• BIST 9530.47
  • Altın 2476.378
  • Dolar 32.4902
  • Euro 34.7611
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 11 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 4 °C

Koalisyon: Güçlerimiz Şengal’de kalıcı değil

Koalisyon: Güçlerimiz Şengal’de kalıcı değil
IŞİD'le Mücadelede Koalisyon Güçleri Sözcüsü Albay Sean Ryan, askeri güçlerin IŞİD’i ortadan kaldırmak amacıyla Şengal’e gittiğini söyledi.

Rûdaw'a açıklamalarda bulunan Sean Ryan, Şengal’e giden askeri güçlere ilişkin, “O güç IŞİD’in ortadan kaldırılması amacıyla Şengal’e gitti. Bölge halkına hiçbir askeri birliğin oraya yerleşmeyeceğini söyleyebilirim” dedi.

Koalisyon Güçleri Sözcüsü Ryan'a sorulan sorular şöyle:

ABD Dışişleri Bakanı’nın açıklamasına göre Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile Irak hükümeti IŞİD’e karşı ortak bir operasyon başlattı. Konuyla ilgili detaylı bilgileri paylaşabilir misiniz?

Irak hükümeti güçleri ile DSG güçleri birlikte çalıştığımız iki önemli güçtür. İki güç arasında Şişe ilçesinde ortak bir koordinasyon var. İki güç de IŞİD’i ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Koalisyon güçleri de IŞİD’in merkezlerine hava saldırıları düzenleyerek destek veriyor.

Koalisyonun bu güçlerinin Menbic ve diğer bölgelerde IŞİD’e karşı yaptığı operasyonlardaki rolü nedir?

Menbic üzerin birçok siyasi müzakere var. Tekrardan amacımızın IŞİD’in ortadan kaldırılması olduğunu söylüyorum. Bu konuda ortaklarımızla çalışıyoruz.

Bu güçlere nasıl ve ne şekilde yardım ediyorsunuz?

Hava saldırıları gibi yapabileceğimiz her şeyi yapıyoruz. IŞİD’i ortadan kaldırmak için ortaklarımızla devamlı bir şekilde çalışıyoruz.

ABD güçleri Şengal’e gitti ve Suriye sınırına yerleşti. Bu bölgedeki amaç nedir, IŞİD tehlikesi var mı?

Askeri güçlerin bu bölgede ve diğer bölgelerde IŞİD’i ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Bölge halkına askeri güçlerin devamlı bir şekilde kalmayacağını söyleyebilirim. Bölgedeki bütün çalışmalarımız bölgenin IŞİD’ten kurtarılmasına yönelik.

Yani askeri güçler Şengal’de geçici mi olacak?

Bir sürenin belirlenmesi zordur. Çünkü tünellere saklanan bir düşmanla muhatabız ve savaş meydanına çıkmıyorlar. IŞİD’i tamamıyla yok etmek için çalışma yapmamız gereken büyük bir bölge var.

IŞİD Irak’ın birkaç bölgesinde harekete geçmiş. Acaba koalisyon güçleri olarak IŞİD’in Irak’ta bir daha ayaklanmayacağına dair garanti verebilir misiniz?

Hiçbir garanti veremeyiz. Ancak IŞİD’i durdurup, saldırılarını en aza indirebiliriz. Yapabileceğimiz konulardan birisi bu. Ayrıca farklı bir grubun bu şekilde örgütlenmesini istemiyoruz. Sistem, silah ve örgütlenmelerini kurabilirler. Bu şekildeki bütün güçleri bölgeden temizlemek istiyoruz.

Peşmerge Güçleri’ne yaptığınız yardımlara ilişkin, bir süre önce bombaların imha edilmesi eğitim sürecini tamamladınız. Yeni dönemde Peşmergeye ne şekilde yardım edeceksiniz?

Bunu Irak hükümetinden sormanız daha iyi olur. Çünkü egemenlik sahibi bir ülkedir. Ama IŞİD’i önleyebilmeleri için Peşmergenin kabiliyetini arttırmaya yönelik çalışmalarımız vardı.

Peşmerge gönderilen silah ve cephanenin yeteri miktarda kendilerine ulaşmadığı konusunda eleştirilerde bulunuyor. Uluslararası Koalisyon olarak bu konuda nasıl bir rol oynayabilirsiniz?

Biz Irak güvenlik güçlerine silah veriyoruz. Onlar birlikte çalıştığı gruplara silahları dağıtıyor. Bana göre bu sorunun büyük miktarda silah verdiğimiz Irak güvenlik güçlerine sorulması daha doğru olur. Kesinlikle bütün tarafların askeri operasyonlar için silaha ihtiyacı var.

Peşmergenin Kerkük ve diğer bölgelere dönmesine yönelik bir çalışma var mı?

Bu soruların Irak hükümetine sorulması daha iyi olur. Biz daha çok askeri operasyonlarla ilgiliyiz. Soruların bununla ilgili olması lazım

Kerkük ve çevresinde IŞİD tehlikesi var mı?

Kerkük’ün her kent ve bölge gibi IŞİD’ten temizlenmesi gerekir. IŞİD Irak’ın diğer bölgeleri ve Suriye üzerinde ciddi bir tehdit.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89