• BIST 8718.11
  • Altın 2244.727
  • Dolar 32.3302
  • Euro 35.1556
  • İstanbul 9 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Berlin -3 °C

Barzani: Halkımın kaderini tayin etme hakkı vardır

Barzani: Halkımın kaderini tayin etme hakkı vardır
Başkan Mesud Mesud Barzani, 16 Ekim 2017’de Kerkük’te yaşananların ulusal bir ihanet olduğunu, belli bir grubun Haşdi Şabi ve İran Devrim Muhafızları (Pasdaran) üyeleriyle anlaşarak, ABD’nin gözü önünde kendilerini arkadan hançerlediğini söyledi.

Katar merkezli yayın yapan Al Jazeera televizyonu, Kürdistan Bağımsızlık Referandumu ile Kerkük ve Kürdistan idaresi dışında kalan diğer Kürdistani bölgelerin işgal edilmesine yol açan 16 Ekim olaylarını konu alan bir belgesel yayınladı.

“Gizli Kalanlar Çok Daha Büyük” adlı belgeselde görüşlerine yer verilen Başkan Mesud Barzani,“16 Ekim gecesi Kürdistan’a ihanet edildi. İhanet grubu, düşmanın tank ve toplarını Kürdistan’a getirdi! Onlar Peşmerge’yi arkadan hançerledi” dedi.

“BEN VE 3 MİLYON KÜRDİSTANLI’YA GÖRE DOĞRUYDU”

25 Eylül 2017’de gerçekleşen ve Kürdistan halkının yüzde 93’le “Evet” dediği referandum kararının doğru olduğunu belirten Başkan Barzani, “Bazıları referandum kararının yanlış olduğunu düşünebilir ancak bana ve 3 milyon vatandaşımıza göre doğru, anayasal ve Kürdistan halkının meşru ve doğal bir hakkıydı. Şimdi başka bir referandum yapmaya hazırım. Bakalım Kürdistan halkı referandum kararını destekliyor mu yoksa o karardan vaz mı geçtiler?” diye konuştu.

KASIM SÜLEYMANİ’YE YANIT

Başkan Barzani, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin referandumun ertelenmesi için Erbil’e gelmesiyle ilgili, “Geldi, onu karşıladım. Ona da herkese dediğimi yani ne olursa olsun referandumun ertelenmeyeceğini söyledim” ifadelerini kullandı.

“ABD ‘DESTEKLİYORUM’ YA DA ‘KARŞIYIM’ DEMEDİ”

ABD yönetiminin rolüne de değinen Başkan Barzani, şunları kaydetti:

“ABD bir gün bile referandumu desteklediğini belirtmedi ancak karşı olduğunu da söylemedi. ABD yönetimi değiştikten sonra referandum ve ilişkileri ele alanlar daha çok Bağdat’ın desteklenmesinden yana olanlardı.

Kastettiğim ABD’nin Bağdat Büyükelçisi ve eski Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’dır. Tillerson bana bizzat telefonda ‘2003 yılındaki sınırlara dönmelisiniz’ dedi. Ona ‘2003 yılındaki sınırlar nedir biliyor musun?’ diye sordum. Ona istediğinin idari ya da siyasi sınırlar değil, Peşmerge’nin Saddam Hüseyin dönemi sınırlarına dönüş anlamına geldiğini söyledim.”

Barzani, 16 Ekim’den sonra başkanlığı bırakmasının referandum kararının yanlışlığını kabul etmesi anlamına gelmediğini belirterek, “Referandum kararı yanlıştır diye başkanlığı bırakmadım. Yanlış olsaydı özür dilerdim. Benim görevim bir seçim kazancıydı ve zamanı dolmuştu. Bundan dolayı süresinin uzatılmasını istemedim. Yine uzatılsaydı mücadele geçmişime zarar verirdi” şeklide konuştu.

Barzani, röportajın sonunda şunları kaydetti:

“Şimdi Bağdat’la ilişkilerimiz düzeldi. Daha iyiye gidiyor. Sorunların bir kısmı çözüldü. Bazıları çözüme doğru gidiyor. Ancak şunda çok netim ki, halkımızın kendi kaderini tayin etme hakkı vardır.”

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89