• BIST 8871.74
  • Altın 2241.161
  • Dolar 32.3373
  • Euro 35.0876
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 6 °C

Öğrenciye Mektup

Ersin Tek

Sevgili öğrenci,

Uzun bir aradan sonra nihayet birkaç satır karalayabildim.

Yeni eğitim ve öğretim yılında sana başarılar diliyorum. Senin için güzel ve aydınlık yarınlara vesile olmasını temenni ediyorum.

Bildiğin üzere Pandemi süreci hasebiyle göz göze gelmeyeli, yüz yüze ders işlemeyeli, sınıf ortamının tarifsiz sıcaklığından mahrum kalalı uzun bir zaman oldu. Ancak geçecek bütün bunlar. Yine o sıcak atmosferde buluşacak gözlerimiz, gönüllerimiz birbirine değecek ve bilgi denizinin derinliğine beraber dalacağız...

Bu zorlu Pandemi sürecinde neler yaptığını, günlerinin nasıl geçtiğini uzunca senden dinlemek isterdim. Biliyorsun ki senden geri bildirim aldığımda, içinden geçenleri avuçlarıma döktüğünde, ruhundaki ergenlik sancılarına dokunabildiğimde mutlu oluyorum.

Hem sonra....

Benimle her konuda konuşabilirsin, sana büyük bir ciddiyetle karşılık veririm. Artık büyüdün sen, bazı sorumlulukları yüklenecek bir durumdasın. Seni ilgilendiren ve senin için önemli olan her şey benim için de çok önemlidir ve beni ilgilendirir. Hatta oynadığın oyunlar ve boşa geçirdiğin günler bile...

Geçirdiğin her günün geleceğinde bir karşılığının olacağını unutmamalısın. Ailen, okulun, arkadaşların, öğretmenlerin, derslerin, okuduğun kitapların, yaşadığın olayların ve hatta oynadığın oyunların bile geleceğinde çok büyük bir karşılığı olacaktır.

Hiç kuşkusuz...

Sen genellikle sabırlı ve düzenli değilsin; okul hayatın alelacele yazılmış, yarım bırakılmış sözcüklerle dolu. Ancak bu şekilde olmaz. Daha yolun başındayken bu yanlıştan dönebilirsin. Daha düzenli, daha özenerek, daha istekli bir biçimde görev ve sorumluluklarını çok daha iyi yerine getirebilirsin. Bugünkü durumuna bakarak senin hakkında karar vermeyecek ve “senden bir şey çıkmaz” demeyeceğim. Birtakım kayıplara malolsa bile insan verdiği sözü tutabilir, ömrünün ıssız günlerine ve dalgalarına karşı koyabilir.

Seninle karşılıklı geçip konuşamamak, tartışamamak beni üzüyor...

Kimsenin onu anlamadığını düşünen sen ve senin gibiler için zor olan şeylerden birinin, düşüncelerini toparlamak, masaya oturmak, kızmadan, kırmadan ve kırılmadan, karşındakine aktarmak olduğunu çok iyi biliyorum. Bu, işinde ustalaşmak isteyen birinin yaşadığından daha farklı, daha öte, bir öğrenme ve dönüşme evresidir. Hepimizin senin şimdiki yaşında yaşamak zorunda kaldığı kaçınılmaz bir duygudur bu.

Seni düzensizlikle, görevlerini yerine getirmemekle ve günlerini boş geçirmekle yargılayan birine karşı sabırlı ve hoşgörülü olamazsın sanırım. Biliyorum. Fakat yine de benim çok bilmiş, kibirli ve ukala biri olduğumu sanma sakın, seninle açık ve içten konuşmak istiyorum sadece. Gerçeklere dayanan yargılamalarda hiçbir aldatma ve samimiyetsizliğe yer yoktur çünkü.

İyi bilmelisin ki doğa veya hayat hiçbir şeyi hiçbir zaman kendiliğinden icat etmez, ortaya çıkarmaz. Arkasında bir neden, bir emek ve bir kader hep vardır. Senin de hayatını tercihlerinle yazman ve düşüncelerinde bir gelişmenin olması gibi... Bu da çok hoşuma gidiyor, artık büyümekte ve kendin olmakta olduğunu görüyorum. Bu yüzden hassas ve dikkatli olmalısın, büyüdükçe yolunun kısaldığını ve zamanın daraldığını aklından çıkarmamalısın.

