Sosyal medya çok seslidir ve bu doğal bir şey. Ancak çok seslilik bazen her kafadan bir sesin çıktığı bir karmaşaya dönüşüyor. Böylesi bir sağırlar diyalogunda gerçeğe ulaşmak zordur.
Şu günlerde Kürtler bakımından bu karmaşa son derece ürkütücü; çünkü son dönemde çok zor günler yaşıyoruz.
Elbet zor günleri yaşayan yalnızca biz Kürtler değiliz. Ortadoğu, Afganistan’dan Mısır’a, bunun yanı sıra tüm Kuzey Afrika bir yangın yeri gibi. Böylesi zor dönemlerde, karşılaşılan felaketler karşısında öfkeler kinler bilenir ve sağduyulu, serinkanlı yaklaşımların yerini öfkeden, nefretten kaynaklanan duygusal, kolaycı, çoğu kez de yanlış saptamalar alır. İnsanlar olup bitenler karşısında bir suçlu ararlar ve bu suçluyu, yani nedeni -hem de çareyi- çoğu zaman da yanlış yerde ararlar.
Son günlerde çok sık tekrarlanan bu türden bir saptama şudur: “Bu belaların başımıza gelmesinin tek nedeni bir devletimizin olmamasıdır!” Kürt yurtsever saflarında bu ifadeyi kendilerine başlıca söylem yapmış, düşünce dünyalarını bunun üstüne inşa etmiş insanlar öteden beri vardı ve var. Ama bunu son günlerde sağduyularına güvendiğim, genellikle doğru yerde duran arkadaşlarımın yorumlarında da görmeye başladım.
Daha baştan şunu söyleyeyim: Kürt halkının bir devlete hakkı olup olmaması ayrı bir şeydir, ama başımıza gelen bunca felaketin bir devletimiz olmaması yüzenden gelip gelmemesi başka bir şeydir; bu ikisini birbirine karıştırmak için neden yoktur.
Bir devleti olup olmamak konusu, bir süreden beri, PKK’nın buna yönelik 180 derece değişen tezleri nedeniyle de Kürt kamuoyunda tartışılıyor. Malum, PKK baştan bağımsız- hatta “dört parça birleşik-bağımsız Kürdistan” tezini mutlaklaştırmıştı, bunun dışındaki talepleri ihanet sayıyordu. Ama şimdi “dört parça birleşik” şurada kalsın, hiçbir parça için devlete, hatta federal ve otonom bir statüye gerek olmadığı kanısında. Devlet kötü bir şeymiş, zararlıymış…
Şu anda bu gülünç tez üzerinde durmuyorum. Daha doğusu bu tez filan da değil, Türk devletinin –aynı zaman’da İran, Irak, Suriye devletlerinin- işine gelen bir İmralı uyarlaması.
Okurlar ve bu ülkede siyasetle ilgilenen herkes benim Kürt sorununa ilişkin görüşlerimi bilir. Nerdeyse 50 yıldan beri şunu savunurum: Kürtler bir ulustur, Kürt halkı kökleri binlerce yıl öncesine dayanan, kendine özgü bir ülkesi, dili, kültürü olan bir halktır. Elbet Kürtlerin de her halk gibi özgür olmaya, kaderlerini özgürce belirlemeye hakkı vardır. Bu bağımsız bir devlet biçiminde olabileceği gibi, koşullar ve Kürt halkının tercihine bağlı olarak, eşitlikçi bir statü olan federal biçimde de olabilir.
Nitekim İran ve Irak Kürtleri (Güney ve Doğu Kürdistan) yıllarca Irak ve İran içinde otonomi istediler. Güney’de ulusal hareket önce Bağdat’la otonomi üzerinde uzlaştı, daha sonra ise 2005 Anayasası ile Kürt halkı federal bir statü elde etti. Bugün ise, Irak’ın yaşadığı olumsuz ve sonu gelmez iç çekişmeler nedeniyle Güney Kürdistan bağımsızlık talep ediyor, bu yönde güçlü bir eğilim var.
Biz gerek Doğu, gerek Güney Kürdistan’da özgürlük için mücadele eden örgütlerin koşullara uygun olarak dile getirdikleri taleplere saygı gösterdik ve bugün Irak ve Güney Kürdistan bakımından Şii Arap, Sünni Arap bölgeleri ve Kürdistan olarak üçlü bir konfederasyonun, ya da üç ayrı devletin gerekli, bundan da öte zorunlu olduğu kanısındayız; bu parçada Kürt halkının buna yönelik istemini destekliyoruz.
Bu meselenin bir yanı. Öteki yanına gelince, başımıza gelen bunca bela bir devletimiz olmaması yüzünden midir? Başka türlü sorayım: Bir devleti olan halkların ya da ulusların başına bizim yaşadığımız türden belalar gelmez mi?
