• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 12 °C
  • Berlin 14 °C

Yahudilerin ecdadı aslında Türkler mi

Roni Margulies

Her Türkiye vatandaşı gibi, ben de Hürriyet gazetesine çok şey borçluyum.

Bunu itiraf etmek pek çoğumuza zor gelir. “Ben boş zamanlarımda porno izlerim” veya “Bugüne kadar hiç söylememiştim, ama ben aslen Çorumluyum” demek gibi, biraz yüz kızartıcı bir şeydir bu.

Olsun, itiraf etmek istiyorum artık.

Hayatım boyunca, başka hiçbir yerde göremeyeceğim şeyleri Hürriyet’te gördüm.

“Neleri gördün mesela” diye soracak olursanız, kolayca cevaplayamam. Saymakla bitmez çünkü.

Ama bugünkü gazetede güzel bir örneği var.

Baş sayfada “Angela, o ne dekolteydi” manşetli bir “haber”. Ve hemen üstünde Almanya Başbakanı Angela Merkel’in bir fotoğrafı.

Fotoğrafta göze çarpan iki unsuru belirtmeme bilmem gerek var mı.

Avrupa’nın en güçlü ülkesinin yedi yıldır başbakanı olan, dünyanın ikinci en güçlü kişisi olarak düşünülen Sayın Merkel’in göğüslerini başka hangi gazetede görebilirdim ki?

Böylesi bir kişiye “Angela” diye hitap eden, saygılı davranmak ihtiyacı hissetmese “N’aber bebek!” diyecek olan bir gazetenin okuyucusu olmak insanın koltuklarını kabartmıyor mu?

Ceddin, baban

Birkaç gün önce de Hürriyet’te okuduğum bir başka haber yüreğimi kıpır kıpır ettirdi.

Yahudilerin ecdadı aslında Türkler mi manşetini okuyunca heyecandan bayılayazdım.

Mehter marşını mırıldanarak hemen annemi aradım, “Biz de Türk’müşüz, yaşasın!” diye bağırdım.

Büyüyünce çocuklarım olursa, gönül rahatlığıyla “Türk’üm, doğruyum, çalışkanım” diyebilecekler artık. İstiklal Marşı’nı söylerken, “Ne mutlu Türk’üm diyene” diye bağırırken kendimi sahtekâr gibi hissetmeyeceğim artık.

Mutluluğun verdiği baş dönmesi hafifler hafiflemez manşetin altındaki “haberi” okudum.

Şöyle diyor: Genbilim uzmanı Eran Elhaik’in araştırmasına göre Aşkenaz Yahudilerinin asıl kökeni, Hazar bölgesine yerleşen Türk boyları. Elhaik’e göre bu nüfusun bir kısmı 8’inci yüzyılda Yahudiliğe geçti ve ‘Hazar Tezi’ni oluşturan göç yollarını kullanarak Avrupa kıtasına doğru ilerledi.

Doğrusu, biraz hayal kırıklığına uğradım.

Haber maber yok! Hazarların bir boyunun 8. yüzyılda Yahudiliği kabul ettiği çook uzun zamandır biliniyor. Dinî nedenlerle değil, kuzeyden Hıristiyan, güneyden Müslüman güçlerin baskısı altında kalınca, yutulmamak, ayrı ve rahat kalabilmek için geçmişler Yahudiliğe. Bana sorsalar, “Yapmayın, ileride başınız belaya girer” derdim, ama sormadılar.

Burada ilginç olan, Yahudilerin ecdadının Türk olması filan değil elbet. Herkes gibi Yahudilerin de karmakarışık olması. Etiyopya’daki siyah Falaşa halkı da Yahudi olduğuna göre, “Yahudiler aslında siyahtır” sonucunu çıkarabilir miyiz? Yoksa “ırk” kavramı anlamsızdır, tarih boyunca insan toplulukları sürekli göç etmiş, birbirleriyle karışmıştır, herkesten farklı ayrı bir “ırk” yoktur sonucunu mu çıkarmalıyız?

İnsanlar arasında kültürel farklılıklar ve yüzeysel fiziksel farklılıklar vardır, o kadar. Irk farkı yoktur, ne Türkler Yahudilerin ne de Yahudiler Türklerin ecdadıdır.

Filo komutanının bahtsızlığı

Bugünkü Hürriyet’te Angela’nın fotoğrafının hemen üstünde de ana manşet var. Gerçi “dekolte” haberi kadar önemli değil, ama önemsiz de değil. Şöyle:

“Savaş çıksa nasıl gidecek”
. Ve hemen altında: “Filo Komutanı sanık, yurtdışına çıkış yasağı var”.

“Ş
antaj ve fişleme davasında binbaşı rütbesindeki Bülent Akbaş’ın emrinde çete adına faaliyet gösterdiği iddia edilen Tuğamiral Yıldırım, yurtdışı çıkış yasağı bulunduğu için hiçbir tatbikata katılamadı, katılamayacak da. Tutuksuz yargılanan Yıldırım, olası bir savaş durumunda da ülke karasularını terk edemeyecek.

Merak ettim, savaş çıkarsa filo komutanının niye yurtdışına gitmesi gerekecek?

Sonra anladım ki, bu haber Filo Komutanı Tuğamiral Yıldırım hakkında değil aslında.

Asıl dert, askerler hakkında açılan tüm davaların yanlış, gereksiz, boş ve tehlikeli olduğunu anlatmak.

Manşet “Yaşasın Türk Silahlı Kuvvetleri, kahrolsun şanlı subaylarımızı mağdur edenler” şeklinde olsa daha doğru olurmuş.

Hürriyet
’e çok şey borçlu olmasam derdim ki, “filo komutanı” haberi gazetenin darbeci olduğunu, “dekolte” haberi cinsiyetçi olduğunu, “Yahudilerin ecdadı” haberi de ırkçı olduğunu gösteriyor.

Ama nankörlük olur, demeyeceğim.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89