İşin zor!

Sevgili öğrenci, kendini bırakma, iyi dinle, düşüncelerinde, ruhunda, hayatında önemli değişiklikler görecek ve daha güçlü olacaksın.

Okul hayatından kurtulamazsın. Tatile gidersin, Pandemi nedeniyle okuldan uzak kalırsın, o olur bu olur ama sonra yine okula dönersin, döneceksin. Kaçış yok. Kısacası, iyi dinlenmen, iştahlı yemek yemen, tam bir tekrar ve çalışma yapman, aynı zamanda kararlı, cesaretli, güçlü ve sağlıklı olman gerekmektedir. Çünkü her şey sıkısıkıya birbirine bağlı ve bütündür. Eğer o bütünün en ufak bir parçası eksik ya da bütünü bozuyorsa, öz de bozulur. Özünü korumalısın. Kendi yolunda kararlı adımlarla yürümeli, net olmalısın. Aklının ve çevrenin sana attığı çelmelere takılıp zaman kaybetmemelisin.

Dünyanın ve bizzat senin içinden geçtiği bu zorlu süreç, daha çok çalışman ve güçlü olman gerektiğini gösteriyor. Kendini eğitmek, elindeki teknolojik imkânları doğru kullanmak, zorluklara ve zorbalıklara karşı koymak kendi elinde olduğuna göre hiçbir bahanenin arkasına saklanamazsın. Evet, kafanda ve kalbinde bir yığın soru işareti ve korku olacaktır. Ancak bütün bunlar görev ve sorumluluklarını yerine getirmene, düşündüğün, hayal ettiğin, yapmak istediğin şeyleri yapmana engel değildir ve olamaz. Hem sonra tarihin hiçbir dönemi kolay, sorunsuz, güllük gülistanlık içinde geçmemiştir.

Bana öyle geliyor ki, hayatındaki güçlüklerin neler olduğunu en iyi bilen ya da bilmesi gerekenin sen olduğudur. Eğer bu güçlüklerin neler olduğunu sen ortaya çıkarabilirsen ötesi kolay olur ve çalışarak, mücadele ederek bunların altından kalkabilirsin.

Fakat sabırsızsın, dağınıksın, belleğin iyi çalışmıyor ve sen de onu çalıştırmak için yeterince gayret sarf etmiyorsun. Sahi, uykuların düzenli mi? Uykunu alabiliyor musun? Oyun oynadığın zaman derslerini, ya da ders çalıştığın zaman oyunlarını düşünüyor musun? En çok hangi oyunu seviyorsun? Okulunla aran nasıl?

Tam bir kesinlikle sorularımı yanıtlayabilir misin?

İtiraf etmeliyim ki senin yaşındayken ben de çok düzensizdim. Mahallemizdeki, çocukluğumun gül kokan sokaklarına koşardım, toprak sahalara koşardım, toz toprak içerisinde saatlerce top oynardım, oyunlar oynardım, günlerimi öldürürdüm. Lakin senin bugün sahip olduğun, elinin altında hazır bulundurduğun teknolojik araçlara ve imkânlara sahip olmadığım için hazıra alışmayan, kolaya kaçmayan, sağlam ve güçlü bir belleğim vardı. Bunun sayesinde derslerime zamanında çalışır ve derslerimle ile ilgili hiçbir şeyi gözden kaçırmazdım. O zamanlarda ders düzenimiz ilkeldi belki ama öğrenciyi alt seviyede tutmayı yeğlemeyen, görev bilinci ve katı bir disipline sahip öğretmenlerimiz vardı. Bu da bizleri birçok şeyi öğrenmeye ve aşmaya mecbur kılıyordu.

Sevgili öğrenci,

Ne olursa olsun, güçlü ve büyümüş bir çocuksun sen. Senin gibi amacına kolayca ulaşabilecek birinin yaşanan ve yaşanacak her şeyi rahatlıkla ve yiğitlikle karşılaması gerekir. Günlerini daha uzun, daha dolu, daha verimli, daha eğlenceli ve bir öncekinin tekrarına dönüşmeden geçirmen için yeterli zamanının olduğunu düşünüyorum.

Geç kalma!

Geleceğin fotoğrafındaki seni seviyorum ve sana bu yolculuğunda başarılar diliyorum.

Sana kucak dolusu sevgiler. Seni çok öperim.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89