Gelir, örnekleri ortada. Afganistan halkının; Irak, Suriye, Mısır, Libya ve Yemen Arap halklarının birer devleti var, ama başlarına gelen belalar da göz önünde. Irak’ın ve Suriye’nin yaşadığı iç savaş, bunca yıkım, bunca ölüm, bunca göç neyin nesidir, devletsizlikten mi?
Dün de Bağdat’ta bir devlet vardı, bugün de var. Ama bu -Kürtleri bir yana bırakalım- Irak’ın Arap halkına özgürlük ve barış sağlayabildi mi?
Suriye’de Fransızlar gittiğinden bu yana Şam’da bir devlet var; ama bu devlet Suriye’ye barış ve özgürlük getirebildi mi? Bunu sağlayamayan söz konusu devlet, halkın direnişi karşısında kendi kentlerini bombalıyor, Halep ve Şam gibi tarihi kentler bile harabeye dönmüş durumdalar. Şu üç yıllık iç savaşta 250 bin kişi öldü, 4-5 milyonu ülkesinden kaçtı.
Saddam gidip yerine Maliki gelince Irak düzelmedi. Esat gidip yerine muhalifler, hele radikal İslamcılar gelince Suriye de hemencecik düzelmeyecek, belli ki daha kötü olacak.
Kamboçya, hem de devrimci geçinen heriflerin, “Kızıl Khmer”lerin öncülüğünde emperyalistler ülkeden kovularak sözde özgürleştirildi. Ama Pol-Pot’un başkanlığındaki devletin kısa zamanda Kamboçya halkına yaşattıklarını sömürgeci ve emperyalistler yaşatmadı. Pol Potçu zibidiler 2 milyon insanı katlettiler, insan kellelerinden yığınlar oluşturdular. Bu ülkeyi Pol Pot’un belasından kurtarmak ise yiğit Vietnam halkına düştü.
Tanrı insanı böyle “ulusal” devletlerden ve böylesi “devrimciler”den korusun!
Demek ki bir devleti olmak yetmiyor, iç barış için, insanca bir yaşam için demokrasi de gerekli. İnsanın temel hak ve özgürlüklerine saygı olmayan yerde kavga ve belalar bitmez.
Elbet kendi devletiniz olunca örneğin anadiliniz yasaklanmaz; bu güzel bir şeydir, önemli bir haktır; ama düşünce ve ifade özgürlüğünüz pekâlâ engellenebilir. Kendi devletiniz olunca onur duyacağınız bir bayrağınız olur ve onu direğe çekersiniz. Ama bayrak tek başına karın doyurmaz ve size mutluluk vermez. Faşist darbeler size hayatı cehennem edebilir. Türkiye bunun örneğidir. Türk halkının 1923’ten beri bir devleti var, ama zindan yüzü görmemiş Türk aydını da yok gibidir. Tek parti döneminde yaşananlar bir yana, 27 Mayıs’ta bu ülkenin başbakanı asıldı. 12 Mart’ta, 12 Eylülde yaşananlar ise daha taze…
Öte yandan bir devletiniz olsa bile, bela dışarıdan da gelebilir. Nitekim Güney Kürdistan federe statüsüyle bir devlet yapılanmasıdır. Kendi hükümeti, parlamentosu, kurumları, ordusu var; Kürtçe resmi dil, ilkokuldan üniversiteye kadar eğitim dili. Ama bu IŞİD saldırısına engel olamadı, Kürdistan’ın bazı bölgeleri IŞİD işgaline uğradı.
Bu bir yana, Güney Kürdistan 1992’den beri özgür sayılır ve kendi ulusal kurumlarını oluşturmuş bulunuyor. Ama bu parçadaki iki büyük parti KDP ve YNK kendi aralarında iktidar kavgasına tutuştular ve bu yıllar süren kanlı, yıkıcı bir iç savaşa yol açtı. Bu yetmezmiş gibi PKK türlü bahanelerle onlara karşı savaştı, büyük zararlar verdi.
Özete söylersek, ister bağımsız, ister federal biçimde olsun, bir devleti olmak elbet Kürtler için de temel bir haktır. Ama tek başına bu, bizi bugün yaşadığımız tüm belalardan kurtarmaz, başka halkları kurtarmadığı gibi. Devleti bu ölçüde fetişleştirmek, her derde deva saymak yanlıştır.
Ben bu yazımda devlet konusuna ilişkin söz konusu yanlış saptama üstünde durdum. Ama sosyal medyada bu türden başka yanlış ve yaygın yargılar da var. Örneğin “halkların kardeşliği” söylemini, sosyalist örgütlenme ve dünya görüşünü, hatta demokrasi mücadelesini Kürt ulusal mücadelesine yabancı ve zararlı sayan… Daha da kötüsü bu tür yanlışların –ki Kürt halkının özgürlük mücadelesine asıl bu tür yanlış önyargılar zarar verir- bir salgın gibi yayılma özelliği taşımaları. Birileri söylüyor ötekiler üstünde fazla düşünmeden kapıyor.
