• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 11 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 14 °C

Musul’da kanlı prova

Hüseyin Yayman

Musul, IŞID (Irak Şam İslam Devleti) tarafından işgal edildi. Iraklılar, yine Irak’ın bir vilayetini merkezin güçlerine rağmen ele geçirdiler. Bununla da kalmayıp Türkiye Başkonsolusluğu’na saldırı düzenleyip görevlileri rehin aldılar. Şehirde o kadar ülkenin dış temsilciliği varken Türkiye konsolosluğunun seçilmesi oldukça manidar.

Musul’un işgaliyle, çeyrek asırdır devam eden ‘Irak trajedisine’ bir sayfa daha eklendi. Problemin kökleri 1916 Sykes-Picot’a kadar gitse de bugün olanları 1990 Birinci Körfez Savaşı’ndan ayrı tutamayız. Saddam’ın Kuveyt’i işgaliyle başlayan süreç domino etkisi yaparak günümüze kadar devam etti.

1991’de Saddam güçlerini Kuveyt’ten çıkaran Bush yönetimi beklenenin aksine Bağdat’a yürümedi. Böylece Saddam’ın katliamlarına göz yumdu. Binlerce insan hayatını kaybetti. 2003’te yeniden Irak’a giren ABD askerleri yine geride insanlık dramı bıraktılar. Bugün ise Irak’ın ve Suriye’nin bölünmesi konuşuluyor.

IŞİD truva atı mı?

Ortadoğu konusunda uzman SETA Dış Politika sorumlusu Ufuk Ulutaş IŞİD’le ilgili şu yorumu yapıyor. ‘...Suriye’de El-Nusra vardı, Şam’da bombalama olunca rejim de “bakın ben İslamcı teröristlere karşı savaşıyorum” mesajı verme imkânı doğdu. Ardından bu IŞİD dediğimiz olgu, El-kaide lideri Zevahiri’ye rağmen girdi Suriye’ye. Zevahiri “bizim Suriye’deki temsilcimiz El-Nusra, siz Irak’ta kalın, Suriye’ye girmeyin’ dedi. IŞİD tam truva atı gibi.’

http://setav.org/tr/isid-tam-bir-truva-ati-arkasinda-baas-iran-ve-rusya-var/haber/14417

IŞİD’in kontrolsüz güç olarak bölgeyi tehdit etmesinden en büyük payı Türkiye alıyor. Dokuz yüz kilometrelik sınır fazla söze gerek bırakmıyor. Batılı güçler Erdoğan iktidarıyla olan sorunlarını içerden çözemeyince bu defa Suriye’deki açık hesap üzerinden hükümete hiza vermeye çalışıyorlar.

IŞİD kime hizmet ediyor?

IŞİD örgütü “cihatçı” ideolojiyi benimsemiş, El-Kaide’nin Irak yapısını ikame eden, Şiileri düşman olarak gören ve Irak’tan Suriye’ye uzanan Sünni hat üzerinde bir İslam devleti kurmayı amaçlayan bir yapı. Irak’ın ABD tarafından işgali sonrası Zerkavi tarafından kuruldu.

‘Sünnici-Cihatcı-Baasçı’ ideolojik bir hat üzerinde konumlanan IŞİD, Suriye’de muhalif gruplara savaşırken aynı zamanda Irak’ı parçalanmaya götürüyor. Emperyalizme karşı savaştığını söyleyen bu yapı en çok emperyalistlerin çıkarına hizmet ediyor.

IŞİD dersleri ve Türkiye ne yapacak?

1. Bugün bölgede yaşananların sorumlusu ABD’dir. ABD, Ortadoğu’da tam bir trajedi yaratmıştır.

2. Musul’un işgaliyle başlayan süreç bölgedeki politik dengeleri radikal biçimde değiştirecektir.

3. Suriye konusu nasılki zamanla yanlış hamlelerle Türkiye’nin bir iç meselesi haline gelmişse IŞİD konusu da doğru yönetilmezse baş ağrıtmaya devam edecektir.

4. IŞİD’in bu hamlesini Türkiye ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında imzalanan enerji anlaşmalarından ayrı turmak doğru değildir.

5. Türkiye Dışişleri görevlilerinin başına gelecek herhangi olumsuz durum doğrudan müdahale imkanı doğuracaktır.

6. Bölgede yükseltilen Türkiye karşıtlığının halktan çok yönetimlerde olması psikolojik harp tekniklerinin kullanıldığının kanıtıdır.

7. IŞİD mevcut haliyle İslam’a değil, İslam karşıtlarının amaçlarına hizmet etmektedir.

8. Çelişkiye bakın ki 2011’de Esad yönetimiyle işbirliğle suçlanan Türkiye, şimdi Esad yönetimini devirmek isteyen güçlere yardım etmekle suçlanıyor.

9. Bölge yeni bir mezhep savaşları çağına sürüklenmektedir...

10. Son tahlilde Suriye ve Irak, ABD ve Rusya’nın jeopolitik güçlerini sınadıkları bir alana dönüşmüştür.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89