• BIST 8980.39
  • Altın 2284.818
  • Dolar 32.3279
  • Euro 35.0498
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 9 °C

Şehir savaşları

Mesut Yeğen

Bitti. Geride yüzlerce ölü, yerle bir edilmiş şehirler, yakılmış, yıkılmış mahalleler, evler bırakarak. PKK - YPS’nin hendek savaşları Kürdler için bir büyük yıkımla, PKK için de bir büyük yenilgiyle tamamlanmış oldu. Şimdi herkes için muhasebe zamanı.

PKK için hesap ortada. Belli ki bir hesap hatası, yanlış yapılmış bir hesap var. Ne bölgesel durumun yarattığı imkanlar, ne de Kürd kalabalıklarından, bilhassa da Kürd yoksullarından ve gençlerinden alınan destek PKK’nin şehirlerde uzun süre tutunmasına yetti. Ya da ancak bu kadarına yetti. Kürdlerin büyük kısmı davet edildikleri halk savaşına itibar etmeden şehirlerinin yakılıp, yıkılmasını izledi; çaresizce. Hesap ortada: Belli ki PKK hem kendi imkan ve kabiliyetlerini hem devletin kapasitesini yanlış hesap etmiş. Sonuç: Büyük bir yıkım, daralan siyasi imkanlar; en azından Türkiye sahasında.

HDP için de hesap belli. Siyasi cüssesine denk bir performans gösteremedi HDP; ne şehir savaşlarına giderken, ne de şehir savaşları sürüp giderken. Çokça enerji harcandı, inkar edilmesi mümkün değil. Ama işe yarar, nitelikli bir enerji olmadı harcanan. Oradan oraya koşturmaktan ibaret, kaba bir enerji harcadı HDP. Ama doğrusu haksızlık etmek de istemem. PKK ve devlet böylesi bir savaşa tutuşmuşken ve uluslararası kamuoyu Türkiye’nin Kürd meselesine bu kadar kayıtsızken bundan fazlası yapılabilir miydi? Doğrusu emin değilim.

Devletin hesabı da az kabarık değil. Devlet, şehirlerde PKK’ye ve Kürdlere gününü göstermiş görünüyor, bu doğru. Ama ne pahasına! Devlet, PKK’yi şehirlerden söküp atmayı becerdi evet, ama Kürdlerde şu duyguyu yaratarak: Bu devletin yapmayacağı şey yok. Bu Kürdlerin önemli bir kısmıyla devlet arasındaki ilişkinin devletin çok kuvvetli olmasına bağlı olarak sürecek bir ilişkiye dönmüş olması demek. Kabul etmek gerekir ki, pek de hayırlı bir hal değil.

Üstelik, PKK’yi şehirlerden sökerken uygulanan şiddet kampanyasının zamana yayılması işin vehametinin hakkınca anlaşılmasını engellemiş görünse de, bundan sonra bu işler üzerine yazılıp çizileceklerin, aktarılacakların bugün yapılan edilenlerin Kürdlerin hafızasına çok kuvvetli bir biçimde kazınmasına yol açacağı kesin. Kürdlerin şehir savaşlarını Kürd meselesinin yüz seneyi aşan tarihinde özel bir an olarak kodlayacağı belli.

Kaldı ki, PKK ile devlet arasındaki kırk senelik çatışma sürecinde PKK’nin kaybettiği benzer zamanlar daha önce de oldu. Ama Kürd meselesinin süregitmesi PKK’nin her defasında eskisinden daha kuvvetli bir biçimde sahne almasına yol açtı. Bu kez de durum farklı değil. PKK şehirlerde yenildi ama Kürdlerin büyük kısmı “iyi ki yenildi” yerine “keşke bu iş buraya gelmeseydi” havasında. Keza, PKK yenildi ama HDP halen çok kuvvetli ve ne HDP harici siyasi partiler ne de Ak Parti durumdan kuvvetlenerek çıkmış görünüyor. Buna bir de PKK siyasetinin Rojava’da büyükçe bir zaferin eşiğinde göründüğünü eklemek lazım.

Bütün bu hal devlet açısından şehir savaşlarıyla ilgili muhasebenin ana esprisinin şu olması gerektiğine işaret ediyor: PKK’nin o mekandaki ya da bu andaki etkinliğine son vermeye çalışmak çıkar yol değil ve Kürd meselesinin hem Türkiye’de hem de Suriye’de girmiş olduğu mecra, şehir savaşlarında elde edilen üstünlüğü kırsalda da tekrarlamaya çalışmanın ya da Kürd meselesi siyasetini bu yeni durum üzerine inşa etmeye çalışmanın boş bir yol olduğunu gösteriyor.

Bir hesap da biz sıradan Kürdlerin önünde duruyor. Şehir savaşları başlarken etkili kılınamayan sivil inisiyatifleri etkili kılmanın yollarını bugünden tezi yok düşünmek zorundayız. Şehir savaşları ve yaşanan yıkım şunu katiyetle göstermiş bulunuyor: Kürdistan siyasetinin, Kürd aklının hızla çoğullaşması, çeşitlenmesi gerekiyor. (basnews)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89