “Küçük rüşvetler vererek, sözler vererek” ABD ve Rusya’yı yanında tutma siyaseti yürüttüğüne vurgu yapan Uzgel, “Sorun Suriye’de Türkiye’nin köklü bir çözüm üretmemesi. İdlib gibi hatalar yaptığı sürece, bu tür pazarlıkları yapmak zorunda kalıyor” dedi.

"TÜRKİYE İDLİB’DE ÇOK SIKIŞMIŞ DURUMDA"

ABD ile yapılan “güvenli bölge” ve ardından Rusya ile İdlib için yapılan görüşmelerine dair de Uzgel, değerlendirmelerde bulundu: “Fırat’ın doğusu denen bölgede, zaten ABD ile anlaştı. Ve aslında Amerikan çizgisini Türkiye kabul etti. Bunu açıkça söylemiyor. Ama belki orada bir Kürt oluşumunu kabul etti. Bunu Rusya’da itiraz etmiyor. Suriye rejimi ile de pazarlık konusu olacak. Suriye’deki Kürt varlığı 2011 öncesi statüye dönmesi mümkün değil. Esas Türkiye İdlib’de çok sıkışmış durumda. Orada biliyorsunuz, çok büyük bir hatası var. Radikal cihatçılar adına ne derseniz deyin, hepsi aynı kapıya çıkıyor. Aynı insanlardan söz ediyoruz. Yalnız zaman zaman isim değiştiriyorlar. Türkiye bunların koruyuculuğunu üstlendi. Sıkıntılı kısmı o. Buradan sıkıştırmak çok daha kolay. Türkiye şu an bunun bedelini ödüyor.”

"ERDOĞAN RİSKİ GÖZE ALAMAZ"

Türkiye’nin Rusya ile yakınlaşma ve ABD ilişkileri yansımasına dair de Prof. Dr. Uzgel, “Savaş uçağı dediğim gibi askeri sistemdir. Ve bunu füze gibi tolere etmezler. Füzeyi alır kapatırsınız, ama uçağı hangara süremezsiniz. Savaş uçakları pilotlarının eğitimleri için her gün uçmaları gerekir. Savaş uçağı demek, ‘Biz stratejik düzlemde Rusya ile devam ediyoruz’, demektir. Bunu yapabilecek bir kapasitesi, gücü şu an Türkiye’nin yok. Füzeyi alıp hangara koyarsınız, kimse çalışıp çalışmadığını ölçebilecek durumda olmuyor. Ama savaş uçağı meselesi daha ciddi, daha riskli, o riski de Erdoğan göze almaz” ifadeleriyle değerlendirdi.

"MUHALEFET HÜKÜMETİ DOĞRU HATTA ÇEKMELİ"

Hükümetin dış siyaseti konusunda muhalefetin yetersiz kaldığını ifade eden Uzgel, “S-400 alımında daha pasif, daha düşük profil bir pozisyon aldı. Esas muhalefetin yapması gereken, Suriye siyasetinin yanlışlığını deşifre etmek. Bunun bedelini ödediğimizi vurgulamak, ve hükümeti daha doğru bir hatta çekmek. Muhalefetin burayı zorlaması lazım” diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89