Gelecek yazımda da söz konusu önyargılar üstünde duracağım.
- BIST 9514.01
- Altın 4107.499
- Dolar 38.8156
- Euro 43.7811
- İstanbul 16 °C
- Diyarbakır 19 °C
- Ankara 13 °C
- İzmir 20 °C
- Berlin 18 °C
- Nûbihar Dergisinden Kürt Dili Dosyası!
- Nûbihar dergisinin 164.sayısı çıktı!
- Gazeteci Evrim Kepenek'e kelepçeli gözaltı!
- Gazeteci Sinan Aygül'e saldıran korumalar tutuklandı
- 15 barodan gazeteci Sinan Aygül’e yönelik saldırıya kınama
- İbrahim Kalın MİT Başkanlığına atandı
- Çanakkale ve Balıkesir'de art arda deprem
- Buldan ve Sancar eş başkanlığı bırakacaklarını açıkladı
- Başak Demirtaş: Selahattin adaylığını üç kez iletti
- Şenyaşar ailesi: ‘Gereken yapılmazsa ‘adalet’ pankartını Meclis’e asacağız’
- Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni kabineyi açıkladı
- HDP’li yönetici: Demirtaş’ın talebi genel merkezimize ulaşmadı
- Biden, sahnede yere düştü
- Demirtaş: HDP, cumhurbaşkanı adaylığı talebimi gerekçesiz reddetti
- Selahattin Demirtaş: Aktif politikayı bırakıyorum
Suçluyu yanlış yerde aramak

Kemal Burkay / Dengê Kurdistan
- Yorumlar 4
- Facebook Yorumları
Yazarın Diğer Yazıları
- Mam Celal'in ardından15 Ekim 2017 Pazar 11:31
- 1 Kasım Seçimleri üzerine (2) HAK-PAR’ın başarısının nedenleri07 Kasım 2015 Cumartesi 13:27
- 1 Kasım Seçimleri üzerine (1)07 Kasım 2015 Cumartesi 13:23
- Sosyalizm ve halkların kardeşliği üzerine14 Eylül 2015 Pazartesi 01:00
- Darbeciler hesap vermeden çekip giderken10 Temmuz 2015 Cuma 13:27
- İşimiz zor, ama enseyi karartmayın04 Temmuz 2015 Cumartesi 00:25
- Yeni Kobani saldırısı ve süregelen yanlışlar29 Haziran 2015 Pazartesi 07:48
- HDP Barajı geçince ne olacak?29 Mayıs 2015 Cuma 14:22
- İyi saatte olsunlar iş başında27 Mayıs 2015 Çarşamba 20:48
- Kürt sorunu - Türkiye’nin Gordion Düğümü14 Mayıs 2015 Perşembe 16:27
SON EKLENEN GALERİLER
ÖNE ÇIKANLAR
Fotoğraflarla Kürdistan’a dönen ilk hacı kafilesi
Başkent Hewler’de huzurevi
IŞİD’in son mevzisinden kaçış...
Kürdistan Parlamentosu'nun yeni üyeleri yemin etti
12345678
- Süleyman ÇevikKürtçe zorunlu eğitim bir haktır!
- Ersin TekGeleceğin Önündeki Engel: Geçmiş!
- Roşan LezgînZazakî Kur’an Meali ve İncil çevirisi
- Bayram BozyelSri Lanka; İktidar hırsının trajik sonuçları
- Abdullah Can“Bediüzzaman’ın hançeri” mi, Bediüzzaman’ı hançerlemek mi? (5)
- Mustafa Özçelik‘’Helalleşme’’ söylemini destekleyerek, kapsamlı helalleşmelere kapı ara
- Rahmetullah KarakayaBinelim kuşa gidelim Muş’a (2)
12
Sait Çürükkaya...
Antep'te sokak düğününe bombalı saldırı
Cizre'deki bodrumlarda ne yaşandı?
Nizamettin Ariç - Xakî Bîngol - Çîyayê Şengalê
12345678
- Murat YetkinSon üç gün, son üç soru
- Hayko BağdatKürtler TİP’e neden kırgınlar?
- Arzu YılmazKürt seçmenin seçimi ve dış politika
- Hediye LeventCIA Şefi neden Orta Doğu'da?
- İsmail Beşikci59 Yıl Sonra Şemdinli
- Mehmet Latif YıldızGüçlendirilmiş parlamenter sistem üzerine
- Akif BekiHDP’yi kapatmak neye yarar?
