• BIST 9693.46
  • Altın 2505.209
  • Dolar 32.5793
  • Euro 34.764
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 8 °C

Türkiye ortak tatbikatı iptal etti

Türkiye ortak tatbikatı iptal etti
İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, Türkiye bu hafta gerçekleşecek yıllık ortak hava kuvvetleri tatbikatını İsrail'in katılmasına karşı çıktığı için iptal etti.

İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, Türkiye bu hafta gerçekleşecek yıllık ortak hava kuvvetleri tatbikatını İsrail'in katılmasına karşı çıktığı için iptal etti. Bu, iki ülke arasında kötüleşen ilişkilerin son işaretiydi.

İslamcı bir parti tarafından yönetilen laik bir ülke olan Türkiye, Müslüman dünyasında İsrail'in uzun süredir en iyi dostu. Ancak ilişkiler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'in kışın Gazze Şeridi'ndeki savaşını ağır bir dille eleştirmesinin ardından soğudu.

Türk ordusunun internet sayfasında yer alan kısa bir açıklamada, yıllık Anadolu Kartalı tatbikatının "10-23 Ekim 2009 tarihleri arasında, Dışişleri Bakanlığı marifetiyle ilgili ülkeler arasında yürütülen temaslar neticesinde, uluslararası katılım ertelenmiş olarak Konya'da icra edileceği" kaydedildi.

İsrail ordusu 12-23 Ekimde yapılacak tatbikatın, "Türkiye'nin katılımcı ülkeler listesini değiştirme ve İsrail'i dâhil etmeme kararı nedeniyle" belirsiz bir süre için ertelendiğini duyurdu.

Tatbikat bu türdeki yıllık tatbikatların altıncısı olacak, ABD, İtalya ve NATO güçlerini kapsayacaktı.

İsrailli savunma yetkilileri Ankara'nın, ABD'nin Türkiye'nin İsrail'i çıkarma kararına destek vermemesinin ardından tatbikatı iptal ettiğini söyledi.

İsrail ile Türkiye arasında çok çeşitli askerî, ekonomik ve stratejik ilişkiler bulunuyor. Geçen yıl Ankara, İsrail ile Suriye arasındaki dolaylı görüşmelere ev sahipliği yapmıştı.

Ancak Erdoğan'ın İsrail'in Gazze savaşını eleştirmesi, Türkiye'yi Gazze'nin, İsrail ve Batı'nın uzak durduğu militan bir örgüt olan Hamas'ın yöneticilerini savunma rolüne itti. Gerilimler, Türk liderin üst düzey bir konferansı, Filistinli sivillerin ölmesi konusunda İsrail Cumhurbaşkanıyla tartıştıktan sonra terk etmesiyle doruk noktasına ulaştı.

İsrail Hava Kuvvetleri, en son aralık ayında savaş patlak vermeden birkaç ay önce Türkiye ile ortak tatbikat düzenlemişti.

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkiler Filistinlilere yönelik saldırılar nedeniyle daha önce de gerilmiş, ancak güçlü güvenlik çıkarları ilişkilerin onarılmasına yardımcı olmuştu.

Ancak Erdoğan hükûmetinin 2003'te iktidara geldiğinden beri Türkiye'nin İran ve Hamas ile ilişkileri arttı. Türkiye, Gazze Şeridi'ni yöneten İslamcı militan örgüt Hamas'ın Filistin topraklarında önemli bir rol oynaması gerektiğini düşünüyor.

İsrailli siyaset bilimci Amikam Nachmani, Türkiye'nin hamlesinin, Ankara'nın savaştan beri İsrail'e karşı takındığı "soğuk" tavırlardan farklı olduğunu, çünkü Türkiye'nin askerî çıkarlarına zarar verdiğini söyledi. Nachmani, geçmişte de Türkiye'nin İsrail'i eleştirdiğini, ancak askerî ilişkilere zarar vermekten kaçındığını söyledi ve "Bu bir uyarı zilidir." dedi.

Türkiye ile yapılacak tatbikat, İsrail'in ABD ile bu hafta düzenleyeceği ortak askerî tatbikatla aynı döneme rastlayacaktı.

KUDÜS-(AP) - Amy Teibel

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89