• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.9392
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 6 °C

Celadet Ali Bedirhan yaşasaydı, bayrak tartışmalarına nasıl katılırdı?

Celadet Ali Bedirhan yaşasaydı, bayrak tartışmalarına nasıl katılırdı?
Botan Miri Bedirhan’ın torunu Celadet Ali Bedirhan’ın kızı Sinemhan Bedirhan “Kürdistan Bayrağı Günü” dolayısıyla soruları yanıtladı.

Botan Miri Bedirhan’ın torunu Celadet Ali Bedirhan’ın kızı Sinemhan Bedirhan, Kürdistan bayrağı fikrinin 1919’da Kürt Teali Cemiyeti’nden çıktığını söyledi.  

Bedirhan, “Bizim bayrağımız var, onu dalgalandırıyoruz ve onunla gururluyuz. En önemlisi de bu bayrağın Başkan Mesud Barzani’nin ziyareti vesilesiyle, 96 yıl sonra Türkiye’de dalgalanıyor olmasıydı. Tarihi bir olay. Daha önce Avrupa’da bu oldu ama Türkiye için bir ilkti” dedi. 

Sinemhan bedirhan, “Kürdistan Bayrağı Günü” dolayısıyla soruları yanıtladı. 

Bayrak sizce nedir ve neden önemlidir? 

Bayrak, kimliğimizdir, varlığımızdır. Bir bayrağımız olmasaydı kimse bizi tanımazdı. Gördüğümüz gibi her ülkenin bir bayrağı var. Ümit ediyorum ki bayrağımız Kürdistan’ın her yerinde dalgalanır. 

Bu bayrağın, Güney Kürdistan tarafından kullanılmadan önce, birçok Kürt grubu tarafından Kürt başkaldırılarında kullanıldığı söyleniyor… 

Doğrusu bu bayrak fikri 1919’da Kürt Teali Cemiyeti’nden çıktı. Bu bayrağın ömrü 96 yıl kadardır. Hoybun hareketi, 1927’de yaptığı bir toplantıda bu bayrağı kabul etti. Yeşil, kırmızı ve sarı olan bu bayrak Ağrı isyanında kullanıldı.  

Güney Kürdistan bayrağı ne zaman resmen asmaya başladı? 

Doğrusu 1930’larda bir sembol olarak ortaya çıkan bu bayrağı, Kürtler korudu ve bugüne kadar geldi. 1990 öncesinde de bu bayrak Güney Kürdistan’da vardı. 

Bayrağın renkleri ve 21 güneş huzmesinin anlamı nedir? Neden özellikle kırmızı, beyaz, yeşil ve sarı seçildi? 

96 yıl önce onlarla birlikte değildim! (Gülerek…) Ama kırmızı, Kürdistan için canını feda eden şehitlerimizin kanını, yeşil Kürdistan’ın doğasını, sarı güneşi, beyaz saflığımızı ve temizliğimizi ifade ediyor. Yirmi bir ışık huzmesi de Newroz’u (21 Martı) simgeliyor. 

660-038.jpg

Kürdistan bayrağı üzerine çok iddia var, herkes bir yerlere mal ediyor. Doğrusu nedir?

Doğrusu şudur: Bizim bayrağımız var, onu dalgalandırıyoruz ve onunla gururluyuz. Dediğim gibi bu bir kimliktir. En önemlisi de bu bayrağın Başkan Mesud Barzani’nin ziyareti vesilesiyle, 96 yıl sonra Türkiye’de dalgalanıyor olmasıydı. Tarihi bir olay. Daha önce Avrupa’da bu oldu ama Türkiye için bir ilkti. 

Bu neyin göstergesi? 

Kürdistan gerçekliğinin Türkler tarafından yavaş yavaş kabul edildiğinin göstergesidir. 

PKK neden bu bayrağı kullanmıyor? 

Vallahi onlara sorarsan daha iyi olur. Bunun cevabı onlarda, ben bilmem. Bu bayrağı Peşmerge Rojava’ya geçtiğinde, bir de rahmetli Tahir Elçi’nin uğurlanmasında da gördük.  

Sizce her yerde dalgalanır mı? 

Kürdistan bağımsız olsun ondan sonra bayraktan bahsedelim. Her şeyden daha önemli bir konu var, o da birlik olmamız. Eğer her dört parça birleşirsek, o zaman oturup bayrağımızdan konuşabiliriz. Eğer bir referandum yapılırsa çok iyi olur. Bu demokratik olur ve halk, halk bu bayrağı istiyor mu, istemiyor mu diye.  

Eğer Celadet Ali Bedirhan yaşasaydı, bayrak tartışmalarına nasıl katılırdı? 

“Bayrak meselesinden evvel dilinizi konuşun. Siz Kürt’sünüz, dilinizle konuşun, sonra bayraktan bahsedin” derdi bence… Maalesef Kuzey’de durum eskisinden de kötü. Çok fazla Türkçe konuşuluyor. Bu da birlik olmamız için dilimizi konuşmamız gerektiğini zorunlu kılıyor… 

17 Aralık “Kürdistan Bayrağı Günü”…  Kürdistan’ın son prensesi olarak mesajınız nedir? 

Ümit ediyorum ki bu bayrak Kürdistan’ın her yerinde dalgalanır.

PORTRE / Sinemhan BEDİRHAN 

Botan Miri Bedirhan’ın torunu Celadet Ali Bedirhan’ın kızıdır. Sinemhan Bedirhan, 21 Mart 1938’de Şam’da dünyaya geldi. 22 Ağustos 1959’da Kürt yazar Salah Sadullah’la evlendi. Yıllarca Kerkük ve Bağdat’ta yaşadı. Bağdat’ta Birleşmiş Milletler Merkezi’nde ve İnternational School’da Fransıca öğretmenliği yaptı. Sinemhan, Kürtçe, Türkçe, Arapça, Fransızca, Almanca ve İngilizce biliyor. Azad ve Dilnaz adlarında iki çocuğu var. Sinemhan Bedirhan, Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Erbil’de yaşıyor. (Rûdaw)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89