• BIST 10208.65
  • Altın 2395.066
  • Dolar 32.3403
  • Euro 34.7603
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 20 °C

‘Yola çıkın artık... Oyalanmayın yola çıkın...’

Hüseyin Yayman

‘Onların intikamını kim alacak. Yaralarını kim saracak. Elbette sizler. Çünkü bütün milletler arasında bu düşmanlarınızı sindirmek için Tanrı en çok sizin ruhunuza cesaret ve vücudunuza kuvvet vermiştir. Yola çıkın artık. Oyalanmayın, yola çıkın. Bütün günah ve hatalarınız affedilecek. Gökler krallığının haşmeti üzerinizde olacaktır.’

Bu sözler, medeniyetler savaşını başlatan Papa II. Urban’ın tarihi konuşmasına ait. 1095 yılında Katolik Kilisesi Avrupa’daki en büyük hakimiyetini yaşarken Papa II. Urban Kudüs’ün artık Müslümanların kontrolü altında olmasına tahammülü kalmadığını ilan etti. Doğu Roma İmparatorunun çağrısı üzerine Haçlı seferlerini başlattı.

Papa Urban, tarihi değiştiren konuşmasında şunları söylüyordu:

‘Kudüs’ten kulaklarımıza zaman zaman lanetli bir ırkla ilgili kara haberler gelmektedir. Kalplerini doğru yola koymamış. Ruhları tanrıyla bütünleşmemiş olan bu ırk Doğu’dan gelerek oradaki Hristiyan topraklarına, orada yaşayan kardeşlerimizin üzerine yağma, yangın ve ölüm illetini getirmiştir.’

Haçlı seferleri devam mı ediyor?

Papa’nın bu çağrısına Avrupalılar sevinçle karşılık verdiler. Amaç binlerce kilometre ötedeki Kudus’ü ele geçirmekti. Tarihçiler haçlı seferlerinin arka planında ‘kendi günahkarlığını takıntı haline getirmiş’ bir toplumsal psikolojisinin yattığını söylüyor. Avrupalılar, Tanrıya olan borçlarını ödemek ve kurtuluşlarını sağlamak için bir şey yapmak istiyorlardı.

1187’de Selahaddin’in Kudüs’ü ele geçirmesi Aslan Yürekli Richard’ı büyük bir odu kurmaya yöneltti. Yıllar süren şiddetli çatışmaların ardından ele geçiremediği Kudüs’ü uzaktan bir tepeden izleyen Kral Richard büyük elem duyuyordu.

Efsaneye göre Aslan Yürekli Richard uzak bir tepeden günlerce Kudüs’ü izledi. I. Richard’ın Kudüs’ü uzaktan izlemeye dayanamadığı için kalkanı ile gözleri kapadığı iddia edilir. Bugün o teperlerden İsrailliler, Filistinli çocukların öldürülmesini seyrediyorlar. Richard, uzaktan seyredebildiği fakat fethedemediği Kudüs’ü terk edip, Fransa’ya dönmek zorunda kaldı.

Batı, Selahaddin’in intikamını almak istiyor!

Bugün Gazze’de yaşanan dramın arka planında büyük bir tarihsel yaşanmışlık var. Gazze’de ölen çocukları ve İsrail’in insanlık suçu oluşturan eylemlerini anlayabilmek için geçmişi bilmek lazım. Batı’nın, İslama karşı her çağda yeniden ürettiği kin/öfke artık tüm medeniyeti tehdit ediyor. 

Genelde Ortadoğu’da, özelde Kudüs’te yaşananlar görünce ister istemez ‘Haçlı Seferleri devam mı ediyor’ sorusunu soruyorsunuz. Batı, Selahaddin’in intikamını almak için bin yıl sonra aynı psikolojiyi yaşıyor. Avrupa ve ABD’nin İsrail’e karşı toleranslı tutumu fazla söze gerek bırakmıyor.

Arap dünyasının bitmeyen imtihanı...

Arap Dünyasına gelince, bir kez daha böyle bir dünyanın olmadığı görüldü. Araplar, Osmanlı’nın ayrılması sonucu Tanrı tarafından lanetlenmişçesine kan, gözyaşı ve acıdan kurtulamıyorlar. Yüzyıldır süren emperyalist işbirliği Arap oligarkların artık sonunu hazırlıyor. Arap dünyasının içine girdiği çürüme Batı’nın vahşi politikalarının dahi geri planda kalmasına yol açıyor.

İspanya’da tehcire, Almanya’da soykırıma uğramış ve derin acılar çekmiş bir halk olan Yahudilerin Filistin’de yaptıklarını ise tarih kaydediyor. Ortadoğu tarihsel çevrimler coğrafyasıysa, Kudüs’ün kaderi de bellidir. İsteyen Selahaddin, Richard mücadelesine yeniden bakabilir...

‘Yola çıkın artık. Oyalanmayın, yola çıkın. Tanrı bütün günahlarınızı affedecek.’

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89