• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 17 °C

Selahattin Demirtaş’la iki gün

Hüseyin Yayman

Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın G.Antep, Ş. Urfa, Bingöl ve Dersim mitinglerini izlemek amacıyla iki gün boyunca beraberdim. Demirtaş, yıldızı yükselen siyasetçilerden. Son dönemde Kürtler kadar, ülkenin batısında da merakla takip ediliyor.

Cumhurbaşkanlığı süreci bu farkındalığın artmasına yol açtı. O da bunu görüyor ve bu ilgiyi politik bir sempatiye ve oya tahvil etmeye çalışıyor. Demirtaş, G.Antep programına saat onda STK temsilcileri toplantısıyla başladı.

Çözüm sürecinin sembol şehri Gaziantep

G.Antep, altı organize sanayi bölgesi, dört yüz bin çalışanıyla Türk sanayinin kalbinin attığı yer. Heterojen bir demografiye sahip şehir, Ortadoğu’nun sanayi/lojistik merkezi olma yolunda ilerliyor. Suriye iç savaşı şehri olumsuz etkilemiş ama ileri yürüyüşünü durduramamış. Türkler ve Kürtlerin emperyalizme karşı ulusal kurtuluş mücadelesini verdikleri G. Antep, çözüm sürecinin sembolik modelini oluşturuyor.

Selahattin Demirtaş’ın G.Antep Mitingi kırk derece sıcağın altında ancak akşam başlayabildi. Demirtaş yaklaşık beş bin kişiye hararetli bir konuşma yaptı. Aynı meydanda yakında Tayyip Erdoğan konuşacak. Ekmel Bey miting yapmadığı için nasıl bir kalabalığa konuşacağını bilemiyoruz. Miting konusu dahi seçimin aslında nasıl bir atmosferde yapıldığını göstermesi bakımından ilginç bir manzara oluşturuyor.

Eski rejimin mağdurları yeni Türkiye’yi kuracak!

G.Antep mitinginden sonra hızla GAP’ın başşehri Ş.Urfa’ya geldik. Ş.Urfa, Yeni Türkiye’nin İstanbul’dan sonra en stratejik şehri olacak. GAP bittiğinde iki buçuk Çukurova büyüklüğünde bir alan sulu tarıma açılacak.

Demirtaş’ın Ş.Urfa mitingi Topçular meydanındaydı. Saatler 19:00’u göstermesine rağmen hala kırk derece sıcak vardı. Demirtaş burada daha kalabalık ve coşkulu bir kitleye hitap etti. Antep’te olduğu gibi Urfa’da da Erdoğan’a yüklendi. 

Demirtaş, Erdoğan’a sert bir dille muhalefet etse de meydanlar, seçiminden rejimin iki mağdurunun zaferle çıkacağını gösteriyor. Olağanüstü bir provokasyon olmazsa İslamcılar ve Kürtler seçim sonrası ‘Yeni Türkiye’yi kurmak için tarihi koalisyonu bir adım ileri taşıyacaklar.

İkinci gün

Bingöl, Dersim

İkinci gün programımız da Bingöl ve Dersim vardı. Diyarbakır, Lice, Genç üzerinden zorlu yollardan Bingöl’e vardık. Şöyle tarif etsem sanırım daha iyi anlayacaksınız. Lice olaylarında CHP lideri Deniz Baykal’ın şehre sokulmadığı meşhur Duru karakolu, son dönemde yol kesmelerin yaşandığı, bilumum garnizonları/karakolları ve yol inşaatlarını geride bırakarak Bingöl’e ulaştık.

Geçmişte güvenlik nedeniyle kapalı olan yollar çözüm sürecinin etkisiyle şimdi tamamen serbest. Ancak yollarda hala askeri araçlar görmek mümkün. Bingöl’de Dörtyol bahçesinde konuştuğum insanlar çözüm sürecinin devam etmesi gerektiğini söylüyorlar. Demirtaş, buradaki konuşmasından sonra akşam Dersim festivaline katılacak.

Mitinglerinde öne çıkanlar

1.  Mitinglerde kadınların, özellikle başörtülü kızların ve gençlerin fazlalığı dikkat çekiyor

2.  Demirtaş’ın ana stratejisini İhsanoğlu değil, Erdoğan’a muhalefet oluşturuyor

3.  Miting meydanı en çok Abdullah Öcalan ismi anıldığında  harekete geçiyor.

4.  Tayyip Bey’in mitinglerini yakından izleyen biri olarak Demirtaş’ın mitinglerinin oldukça mütevazi ve amatör kaldığını belitmem lazım.

5. Demirtaş’ın kampanya stratejisi, Türkiyelileşmek ve yeni bir siyaset kurmak üzerine inşaa edilmiş.

6.  Demirtaş’ın ve Erdoğan’ın hitap ettiği kitle sınıfsal olarak aynı. İki meydanda da daha çok yoksullar var.

7.  Demirtaş, doğuda konuşsa da ülkenin batısına, özellikle Alevilere ve sosyal demokratlara mesaj veriyor.

8.  Meydanlarda konuştuğum insanlar ikinci turda oylarını Erdoğan’a vereceklerini söylediler.

9.  Demirtaş’ın miting organizasyonları HDP Teşkilat sorumlusu Ali Urkut öncülünde kalabalık bir strateji ekibi tarafından yapılıyor.

10. Demirtaş konuşmalarında daha çok 17-25 Aralık süreci ve Tayyip Erdoğan’la ilgili ‘yolsuzluk iddialarını’ dile getiriken, ‘Kürt sorunu, çözüm süreci, Rojava’ ikinci planda kalıyor.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89