Şebnem Arsu
The New York Times (NEW YORK)- Türkiye ve Suriye dün ortak sınırlarındaki vize kısıtlamalarını kaldıran ve "ortak bir gelecek" kurma taahhüdünde bulunan anlaşmaları imzalayarak iki ülke arasındaki ilişkilerin iyileştiği bir dönemi işaret eden günübirlik bir görüşme yaptılar.
Türkiye'nin Suriye ile yeni bir iş birliği sürecini şekillendirmeyi amaçlayan bu görüşmeleri, Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ayrılıkçı militanlarının saldırılarına yataklık ettiğine olan inancı nedeniyle ilişkilerde yüksek gerilim yaşadığı 10 yıl öncesinde tasavvur edilemezdi.
Türkiye'nin aralarında İsrail'inde bulunması beklenen çok uluslu askeri tatbikatı iptal etmesi sonrasında yapılan anlaşmalar Türkiye ve İsrail ilişkilerinin bozulmaya başladığı bir döneme denk geldi. İsrail'in Gazze harekatı nedeniyle Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez arasında bu yıl yaşanan üslubu sert tartışmalar iki ülke ilişkilerindeki gerginliği artırmıştı.
Salı günü yapılan Türkiye-Suriye görüşmeleri geçen ay kurulan, "Üst Düzey Stratejik İş Birliği Konseyinin" ilk sonucuydu. Suriye'nin Halep kentinde yapılan sabah görüşmeleri sonrasında iki ülke yetkilileri beraberce sınıra hareket ederek törenle Türkiye topraklarına geçti ve görüşmelere Gaziantep'te devam ettiler.
Aralarında Dışişleri, savunma, içişleri, ekonomi, enerji ve tarım bakanlarının da bulunduğu 10 kişilik heyet Suriyeli mevkidaşlarıyla bir araya geldi.
Yarı resmi Anadolu Ajansından (AA) verilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, tarafların 10 gün içinde yürürlüğe girecek yaklaşık 40 eylem planının protokol ve anlaşmaları üzerinde çalıştığını belirtti.
Anadolu Ajansı, savunma bakanlıklarının ekim ayı sonuna kadar en az üç projeye ilişkin tasarı hazırlanması üzerinde anlaştığını, enerji yetkililerinin de gelecek 18 ay içinde Arap boru hattını Türk boru hattı ile birleştirecek bir doğal gaz projesinin tamamlanması üzerinde anlaşmaya vardığını bildirdi.
Davutoğlu, düzenlenen ortak basın toplantısında, "Bundan böyle Türkiye, ortak bir kader, tarih ve gelecek paylaştığı Suriye ile aynı yolda yürümeye devam edecek. El ele yürüyüp hep beraber çalışarak bölgemizi bir medeniyetler merkezi olarak eski gücüne kavuşturacağız" dedi.
Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkiler, Suriye'nin 1998 yılında PKK lideri Abdullah Öcalan'ı ülkeden çıkarmasıyla yumuşamaya başladı. Suriye'nin silahlarını bırakmaları karşılığında 1.500 PKK'lı asiye sığınma hakkı tanıyacağına ilişkin son önerisi de ilişkilerin gelişme yönünde olduğuna işaret ediyor.
Salı günü yapılan toplantılarda 1939 yılında Türkiye'ye katılan sınır kenti Hatay'a ilişkin toprak anlaşmazlığına değinilmemesine rağmen sorunun önemini koruduğunu belirten AA, diğer taraftan da, Türkiye'den Suriye'ye akan Fırat Nehri'nin suyuyla ilgili yaşanan anlaşmazlık konusunda ise, "dostluk barajı projesi" kapsamında verilen çalışma kararından bahsedildiğini aktardı.
Uzmanlar, Avrupa Birliği üyeliğine aday Türkiye ile iş birliği yapmasının Suriye'nin Avrupa ve ABD nazarındaki imajını güçlendireceğini belirtti. Suriye'nin imajı, İran'ın yanı sıra Hamas ve Hizbullah gibi militan gruplarla olan yakın ilişkileri nedeniyle zarar görüyor.
Türkiye ise, Orta Doğu'daki olası ara buluculuk rolünü güçlendirirken, Suriye'nin de uluslararası izolasyonundan kurtulmasına yardımcı olabilir.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.