- Fehim TaştekinKürtler için lanet geri mi dönüyor?
- Ahmet TaşgetirenYargı sancısı -bumerangı unutmamak
- Fehmi KoruFırat’ın doğusuna gitmiyoruz, tamam. "Neden"...
- Aydın Doğanİstanbul seçimleri ve ötesi…
- Galip Dalayİran'a Sovyet modeli...
- Hakan AlbayrakMalcolm X
- Elif ÇakırBize ne oldu böyle?
- Orhan Kemal CengizHDP neden arabayı atın önüne koyuyor?
- Yaşar YakışFırat’ın doğusu sorunu askeri harekâtsız da çözümlenebilir mi?
- Mücahit BiliciDonald Trump’ın Zülkarneyn olarak portresi
- Tarık Ziya EkinciKılıçdaroğlu'nun Ahmet Türk'le görüşmesi bir skandaldır
- Akdoğan Özkan'ABD Çin ile Savaşacak'
- Murat SabuncuABD, Türkler ve Kürtler arasında 'çözüm' için devrede mi?
- Ahmet AltanMilliyetçilik ve Aydınlar
- Aslı AydıntaşbaşYalancı bahar mı ikinci bahar mı?
- Amberin Zaman‘Al papazı, ver papazı’ derken elde ne kaldı?
- Etyen MahçupyanErken seçim istemeyip ne yapsaydı?
- Kadri GürselÜç yıl sonra HDP yine anahtar
12345
RÖPORTAJ
Arzu Yılmaz: Irak Başbakanı Kazımi’nin ziyareti Türkiye’den ABD’ye mesajKürt sorunu üzerine çalışmaları ile tanınan ve Kürdistan Bölgesinde de görev yapan Hamburg Üniversitesi Misafir Öğretim Görevlisi Dr. Arzu Yılmaz Irak Başbakanı Kazımi’nin ziyaretini Evrensel'e değerlendirdi.
Türkan Elçi: 'Tahir hiçbir rüyamda benimle konuşmadı’Bugün Diyarbakır Barosu Tahir Elçi’nin öldürülmesinin beşinci yılı.
Kürt hukukçuya Yeni Zelanda'dan 'Küresel Etki ÖdülüERBİL (K24) - Kürt hukukçu Rez Gerdi, mültecilerle ilgili yaptığı çalışmalar ve gösterdiği çabalar nedeniyle Yeni Zelanda’da “Küresel Etki Ödülü”nü kazandı.
PSDK lideri: Kürtler ABD’yle doğrudan görüşmeliKürdistan Sosyalist Demokrat Partisi (KSDP) Genel Sekreteri Muhammed Haci Mahmud, Bağdat’la yaşanan bazı sorunlar konusunda kesin sonuçlar alınması için Kürtlerin ABD’yle doğrudan görüşmesi gerektiğini söyledi.
ÖZEL MAKALE
Konya’daki katliama ilişkin gözaltı sayısı 13’e çıktıKonya’da yedi kişinin katledildiği ırkçı saldırıya ilişkin gözaltına alınanların sayısı 13’e yükseldi.
Reuters: Türkiye sınıfta kaldıKoronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında Türkiye'de 2 haftadır hafta sonları akşamları sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. İngiliz haber ajansı Reuters'ın analizine göre bu yasaklar bir işe yaramadı.
Demirtaş hakkında yeni iddianame: 3 yıla kadar hapsi istendiAnkara Cumhuriyet Başsavcılığı, Başsavcı Yüksel Kocaman'ı hedef gösterdiğini iddia ettiği HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş hakkında yeni bir iddianame hazırladı. İddianamede Demirtaş’ın 3 yıla kadar hapsi istendi.
Mesud Barzani: Kerkük; anılar, düşler ve düşüncelerBarzani, “Saddam Kerkük’ün Kürtlerin hakkı olduğunu kabul ediyor muydu?” şeklindeki soruya, “Şahsen kendisi bana, ‘Kerkük Kürt kentidir’ dedi."
KÜLTÜR SANAT
Nûbihar Dergisinden Kürt Dili Dosyası!Nûbihar dergisinin 165. Sayısı Kürt Dili Dosyası olarak çıktı.
Nûbihar dergisinin 164.sayısı çıktı!Nûbihar dergisinin yeni sayısı okuyucusuyla buluştu.
Nûbihar dergisinin 163. sayısı çıktı3 ayda bir Kürtçe yayınlanan Nûbihar dergisinin 163. sayısı zengin bir içerikle çıktı.
Feyruz, Suudi Arabistan’da konser vermeyi reddettiArap dünyasının yaşayan en büyük şarkıcısı Feyruz, Suudi Arabistan'ın insan haklarına saygı göstermediğine dikkat çekerek konser davetini reddetti.
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89
Tel : 0532 261 34 89
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.